Annonce
Ugeavisen Kolding

Demokrati, dannelse og affald: Vi skal behandle jorden ordentligt

Annonce

Omtanke og ansvar for vores fælles jord er et anliggende for alle generationer på tværs af hudfarve, køn, statsborgerskab, religion og sociale klasser. Vi lever som mennesker på lånt tid på en planet, der kæmper for at “holde os ud”. Hver enkelt af os har et indlysende ansvar for at behandle jorden ordentligt, rydde op efter os selv, og endda gør vores til, at vi efterlader jorden som et renere sted til de næste generationer. Lad os bare blive enige om, at der er et betragteligt potentiale at forløse i den forbindelse!

Derfor er det også fedt at se, at unge mennesker mange steder samles og demonstrerer for en renere jord - et bedre og renere klima og miljø. Det er fedt først og fremmest fordi, det viser ansvar til på demokratisk vis at gøre noget - at råbe magthavere op. På den måde bidrager en desværre alt for aktuel klima- og miljø dagsorden også til en positiv (og nødvendig) demokratisk forståelse og dannelse.

Den store klima- og miljø dagsorden på magtens tinder, uanset om det er på Christiansborg, i Bruxelles, Mombasa eller hos Paven i Rom, skal selvsagt debatteres og skal føre til øget ansvar og flere forpligtelser for stater, institutioner, virksomheder og borgere.

Men vi må og skal også starte helt nede på den jord, vi taler om, nemlig hos os selv. Agerer vi som bedsteforældre og forældre ansvarligt overfor naturen? Er vi fornuftige forbilleder for vores børn? Får vi som forældre dannet børnene til at rydde op efter sig selv, samle det skidt op som ligger og flyder - også selvom vi ikke selv har smidt det?

Lad os tage affaldssækken i den ene hånd og de ansvarlige og fornuftige leveregler i den anden hånd og så se at få ryddet op!

Annonce

Noget forfærdeligt svineri

Fylder dette ansvar og forpligtelsen som menneske på en sårbar planet overhovedet tilstrækkeligt i daginstitutioner og i skolerne? Nej! Det tror jeg ikke, det gør.

Alt for ofte vælger alt for mange den kortsigtede og tilsyneladende lette løsning og smider papiret, dåsen, eller andet fra forbrugssamfundet på jorden uden at forholde sig til, hvem der skal rydde op, og hvordan det påvirker naturen. Hver eneste dag bliver bilvinduet rullet ned, og der droppes affald af alverdens art. Der er egentlig ingen undskyldning, det er kort sagt bare noget forfærdeligt svineri!

Heldigvis er der som nævnt en ny bevægelse hos mange unge mennesker. En bevægelse der ønsker at gøre op med svineriet, og som kalder på ansvar. De skal have al den støtte, de kan få, særligt hvis fokus fastholdes på et øget ansvar for en renere jord. Det må ikke (også) ende i en personlig krænkelsesdebat mellem generationer, hvor det bliver den unge generation eller det unge menneske selv, der er vigtigere - det er jorden alt for kostbar til.

Lad os i stedet på tværs af generationer og forskelligheder mødes om både det, hver enkelt af os kan gøre i hverdagen, og det vi kan gøre sammen i forhold til en fælles dagsorden fra den lokale byrådssal, til verdenssamfundets demokratikatedraler.

Lad os tage affaldssækken i den ene hånd og de ansvarlige og fornuftige leveregler i den anden hånd og så se at få ryddet op!

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce