Annonce
Kerteminde Ugeavis

Fyn skal det være: Bytoften lokker med vikingehus og smuk natur

Bodil Holm Sørensen anbefaler, at du tager gåturen fra Bytoften gennem Rønninge Mose. Dog skal du huske gode travesko og myggebalsam. Foto: Mette Louise Fasdal
Snup madpakken, de gode travesko og myggebalsamen. Lige uden for Langeskov venter Bytoften på at give dig en god oplevelse med kulturhistorie og frø til fantasien.
Annonce

Museumsinspektør ved Vikingemuseet Ladby, Bodil Holm Sørensen, husker stadig den dag i juni i 2014, hvor hendes mand hentede hende ved toget efter, at hun var vendt hjem fra sit studenterjubilæum i Thy.

- Der er sket noget, som du ikke bliver glad for, sagde han.

Jeg tænkte: Er katten syg?, fortæller museumsinspektøren.

Nej. Katten var ikke syg, men vikingehuset på Bytoften i Langeskov var brændt.

Sammen med sin mand kørte Bodil Holm Sørensen ud for at se på de forkullede rester af vikingehuset.

- Jeg stod der og tænkte på alle de timer, som var blevet lagt i det hus - så meget håndsved og så meget hjerteblod, forklarer hun og henviser til de mange frivillige, der var med til at bygge vikingehuset, som stod færdig i 2007.

Beplantningen på Bytoften er ført tilbage, som den var, da der boede mennesker i området. Foto: Mette Louise Fasdal

Her flere år efter er det stadig uvist, hvad der var årsagen til branden.

Annonce

Nyt hus - et madpakkehus

Faktum er dog, at der nu igen står et vikingehus på Bytoften på Bytoftevænget. Det er dog ikke en tro kopi af den rekonstruktion af et vikinge-langshus, der lå der før branden.

Huset, der ligger der nu, er et madpakkehus, men med lidt vikingeislæt, så besøgende fornemmer, at der her i dette område - lige ved siden af den susende motorvej som kontrast - gemmer sig en flere tusindårig historie.

Bodil Holm Sørensen

Huset er for alle, og derfor er det blandt andet forsynet med handicaptoilet. På den måde bliver historien her på Bytoften også tilgængelig for alle.


Man kan jo sagtens bruge en hel dag her med madpakkerne. Man kan tage på vikingetogt, være en farlig indianer eller en heldig tingfinder,

Bodil Holm Sørensen, museumsinspektør på Vikingemuseet Ladby


Og Bytoften er mere end bare et vikingehus. Det er et stort område, som store og små kan på opdagelse i.

Rundt omkring på Bytoften er der opstillet skilte med info om, hvad du som besøgende ser. Foto: Mette Louise Fasdal
Annonce

Udforsk området

Arkæologer har i 1970'erne og 80'ernene gravet i området og fundet rester af en række huse fra forskellige tidsaldre. Efter udgravningerne er husene markeret med stolper, så man får et indtryk af, hvordan husene har ligget i forhold til hinanden.

Beplantningen i området er ført tilbage til den, som man mener, har været, da der var mennesker i området.

- Man kan jo sagtens bruge en hel dag her med madpakkerne. Man kan tage på vikingetogt, være en farlig indianer eller en heldig tingfinder, siger Bodil Holm Sørensen med et smil.

Annonce

Gå en tur langs mosen

Har man noget godt fodtøj og en myggebalsam anbefaler hun, at man bevæger sig til fods langs mosen til Rønninge. På den måde går man faktisk også fra det hedenske til det kristne, fortæller museumsinspektøren, for Langeskov har ikke nogen kirke. Den ligger i Rønninge.

Bodil Holm Sørensen skønner, at gåturen er på omkring tre kilometer, og undervejs traver du gennem smuk natur, som får skuldrene til at sænke sig og pulsslagene til at falde. Områdets fugleliv formår faktisk er overdøve støjen fra motorvejen, som konstant forsøger at presse sig på med en summen.

- Da vi tidligere havde sommerlejre herude, legede vi med børnene, at det var lyden af havet.

Museumsinspektøren ler - velvidende, at det kan være svært at få overbevidst hovedet om det, men da gøgen bryder igennem, og der er dyrespor i den semi-mudrede jord ved mosen, er det alligevel som om, at motorvejens påtrængenhed bliver mindre.

Bytoften er klar til dit besøg.

Mosen byder på så smuk natur, at selv teenagere tier stille, mener Bodil Holm Sørensen. Foto: Mette Louise Fasdal
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde Ugeavis

Et godt råd

Annonce