Annonce
Kerteminde Ugeavis

Museumsdirektør har 40 års jubilæum: Fejrede det med en stille gåtur i Johannes Larsens have

Erland Porsmose på Johannes Larsen Museet i Kerteminde, som han finder stor glæde i at arbejde med. Foto: Daniel Poulsen
I 40 år har direktør for Østfyns Museer, Erland Porsmose, styret skibet gennem storme og lukningstruede museer. Nu runder han et skarpt hjørne.

Kerteminde: Torsdag den 1. oktober var det 40 år siden, at museumsdirektør ved Østfyns Museer, Erland Porsmose, begyndte i en halvtidsstilling som inspektør ved Kerteminde Museum.

Dengang var det kun Farvergården, der ikke var i særlig god forfatning, men i dag sprudler Østfyns Museer med både Johannes Larsen Museet, Vikingemuseet Ladby og Nyborg Slot.

Fejringen af den store milepæl er indtil videre udskudt til begyndelsen af det nye år. Personalet på museet havde dog fundet på et par små overraskelser på dagen, fortæller Erland Porsmose:

- Personalet var klar med et festligt morgenbord og havde fundet på nogle spøjse gaver. Jeg hører til dem, der har svært ved at lave ønskelister, og så har jeg en gang underholdt på museet med, at man altid skal sørge for at skrive noget på ønskelisten, som man ikke ville få, fordi så kunne man bruge de samme ønsker år efter år. Et af de ønsker, jeg anbefalede, var en flaskerenser. Så jeg fik en flaskerenser, ler han.

Erland Porsmose

67 år. Museumsdirektør ved Østfyns Museer.

Bor i dag ved Risinge på Østfyn.

Uddannet historiker med doktorgrad og licentiatgrad.

Har arbejdet som arkæolog.

Forfatter til talrige bøger om landsbyernes historie, kunstnerbiografier og kampen om kongemagten.

Skriver, fisker og sejler i fritiden.

Annonce

Johannes Larsen betyder alverden

Tilbage i 1986 hjalp Erland Porsmose med til, at Johannes Larsen Museet blev etableret, og gennem alle år har museet derfor haft en stor personlig betydning for ham.

- Det har igennem årene og har stadigvæk været en utrolig glæde for mig at arbejde med det sted, kunsten og naturen i det perspektiv. Jeg gik mig i går (torsdag, red) en stille runde oppe på Johannes Larsen Museet for lige at indånde stedet igen og tænke: Det er et fristed, der er skabt, fortæller Erland Porsmose.

Også Vikingemuseet Ladby har en særlig betydning for ham. Da det i 1994 var lukningstruet, stod Erland Porsmose også i spidsen for at overtage det efter, at Nationalmuseet havde givet op.


Jeg gik mig i går (torsdag, red) at gå en stille runde oppe på Johannes Larsen Museet for lige at indånde stedet igen og tænke: Det er et fristed, der er skabt

Erland Porsmose


I dag er museet inde i en rivende udvikling, og senest har det fået bevilliget to millioner kroner fra Kerteminde Kommune til et nyt vikingecenter. Det gør Erland Porsmose tilfreds.

- Det glæder jeg mig også meget over, siger han og tilføjer, at fusionen med Nyborg Museum i 2009, hvor Østfyns Museer blev en realitet, har givet helt nye muligheder for at få et godt generationsskifte.

Annonce

Projekter skal gerne afsluttes

I fritiden bruger museumsdirektøren hver dag tid på stranden, hvor han slår sanseapparatet til og lukker for hovedet, så der kommer nye tanker frem.

- Min dagsrytme kræver, at jeg bruger en halv time ude i naturen hver dag. Jeg går nede ved stranden, og det gør jeg stort set hver dag. Jeg kan godt lide at fiske og sejle, siger Erland Porsmose.

Han håber på at være med til at færdiggøre projekterne ved Nyborg Slot og Ladby, inden han en dag stopper.

- Jeg ser meget gerne, at de næste faser er sat i gang. Både ude på Vikingemuseet i Ladby, men også, at byggeriet nede i Nyborg er nogenlunde sat på skinner og afsluttet.

Han har rundet 67 år og agter at fortsætte, hvis bestyrelsen og helbredet tillader det. For han har stadig energien.

Annonce
Annonce
Kerteminde Ugeavis

Restaurant investerer i food truck og frygter genåbning i maj: - Det forventes jo, at jeg skal til at stå og gøre politiets arbejde

Annonce
Annonce
Kerteminde Ugeavis

Se video - Henrik fra Langeskov er danmarksmester og mad-missionær: Han vil lære dig at elske italienernes fattigmandsspise

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce