Annonce
Kerteminde Ugeavis

Folk giver den gas med at sortere: 62 procent af dit affald bliver genanvendt

Direktør for Kerteminde Forsyning, Michael Høj-Larsen kan konstatere, at folk er gode til at finde de rigtige rum i skraldespandene. Arkivfoto: Helle Nordström
I 2018 blev 47 procent af borgerne i Kerteminde Kommunes affald genanvendt. I 2020 steg tallet til 62 procent.

Nordøstfyn: Da Kerteminde Kommune i efteråret 2019 rullede et nyt system ud til at sortere affald, gav det anledning til mange spørgsmål hos borgerne. Det overordnede spørgsmål var: Nytter det noget med at sortere affald derhjemme og på genbrugspladsen?

Det gør det, understreger Kerteminde Forsyning.

Folk har faktisk givet den så meget gas med at sortere affald, at det er 62 procent af de syv såkaldte fokusfraktioner - pap, papir, metal, glas, plast, madaffald og træ, der vender tilbage som nye produkter. I 2018 lå det tal på 47 procent.

Annonce

- Jeg er superstolt over den ildhu, indbyggerne i kommunen lægger for dagen, når det handler om sortering af affald. Hele vores system med at sende affald tilbage i værdikæden, så det bliver til nye produkter, afhænger jo af folks forståelse, interesse og adfærd, siger Hans Luunbjerg, der er formand for Kerteminde Forsyning i en pressemeddelelse.

Michael Høj-Larsen, der er direktør for forsyningen, fortæller, at mængden af restaffald i kommunen har taget et gevaldigt dyk fra 4700 ton i 2018 til 2.900 ton i 2020. Det er et fald på knap 42 procent.

Flere spande venter

Den primære forklaring er, at rigtig meget madaffald har fundet vej ud af restaffaldet. Ethvert ton restaffald, forsyningen ikke sender til Fynsværket, sparer på klodens ressourcer.


Jeg er superstolt over den ildhu, indbyggerne i kommunen lægger for dagen, når det handler om sortering af affald.

Michael Høj-Larsen, direktør for Kerteminde Forsyning


Det er svært at spå – især om fremtiden. Men én ting er sikkert: Der skal sorteres endnu mere affald fremover. Christiansborg har besluttet, at husstandsindsamlingen af affald skal udvides betydeligt. Senest med udløbet af 2022 skal den nye ordning med indsamling af tekstiler, mad- og drikkekartoner, plastik og farligt affald være udrullet.

- Jeg kan godt forstå, hvis folk tænker, det er lidt vildt det her med 10 affaldstyper. Det synes vi ved forsyningen sådan set også. Men vi kommer igennem det. Og jeg lover, vi kommer til at holde folk i hånden, efterhånden som forandringerne slår igennem, understreger Michael Høj-Larsen og lover, at borgerne vil blive grundigt oplyst om, hvordan de skal gøre.

- Jeg er fortrøstningsfuld, for folk er tydeligvis i god træning, pointerer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde Ugeavis

Revyskuespiller med en baby på fem en halv uge og snart en premiere: - Jeg kan da godt mærke, at den her 40-årige krop kunne trænge til en lur

Kerteminde Ugeavis

Restaurant investerer i food truck og frygter genåbning i maj: - Det forventes jo, at jeg skal til at stå og gøre politiets arbejde

Kerteminde Ugeavis

Se video - Henrik fra Langeskov er danmarksmester og mad-missionær: Han vil lære dig at elske italienernes fattigmandsspise

Annonce