Annonce
Indre By

Ikonisk kulturperle truet af lukning: - Indre By risikerer at blive kedelig

Carsten Brandt og Tine Blichmann kæmper for Posthus Teatrets overlevelse. Foto: Christian M. Olsen
Coronaen har tvunget Posthus Teatret i Rådhusstræde i knæ. Nu åbner det legendariske kultursted igen dørene for publikum, men fremtiden er usikker.

Har du nogensinde sat dig til rette i et af sæderne i den kulturelle perle, Posthus Teatret? Med en russisk film på lærredet eller en nærværende skuespiller på scenen og fransk rødvin i glasset?

Hvis ikke, er det ved at være på tide, for det er måske ved at være sidste gang, at du får chancen.

Truslen om lukning hænger i hvert fald som en mørk sky over den dragende storby-biograf og intimscene i kælderen under det gamle posthus på hjørnet af Rådhusstræde og Brolæggerstræde.

Det har den gjort før. Men uanset om det har været svigtende tilskud, dundrende rytmer fra et diskotek i overetagen eller vandskader, der har truet Posthus Teatret på eksistensen, har skuespillerparret Tine Blichmann og Carsten Brandt, der driver stedet på 47. år, formået at rejse sig.

Men denne gang er det alvor. Hvis ikke der kommer en økonomisk indsprøjtning af den ene eller anden slags, må Posthus Teatret lukke døren for sidste gang. Slået ud af coronaens nedlukning af kulturlivet.

Politikerne i kultur- og fritidsudvalget i Københavns Kommune skal tage stilling til en ansøgning fra Posthus Teatret i slutningen af september, og kulturminister Joy Mogensen har modtaget et nødråb fra Rådhusstræde.

- Nogle vil måske sige ’Lad falde, hvad ikke kan stå’, men vi synes egentlig, at vi gennem årene har bevist, at vi har været i stand til at overvinde selv meget store udfordringer. Men denne gang må vi have hjælp, skriver Tine Blichmann og Carsten Brandt i brevet til kulturministeren.

- Vi kan ikke lade være

De etablerede Posthus Teatret tilbage i 1973 kort efter at de begge var blevet færdiguddannede fra Statens Teaterskole. De byggede teatret op fra grunden i en tidligere vinkælder og ægpakkeri midt i middelalderbyen.

Carsten er biograf-tekniker og sætter film i gang, når han ikke sidder bag den lille billetluge og hilser publikum velkommen. Tine står bag den lange købmandsdisk og langer vin, øl, hjemmelavet bagværk og andet godt over disken.


Vi giver ikke op. Det her sted er vores liv. Vi kan ikke leve uden. Vi har rejst os før, og vi tror fortsat på et mirakel

Carsten Brandt


Efter en tvungen nedlukning har Tine og Carsten – trods en nærmest tom pengekasse – formået at sætte en september-program op med blandt andre skuespilleren Caspar Phillipson, komikerne Jan Gintberg og Carsten Eskelund og jazz-musikeren Jacob Fischer.

- Det ligger ikke til os at lade være. Vi gør ting. Vi sætter et program op, selv om der måske ikke er penge nok, og så må det gå, så godt det kan. Vi kan ikke længere have, at der er stille i Posthus Teatret, siger Carsten Brandt.

Annonce

En kulturel højborg

I snart et halvt århundrede har Posthus Teatret været centrum for smalle film, dramatiske satsninger, foredrag og fine forestillinger. ’En kulturel højborg’, som stedet ofte er blevet kaldt.

- Gennem årene har vi for få penge formået at spille selv ret store og krævende forestillinger med forholdsvis mange skuespillere, fortæller Tine Blichmann.

Og nu kan det snart være slut.

- Det er sørgeligt at se ens livsværk smuldre uden at kunne forhindre det. Det er der også andre i disse vanskelige tider, der må. Men kunsten eksisterer jo på nogle helt særlige vilkår, som i forvejen er betydeligt hårdere end mange andres, siger Carsten Brandt, der håber på politikernes og publikums velvilje i denne svære tid.

- Vi giver ikke op. Det her sted er vores liv. Vi kan ikke leve uden. Vi har rejst os før, og vi tror fortsat på et mirakel, siger Carsten Brandt.

- Det vil være utrolig fattigt, hvis der ikke er plads til et sted som Posthus Teatret i København. Indre By risikerer jo at blive kedelig, hvis al kulturen forsvinder, siger Tine Blichmann.

POSTHUS TEATRET I SEPTEMBER

Elegant galgenhumor v. Caspar Phillipson. Spiller 13. september kl. 16 og 15., 16., 17., og 18. september kl. 21.30

En aften med Herman Bang - oplæsning & causeri ved Karsten Pharao. Tirsdag 22. september kl. 19.

Jazz med middelhavsstemning - Jacob Fischer Trio feat. Francesco Cali. Tirsdag 24. september kl. 20.

Stand-up: Eskelund & Gintberg. Tirsdag 29. september kl. 19.

Billetbestilling på billetto.dk og mere info på posthusteatret.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce