Annonce
Ugeavisen Kolding

Efter stort fokus på sortering og genbrug: Langt mere af Koldings affald bliver brugt igen

De seneste år er der blevet sat ekstra stort fokus på genbrug og genanvendelse af vores affald. Sidste år blev 73 procent af vores affald enten direkte genbrugt eller sendt til genanvendelse andre steder. Foto: Kolding Kommune
Et større fokus på sortering af affald og genbrug af kasserede ting og sager har betydet en markant stigning i mængden af affald, der bliver genbrugt, så det sidste år var tre fjerdedele af vores affald, der blev sendt til genanvendelse. Men det kan stadig blive endnu bedre, lyder det fra kommunen.

Kolding: Det er blot det seneste af en lang række tiltag for mere og bedre genanvendelse af vores affald, når vi fra 1. juli også skal sortere mad- og drikkekartoner fra og samtidig kan bruge kommunens storskraldsordning dobbelt så ofte.

Blandt andet er alle i kommunen begyndt at sortere madaffald fra restaffald, der er føjet flere typer affald til på genbrugspladserne, der er lavet en række events, som sætter fokus på genbrug og affaldssortering, og så har man bygget ny genbrugsplads på Bronzevej i Kolding, hvor det blandt andet også er muligt at tage materialer og kasserede ting og sager med hjem.

Og de mange indsatser har gjort en forskel, hvis man kigger på, hvor stor en andel af vores affald, der bliver sendt videre til genbrug og genanvendelse. Hele 73 procent af det affald, som sidste år blev samlet ind af skraldebilen eller afleveret på genbrugspladsen, blev enten genbrugt direkte eller sendt videre til genanvendelse. For bare fire år siden var det tal lige over 58 procent, oplyser Pia Vissing Clausen, som er projektleder i renovationsafdelingen Redux – Affald og Genbrug, Kolding Kommune.

Annonce

Kan komme højere op

En af de største årsager til stigningen skal findes i vores sortering af madaffald. I 2018 begyndte man at sortere madaffaldet fra i Vamdrup og Lunderskov, og i november 2020 kom de sidste husstande i kommunen med.

- Vi ligger på cirka 35-38 procent af det, vi tidligere kaldte dagrenovation, som nu er sorteret som madaffald. Og jeg tror på, at vi kan komme endnu højere op, vores nabokommune Vejle har i hvert fald nogle højere tal på deres løsning. Nu skal vi til at prøve at finde ud af, hvordan vi kan gøre det bedre, siger Pia Vissing Clausen.

Generelt oplever Pia Vissing Clausen dog, at flertallet af os har helt styr på, hvordan affaldet skal sorteres. Det var i hvert fald den umiddelbare konklusion, da man i efteråret 2018 sprættede en masse affaldsposer op, for at se om der var den rigtige type affald i.

- Rigtig mange er gode til det, men der er også nogle, der kommer nogle forkerte ting i. Men umiddelbart virker det, som om at dem, der sorterer, gør det rigtigt, og de har forstået, hvordan det er. Og så er der nogle, der slet ikke sorterer, forklarer hun.

Annonce

Udfordring med fællesbeholdere

Et af de steder, hvor Pia Vissing Clausen mener, at der er noget at hente, er ved for eksempel boligforeninger og etageejendomme, hvor man er fælles om en større container.

- Der, hvor det kan være svært, er ved de her fællesbeholdere, hvor man er flere om det, for der har vi ikke mulighed for at gå i dialog med den enkelte om, at de gør det forkert. Vi kan se, at nogle af de læs, der kommer fra de store nedgravede beholdere i for eksempel midtbyen, er der udfordringer med. Det virker, som om at hvis man har egen beholder, så tager man også lidt mere ansvar for det, siger hun.

Så meget bliver sendt til genanvendelse

Kolding Kommune måler løbende på en såkaldt genanvendelsesprocent, som beskriver, hvor stor en andel af den samlede affaldsmængde, der enten bliver genbrugt direkte, eller som bliver sendt afsted til et anlæg med henblik på mest mulig genanvendelse.

De seneste år er genanvendelsesprocenten steget støt.

2017: 58,2 %

2018: 62,4 %

2019: 66,2 %

2020: 73,0 %


Umiddelbart virker det, som om at dem der sorterer, de gør det rigtigt, og de har forstået, hvordan det er.

Pia Vissing Clausen, Kolding Kommune


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Budget med bagsider

Ugeavisen Kolding

Lidt mere velfærd

Ugeavisen Kolding

Vi og ikke dem og os

Annonce