Annonce
Ugeavisen Kolding

Bag disken: Karstens hjerte bankede allerede for fotografi i folkeskolen

Karsten Harder har ejet Seest Foto siden 2010. Han flyttede i 2012 sin butik fra Seest til Kolding, for at få mere synlighed. Foto: Peter Krogh Frausing
I en ny serie zoomer ugeavisen ind på Koldings forretningsdrivende. Vi besøger dem i butikken til en snak om deres liv bag disken og i privaten. I denne uge har vi besøgt Karsten Harders, som er indehaver af Seest Foto.
Annonce
Annonce

Hvornår fik du interessen for fotografering?

- Allerede som 13-årig, hvor jeg havde fotolære i folkeskolen, var jeg helt skudt i det. Jeg blev ikke som sådan udlært som fotograf efter skolen, dengang ville jeg hellere være mekaniker. Derfor er jeg mere autodidakt i mit fag. Jeg har til gengæld senere taget uddannelsen "Master Photographer", hvilket ligesom har sat prikken over i'et på min hobby, som er blevet til en levevej for mig.

Karsten Harders

  • 56 år.
  • Født i Kolding.
  • Gift og har to voksne sønner.
  • Har været ejer af Seest Foto siden 2010.
  • Arbejde førhen som mekaniker i civilforsvaret, senere som gaffeltruck-mekaniker.
Annonce

Er der noget, dine kunder ikke ved om dig?

- Nej, det tror jeg egentlig ikke. Det er en stor del af mit arbejde at være tryghedsskabende over for mine kunder, når de skal fotograferes. Det gør jeg blandt andet ved at snakke med dem forud for en foto-session. Eventuelt henover en kop kaffe, afhængig af hvor god tid jeg har. Især børn lægger jeg rigtig meget energi i at skabe tryghed for. Det kan nemlig virke ret underligt og måske også farligt for de små, når de skal fotograferes.

Annonce

Hvornår er du mest lykkelig?

- Forretningsmæssigt er det, når mine kunder roser de billeder, jeg har lavet for dem. Kunderne er de bedste dommere i min optik, og det er derfor en kæmpe glæde, når de kan lide det, de køber af mig. Ellers er lykke for mig en dejlig sommerdag ved en sø. Eventuelt med en fiskestang i hånden. De dage er der bare for få af, da jeg også bruger rigtig meget tid på arbejdet.

Seest Foto

  • Blev åbnet af Karsten Harders i 2010.
  • Forretningen tilbyder alt fra portrætfotos og bryllupsbilleder til billeder af babyer.
  • Beliggende i Låsbygade 25.
  • Mere info på www.seest-foto.dk.
Annonce

Hvordan mødte du din kone?

- Det var lidt af et tilfælde. Dengang boede jeg i Læssøegade her i Kolding. Vi var tre ungkarle i samme opgang, som havde et godt forhold til hinanden. Min underbo var DJ og kørte rundt og vendte plader i weekenderne. En dag var hans bil brudt sammen, og han bad mig om et lift til en lille by nord for Viborg. Inden jeg kørte hjem, drak jeg en øl i baren og faldt i snak med bartenderen. Da jeg hentede min underbo igen tidligt søndag morgen, stod hun der endnu, og vi faldt i snak igen. Et par uger efter skulle jeg køre min underbo til samme by igen, men den her gang glemte jeg sgu at tage hjem. Der var jeg ikke så meget i tvivl om, at jeg havde fundet kærligheden.

Billederne bliver redigeret bag den samme disk, som Karsten Harders modtager dine kunder. Foto: Peter Krogh Frausing
Annonce

Hvad er din definition af frihed?

- Jeg er lidt en handyman, og når jeg kan gå og hygge mig med at konstruere et eller andet i fred og fordragelig, fungerer det ligesom et frirum for mig. Efter en lang dag kravler jeg for det meste op på loftet og kører en tur med mine Märklin-tog. Det er også en måde for mig at koble af på. Jeg kan huske de små modeltog fra min barndom, hvor de kørte rundt i vinduerne ved juletid, og jeg forbinder det nok med en barndommelig frihed at køre med modeltog.

Annonce

Hvilken ejendel er du mest glad for?

- Det er nok lidt en blæregenstand, men min søndagsbil. En Ford Mustang Salin. Den blev oprindeligt importeret af min svigerfar, men han kunne desværre ikke klare at køre i den. Jeg endte med at købe den af ham. Den bliver passet godt på, for den er nemlig den ene af blot to eksemplarer af netop denne udgave.

Annonce

Har der været et vendepunkt i dit liv?

- Ja. Jeg har haft kræft to gange. Første gang var hurtigt overstået med en operation, men anden gang måtte jeg igennem et helt års kemo-terapi. Jeg har igennem mine sygdomsforløb lært at værdsætte de ting, jeg før tog for givet. Tag for eksempel julen. Alle folk er bare lidt gladere i julen, og det er så rart til afveksling fra mit sygdomsforløb, hvor alt var så pisse negativt.

Hvad har dit mest mindeværdige telefonopkald været?

- Min kone ringede efter fyrværkeriulykken i Seest og sagde til mig, at politiet gerne ville snakke med mig. Jeg var den fotograf, der dengang havde været tættest på. Blot 17 meter stod jeg fra den brændende container. Billederne var derfor i en detaljegrad, som var vigtig for efterforskningen af ulykken. Jeg ringede derfor politiet op og tilbød dem billederne. Politiet havde svært ved at tro på, at jeg havde et billede så tæt på, men de bad mig om at sende det straks. Billederne betød, at man kunne kortlægge præcis hvor containerne havde stået i forhold til hinanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce