Annonce
Ugeavisen Kolding

Erindring: Billedkunstner husker barndommen i krigens skygge

Hanne Mailand i en yngre udgave smiler til læserne fra forsiden at sin erindringsbog om barndommen i Kolding. Privatfoto
Annonce

Kolding: "Lys mørke lys" er den titel, som billedkunstner Hanne Mailand har valgt at give sin erindringsbog, der kigger tilbage på de fem barndomsår under krigen. Dengang boede hun i Kolding med sin familie.

I dag bor hun på Bornholm, men i barndomsbyen er hun stadig repræsenteret som billedkunstner både på Trapholt og på sygehuset.

Hun kalder selv sin bog for en lille historie i den store historie, og den er samtidig et tidsbillede på Kolding og på samtiden i 1940'erne. Ud over teksten er bogen suppleret med adskillige fotos, som er med til at tegne billedet af en opvækst i en købstad, som har meget til fælles med den by, vi kender i dag, men som også er en by uden hverken motorvej, de store hoteller og Kolding Storcenter.

Og så er der alvoren. En skygge, der hviler over teksten. Som i denne lille passage, der er med til at fortælle om tonen i bogen: "Det er blevet juni 1944. Min søster er kommet til verden kort tid efter D-Dag. De voksne frygter invasionen ved Vestkysten. De forbereder sig på evakuering. - På bordet ligger to små gule skilte med Rødekorsmærker på. Et med navnet Hanne og et med navnet Lene på. "Hvad skal de bruges til?", spørger jeg. "I skal have dem på, hvis I bliver væk", siger mor.

Bogen, som er på 76 sider, kan blandt andet købes hos Bog & Ide i midtbyen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce