Annonce
Kerteminde Ugeavis

Bier pakkede honning og dronning og stak af: Har du set Helles bier?

Ifølge Helle Stensberg sker det ofte, at bier sværmer væk. Arkivfoto: Sugi Thiru
Fredag er Helle Stensbergs helt nye bier stukket af fra bistadet i Revninge. Hun beder derfor folk kontakte hende, hvis de ser en klynge af bier.
Annonce

Revninge: "Hvis I ser en klynge bier i et træ eller lignende, må I meget gerne ringe til mig", sådan lød en lidt anderledes efterlysning på facebook fredag.

Efterlysningen kommer fra Helle Stensberg i Revninge, der har haft bistader i fire år.

- Jeg har lige købt en ny bifamilie, og de har måske ikke synes, at mit bistade var godt nok til dem, så de er sværmet væk, griner hun og forklarer, at bier jævnligt stikker af.


- På et tidspunkt siger dronningen, at der ikke er nok plads, og så vil hun afsted. Hun sender nogle signaler til de andre bier, og så gør de klar, tager noget honning med i deres honningmaver, tager dronningen og flyver afsted med hende for at finde et nyt sted at bo.

Helle Stensberg


Hun fortæller, at bierne også kan finde på at sværme væk, hvis der ikke er plads nok i bistadet om sommeren, hvor dronningen lægger en masse æg.

- På et tidspunkt siger dronningen, at der ikke er nok plads, og så vil hun afsted. Hun sender nogle signaler til de andre bier, og så gør de klar, tager noget honning med i deres honningmaver, tager dronningen og flyver afsted med hende for at finde et nyt sted at bo.

Bierne kan finde på at sætte sig i et træ, finde en skorsten eller en revne på et loft, hvor de kan bo.

- Jeg er mest ærgerlig over, at jeg lige havde købt den her bifamilie, og så smutter de bare, siger Helle Stensberg og opfordrer derfor folk til at ringe til hende, hvis de ser en klynge bier.

Annonce

Fredelige bier

Hvis bierne bliver fundet, kan Helle Stensberg indfange dem ved hjælp af et bistade, og en lang stang med en poselignende ting på enden. Bistadet rystes ned i posen, og det vigtigste er at få dronningen med. Hvis alle bierne ikke kommer med i første omgang, vil de nemlig helt af sig selv søge hen til dronningen.

Ifølge Danmarks Biavlerforening er der typisk op til 60.000 bier i et bistade. Bifamilien består af én dronning, nogle hundrede droner (hanbier) og mange tusinde arbejderbier.

Om sommeren, når der bliver for mange bier i stadet, laver arbejderbierne en ny dronning. Lige før dronningen bliver voksen, forlader hun stadet med halvdelen af arbejderbierne. De slår sig ned på en pæl eller i et træ og skal finde et nyt sted at bo. Helle Stensbergs bier har dog ikke lavet en ny dronning, inden de sværmede afsted.

Selv om en bisværm ser drabelig ud, er bierne i en sværm fredelige, oplyser Biavlerforeningen.

Helle Stensberg kan kontaktes på tlf. 40358232.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde Ugeavis

Lær at tegne manga

Kerteminde Ugeavis

Revydirektør klar med nyt initiativ

Annonce