Regeringen har besluttet at udendørs kulturinstitutioner som Botanisk Have må åbne mandag 1. marts. Forudsætning er bare, at hver gæst skal fremvise en mindst 72 timer gammel negativ coronatest. Det kræver personale at tjekke det - personale som Botanisk Have ikke har råd til.
Forklaringen er, at Botanisk Have ville skulle lønne mandskabet via billetindtægter fra Naturhistorisk Museum og Palmehuset. Og de må endnu ikke åbne.
Når haven i det hele taget har været lukket, skyldes det, at Botanisk Have ikke er en park, men et museum, hvor de udstillede genstande er udenfor og levende.
- Botanisk Have er Danmarks største samling af levende planter med cirka 10.000 arter indsamlet gennem 400 år. Nogle af de planter, vi har i haven, er truede eller helt udryddede i naturen, har Rikke Mørch, der er kommunikationschef for Statens Naturhistoriske Museum, som Botanisk Have hører under, tidligere forklaret.
Holder sig til Kongens Have
Det ærgrer nu alligevel læser og tidligere medlem af Ældrerådet Vera Eckhardt, der har spurgt os, hvorfor Botanisk Have ikke er åben.
Vera Eckhardt, læserHvis de virkelig ville, tror jeg godt, de kunne argumentere sig udenom, at de er et museum.
- Jeg synes, det er rigtig ærgerligt. Jeg ser mere Botanisk Have lidt som Søerne eller Kongens Have, altså et sted hvor vi går rundt. På den anden side, hvis de var gået i gang med det der med, man skal vise en negativ coronatest, så ville jeg alligevel ikke synes, det var så attraktivt. Så ville jeg nok holde mig til Kongens Have, siger Vera Eckhardt og klukler.
Hun synes, at det burde kunne lade sig gøre at dispensere, så Botanisk Have ikke behøvede at have folk stående for at tjekke de besøgendes corona-status.
- Jeg synes altså, det burde kunne lade sig gøre. Men jeg kan da sagtens se, at hvis de skal have mennesker til at stå og tjekke, så er det jo helt hen i vejret, siger Vera Eckhardt.
Elsker havens aura
Vi har tidligere spurgt Botanisk Have, om de ikke kunne bede regeringen dispensere fra kravet om, de skal have lukket. Men som kulturinstitution følger Botanisk Have myndighedernes retningslinjer.
- Vi er glade for, at folk gerne vil komme. Men vi håber, at vi ved at følge de retningslinjer, der er kommet fra regering og sundhedsmyndigheder, kan være med til at sikre en hurtigere genåbning af samfundet. Men jeg forstår godt, folk gerne vil ud at have noget mere plads. Det gælder nok os alle, sagde kommunikationschef Rikke Mørch i sidste uge, da vi spurgte, om Botanisk Have ville udfordre regeringens beslutning.
Det kan Vera Eckhardt godt forstå. Alligevel siger hun:
- Hvis de virkelig ville, tror jeg godt, de kunne argumentere sig udenom, at de er et museum.
Dejligt fri for cykler
Botanisk Have har omkring en million besøgende om året. Så der er mange, der længes efter at spadsere i de smukke omgivelser, hvor man ikke risikerer at blive overhalet af cyklister, som ikke har adgang, fordi de dyrebare planter ikke må lide overlast. Derfor bliver der også holdt øje med, om der er for mange mennesker af gangen.
Vera EckhardtDet er ren længsel
Netop det sætter Vera Eckhardt pris på. Ligesom så mange andre, spadserer hun om Søerne, fordi ældre opfordres til at holde sig i bevægelse. Hun holder af roen og den særlige aura, hun oplever, der er i Botanisk Have.
Smuk hjemmeside
Hendes ønske om, at Botanisk Have kan blive åbnet på publikum, skyldes ren hengivenhed for den grønne perle.
- De er så søde at sætte smukke billede på deres hjemmeside hele tiden. Vi, der kommer der jævnligt, følger jo med i, hvordan der ser ud. Det er ren længsel, siger hun.
Statens Naturhistoriske Museum inklusiv Zoologisk Museum, Palmehuset og Botanisk Have holder foreløbig lukket til og med 5. april 2021.