Annonce
Indre By

Christina elsker byen: »Se dig for«

Annonce

BYDELSUDFORDRING. Tag med Christina på en tur i Indre By. Vi har udfordret hende til at kigge på Højbro Plads.

KØBENHAVN: »Et stykke nedtrådt tyggegummi. Malingsrester. Prikker eller huller.

Hvis jeg har et kvarter, fordi jeg skal vente på nogen, så kan jeg da godt lige finde mig et tilfældigt opstået hjerte. Jeg synes da, jeg har fortjent mindst et hjerte hver dag, så jeg skal da få øje på et.«

Vi er på gåtur med Christian Bruun Olsson, som netop har udgivet bogen »Se dig for - 100 hverdagsmotiver«.

I bogen præsenteres 100 typiske hverdagsmotiver, som på ingen måde er skjult, men som vi alligevel sjældent lægger mærke til. Bogen er fyldt med billeder og skrevne eksempler, der inspirerer og opfordrer læseren til at opdyrke et nyt og mere opmærksomt blik på hverdagens små skatte

Annonce

Virkelighed uden skærm

Og Christina ser sig for - i dén grad.

Hun kalder det at betragte.

»Eller snage. Glo. Være vindueskigger. Der er jo simpelthen så mange ting lige for næsen af os, som er værd at se på,« siger Christina, som har stor erfaring med ’voyeurismen’ gennem sit arbejde som grafisk designer.

De mange års erfaring som hverdagsbetragter, hvilket har ført til bloggen »En visuel synsvinkel« og en populær profil på Instagram, hvor hun deler de hverdagsmotiver, hun kommer forbi på sin vej. Hun afholder også guidede byvandringer, hvor hun forsøger at åbne deltagernes øjne for de mange visuelle skatte, der gemmer sig i bybilledet.

Og den form for nysgerrighed på vores by og omgivelser gør os til gladere og mere opmærksomme mennesker, mener hun. Dét vil hun hjælpe flere med at få øjnene op for - bogstaveligt talt.

»Vi søger jo hele tiden at blive underholdt. Lige så snart vi har tiden til det, i toget eller på perronen, så tager vi vores mobil frem og kigger dér. Men der er simpelthen visuelle oplevelser alle vegne, så det er bare at se sig for. Og selv om jeg er rimeligt indoktrineret med at se mig for, så har jeg jo også dage, hvor jeg bare kigger ned i mobilens forjættede skærm og stresser rundt. Så kommer jeg hjem og tænker over, at jeg ikke aner, hvordan den, der sad ved siden af mig i toget, så ud. Super ærgerligt...

Jeg synes ikke, det er relevant, om noget er pænt eller grimt - det kan være lige interessant eller lige hamrende kedeligt. Man snyder da i hvert fald sig selv, hvis der er noget, man ikke vil se på,« siger forfatteren og fortsætter:

»Jeg mener måske bare, at virkeligheden er mere interessant, end hvad vi kan finde på Facebook og Youtube og så videre. Her er det kun et helt naturligt filter,« siger Christina og slår ud med armene mod et nedløbsrør.

»Se, når solen så pludselig titter frem. Så er verden helt anderledes med alle de skygger, der popper op. Eller når det lige har regnet, så omdannes gader og fortove til store lærreder, der spejler byens tage og så videre.

Det kan blive en hel lille hverdagsfest, sådan en gåtur. Man keder sig i hvert fald aldrig.

Hvis jeg kunne starte sådan en slags bevægelse, så ville det da være skønt. Altså, jeg har ikke selv sådan en ’mindfulness’-tankegang, men det med at være til stede i nuet... Ja, hvis folk kan bruge det på den måde, er det da skønt.«

Annonce

Træn dine børn

Bogen er skrevet til voksne, men er sådan set for alle, forklarer Christina. Ikke mindst børnefamilier:

»Jeg har brugt rigtig meget tid med mine børn på at tælle eller observere.

Det er super effektivt til at træne hjernen. Hjerter eller ti turkise ting. Bogen hjælper til at tænke i den retning, så man virkelig kan få en aha-oplevelse i hverdagen. Eller et lille fnis, fordi det er vildt humoristisk.

Emne nummer 100 i bogen hedder fascinationer, for man kan jo finde på alle mulige emner at kigge efter.«

Bliver dine venner og familie aldrig trætte af at gå tur med dig?

»Jeg prøver at styre mig lidt, især når jeg går sammen med min familie. De synes måske nok nogle gange, det kan være lidt belastende. Men de er blevet trænet. ’Se der, mor, det ligner et ansigt’ og sådan. Og hvis de finder et hjerte, så ved de, at de får et klap på skulderen af mor,« griner Christina Bruun Olsson.

Se Christina fortælle på Højbro Plads (under annoncen):

https://youtu.be/mL-b9APWhGI

 

Annonce

Sug din bydel til dig: Højbro Plads

ØJENÅBNER: Vi starter vores lille bytur med Christina ved Absalon-statuen på Højbro Plads.

»Lad os se, hvor mange hjerter, vi kan finde på vores tur her...

Absalon der er jeg gået forbi hundrede gange. Nå ja, det er bare en skulptur. Men hvis man kigger på den i en bestemt vinkel og smelter forgrund og baggrund sammen, så har vi tårnet fra Nikolaj Kirke, som hesten pludselig træder på.

Det er en måde at få en meroplevelse på, sådan at smelte lag sammen. Eller man kan tælle. Der står én vinflaske der. Så er det måske det eneste sted i København, hvor man kan se to rytterstatuer. Der er en lampe med tre pærer på, og derovre er der fire søjler...

Eller figurer: Der er en cirkel (på vejskiltet, red.), og en trekant nede i hajtænderne der. Firkanter i

vinduerne. En ellipse i brønddækslet, når man ser det fra den her vinkel. Eller se det blad her, der er perforeret af huller. Perforeringer er spændende - jeg har dem også her, fordi jeg har huller i ørerne. Og indpakkede ting: Se det skilt der, som er pakket ind i stof og gaffa-tape. Stolene derovre ved caféen, som ikke er pakket ud.

Jeg har det sådan, at fikseringer er vildt morsomme. Her har vi tre forskellige: Et beslag, plast-strips og en hængelås på skiltet her.

Prøv at se det blå vindue der. Hvor meget blåt kan vi se her? Et klistermærke på lygtepælen, cykler i forskellige blå nuancer, noget blåt grafitti og et skilt. Jeg er også vild med at finde fejl - for eksempel på skilte. Se de to vejskilte, de har to forskellige typografier på hver sin side af gaden. Og se, der er en perforering mere: Et hul i et udhæng, hvor der går et nedløbsrør igennem. Det var en af de sjældne,« griner Christina, da vi nærmer os Storkespringvandet.

»Se, her hænger en lille silkesløjfe, sikke fint. Et lille spor fra noget, der er sket. Hvad er den mon blevet brugt til? Og en fantastisk kontrast på sådan et beskidt jerngitter.

Og prøv lige at se: Det er jo et kys - det er da meganuttet. Sådan et fint lille spor har jeg aldrig set før.

Og der var det jo, hjertet: Kan du se i malingen på kantstenen der? Og dér er et kys mere - det er da den nye form for street-art, det der. Herovre har vi så et tegnet hjerte. Og deroppe mellem de to svanehoveder...«

Christina Bruun Olsson, »Se dig for«, 388 sider, pris: 299 kr. Udgivet på Byens Forlag

Se mere: www.christinabruunolsson.dk

 

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indre By

Sejlende sømandshjem vender hjem

Indre By

Mad og musik på hemmelig Tivoli-scene

Annonce