Annonce
Kerteminde Ugeavis

Dyreorganisationer er helt oppe i det røde felt: For en måned siden var det marsvinet Saga, nu er Eskild indfanget til Fjord&Bælt

Mette Thybo, der er direktør på Fjord og Bælt, fortæller, at det nye marsvin Eskild ligesom marsvinet Saga er med til at hjælpe andre af deres artsfæller. Arkivfoto: Mette Louise Fasdal
Marsvinet Eskild gør nu Saga og Freja selskab i bassinet på Fjord & Bælt. Det har fået World Animal Protection Danmark på barrikaderne.
Annonce

Kerteminde: I oktober kom marsvinet Saga til Fjord & Bælt, og det 25 år gammelt marsvin, Freja, var ikke længere alene i bassinet.

Nu har de to damer fået selskab af han-marsvinet, Eskild, som for en måned siden blev fanget i et lokalt havbrug i Kerteminde.

Marsvinet, der er et år gammelt, er nu klar til at blive præsenteret for offentligheden.

Fjord & Bælt, der udover at være en turistattraktion også er en forskningsinstitution, har længe været på udkig efter et han-marsvin, fortæller direktøren for centret, Mette Thybo.

Hun forklarer, at centret gerne vil have mulighed for at lave undersøgelser på forskellige dyr. Derfor er en han nødvendig.

World Animal Protection Danmark er meget imod, at der nu er to nye marsvin i fangenskab og har netop startet en kampagne for at befri Saga og Eskild. Med en underskriftsindsamling ønsker dyreorganisationen at få sat marsvinene tilbage i naturen.

Foto: Wolrd Animal Protection Danmark

- Det er slet ikke til at forstå, at danske myndigheder i 2020 fortsat tillader, at der indfanges vilde dyr fra naturen, der skal tilbringe resten af livet i fangenskab i små havnebassiner, forklarer Gitte Buchhave, der er direktør i World Animal Protection Danmark.

- De to nye marsvin har kun været indfanget i en kort periode. De kan sagtens sættes fri igen og dermed leve resten af deres liv i naturen, forklarer hun og tilføjer, at det ikke er muligt at gøre med marsvinet Freja, som har levet i havnebassinet i 23 af sine 25 år.


Det er slet ikke til at forstå, at danske myndigheder i 2020 fortsat tillader, at der indfanges vilde dyr fra naturen, der skal tilbringe resten af livet i fangenskab i små havnebassiner.

Gitte Buckhave, direktør for World Animal Protection Danmark


- Det bedste for Freja ville være at give hende et så stressfrit liv som muligt og fritage hende fra forskning og fremvisning resten af hendes liv.

Annonce

Forventelig kampagne

Mette Thybo kalder World Animal Protection Danmarks kampagne for forventelig.

- Fjord & Bælt gør alt det, vi er sat i verden for og har alle tilladelser på plads. Vi gør det for at hjælpe marsvinene i det fri, fastslår direktøren.

- Vores formål er at beskytte dyrene og hjælpe dem til et godt og bedre liv. Det er derfor, vi forsker og undersøger dyrenes adfærd, så vi kan hjælpe de vilde bestande af hvaler, understreger hun.

Direktøren fortæller, at der er ganske få steder i verden, hvor der er tilladelse til at forske i hvaler, og derfor er der også megen international bevågenhed på centret i Kerteminde, som også har Københavns Universitet, Aarhus Universitet og Syddansk Universitet tæt tilknyttet.

- Vi har brug for de her steder, så vi kan få testet nogle ting af. Det er af høj værdi, så man kan få så meget viden om hvaler. Man kan godt lave undersøgelser på hvaler i det fri, men det er ikke det samme, for når vi har fundet ud af nogle ting her, har vi mulighed for at folde det ud til de store vilde bestande.

Annonce

Dyrene stresser

Gitte Buchhave fra World Animal Protection Danmark mener ikke, at det er til at se, om marsvinene trives i fangenskab på Fjord & Bælt.

Gitte Buckhave, direktør for World Animal Protection Danmark

- De kan virke sunde og raske, men samtidig være ekstremt stressede, fordi de ikke har mulighed for at få opfyldt deres naturlige behov og følge deres instinkter, konstaterer hun.

- Alene det, at marsvin i fangenskab ikke har mulighed for at bevæge sig over kæmpe afstande, sådan som de gør i naturen, gør, at de ikke kan leve i forhold til deres naturlige instinkter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce