Annonce
BYENS LIV

Ny skulptur er en kærlig kommentar til Inderhavnsbroen: Stupid, Stupid Bridge

Emma Maya Buchanan og Katarina Kierulf arbejder på skulpturen Stupid, Stupid Bridge i Havnegade. Foto: Christian M. Olsen
Katarina Kierulf og Emma Maya Buchanan skaber et siddemøbel i organiske materialer i Havnegade som en kommentar til Inderhavnsbroen. – Vi vil gerne forholde os spørgende og undersøgende til det københavnske byrum, siger de.
Annonce

Ved Havnegade, hvor cykeltrafikken fra Inderhavnsbroen rammer Nyhavn, har der i de seneste uger stået et telt. Det giver læ for vinden, der suser langs havnen, og ly for novemberregnen, der slår i ansigtet. Forbipasserende stopper op, kigger nysgerrigt og spørger interesseret ind til, hvad det dog er, de to kvinder i kedeldragter, der arbejder på stedet, har gang i.

Svaret er ikke entydigt, men kommer prompte fra de to arkitektstuderende, Katarina Kierulf og Emma Maya Buchanan, der til sammen danner kunst- og arkitekturgruppen ’Street Earth’.

De arbejder på en skulptur, der på en og samme tid er et byrumsmøbel, en kommentar til den nærliggende Inderhavnsbroen og et materialeeksperiment. Det kræver vist en forklaring:

- Vi har begge gennem flere år benyttet Inderhavnsbroen til og fra skole i tiden på arkitektskolen, og på den måde har vi fået et nært forhold til broen, der på mange måder er kompleks, fortæller Emma Maya Buchanan.

Annonce

Kantet konstruktion

Inderhavnsbroen, der åbnede i sommeren 2016 efter flere forsinkelser, har fra flere sider fået kritik for dens kantede konstruktion.

- Broens udformning med knæk og vinkler er modsigende i forhold til, at det er mennesker i bevægelse, der benytter den, siger Emma Maya Buchanan.

- Det er interessant, og vores skulptur skal ses som en kærlig kommentar til broen. Vi vil gerne forholde os spørgende og undersøgende til de københavnske byrum. Ved at skabe noget på stedet, bliver man tvunget til meget direkte til at forholde sig til det udvalgte sted og de forbipasserende, siger hun.

Annonce

Kaotisk sted

Skulpturen med navnet Stupid, Stupid Bridge – opkaldt efter en omtale af broen i det internationale arkitekturmagasin Arch Daily – er i grove træk en dekonstruktion af broen.

- Vi har set på broen oppefra, skilt den ad, tvistet elementerne og sammensat dem på en ny måde, siger Katarina Kierulf.

Møblementet består af en bænk, et vindue og et trappetrin og er tænkt som et pausested vis-a-vis det hektiske trafikknudepunkt, som Inderhavnsbroens overgang til Havnegade og Nyhavn er blevet.

- Vi har set, mens vi har gået her og arbejdet, hvor kaotisk dette sted kan være. Fodgængere, cyklister og bilister krydser hinanden, og midt i det hele står turister og fotograferer Nyhavn med deres spejlreflekskameraer, siger Emma Maya Buchanan.

Skulpturen er tænkt som et pausested, hvor man kan sætte sig og betragte hverdagen.

Annonce

Ålegræs og hestemøg

Et andet og vigtigt aspekt i udformningen af skulpturen er materialevalget. Det er så at sige et eksperiment med naturmaterialer fra lokalområdet.

Den består fortrinsvis af ubrændt ler, sand, ålegræs og tang fra Amager Strand og hestemøg fra Christianias rideskole.


Vi vil gerne eksperimenter med organiske materialer i en urban sammenhæng og udføre skulpturer, der forholder sig til omgivelserne.

Katarina Kierulf


Det er en fælles baggrund med bygning af træbåde, et halmhus og interesse for bæredygtigt byggeri, der danner grundlag for projektet.

- Vi vil gerne eksperimentere med organiske materialer i en urban sammenhæng og udføre skulpturer, der forholder sig til omgivelserne, siger Katarina Kierulf.

Den færdige skulptur vil have turkise farver inspireret af den nærliggende gamle terminalbygning og orangerøde farver fra Nyhavn.

- Skulpturens materialer gør at den - udover at forholde sig meget stedsspecifikt - skiller sig ud fra det omkringliggende. Netop denne kontrast i sanselighed, tilfører pladsen ved Inderhavnsbroen noget nyt og er med til at gøre folk ekstra nysgerrige, siger Emma Maya Buchanan.

Street Earth har planer om at udføre lignende skulpturer rundt om i byen.

Foreløbig kan man deltage i åbningen af Stupid, Stupid Bridge på lørdag 28. november kl. 15.30, hvor der blandt andet deltager syv saxofonister.

Skulpturen forventes at stå i Havnegade et godt stykke ind i det nye år.

Arbejdet på Stupid, Stupid Bridge er stadig i gang. Den bliver indviet på lørdag. Foto: Christian M. Olsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
LEDER

Færre gratis omgange i 2021, tak

Annonce