Annonce
Ugeavisen Kolding

Fra arkivet: 177 års havnehistorie samlet i 1.000 arkivæsker

Folkemængde samlet på havnen i anledning af kongebesøget d. 20. august 1912. I januar i år indsamlede Kolding Stadsarkiv det sidste arkivmateriale fra Kolding Havn. Der var tale om over 250 arkivæsker med sager omhandlende alt lige fra havneudvidelser til havnens daglige drift. Med den seneste indsamling fra havnen, er Kolding Stadsarkiv nu i stand til at kunne dokumentere og fortælle Kolding Havns samlede historie frem til i dag. Fotograf: Ole Sørensen.
Med over 170 års historie bag sig gemmer Kolding Havn på et væld af historier. Her får du et indblik i lidt af det materiale, som Kolding Stadsarkiv har liggende om havnen.

Kolding: Kolding Havn blev indviet d. 24. oktober 1843. Efter datidens forhold var der tale om en moderne havn, hvilket kom den voksende industri og handelsliv i Kolding til gode.

I midten af 1920’erne nåede Kolding Havn en position som landets 4. største provinshavn, og helt frem til vor tid har havnen oplevet en fysisk vækst. Det samme kan siges om det arkivmateriale, som havnen som helhed har skabt siden dens grundlæggelse. Det består af næsten 1.000 arkivæsker, protokoller, kort og tegninger, som alt sammen er bevaret hos Kolding Stadsarkiv.

Serie

Kolding Stadsarkiv rummer et væld af spændende samlinger, der giver arkivets medarbejdere og frivillige mange forskelligartede opgaver, som afspejler, hvordan vi alle har en plads i historien.

I samarbejde med Stadsarkivet giver Ugeavisen i denne serie et indblik i nogle af de mangfoldige måder, man kan bruge historien på.

Losning af varer ved Stykgodsterminalen på sydkajen omkring 1940. Registreringer af skibsanløb er bare ét eksempel på, hvad man kan finde i havnens arkiv. Protokollerne viser, hvilke skibe der anløb Kolding samt hvilke varer, der blev ført ind og ud af havnen. Det samlede havnearkiv kan dog bidrage med langt mere. I samlingen findes eksempelvis også Havneudvalgets arkiv, hvori man med udvalgets forhandlingsprotokoller kan komme tæt på de beslutninger og tiltag, der ligger bag havnens udvikling. Fotograf: Ukendt.
Havneingeniørens arkiv indgår ligeledes i samlingen. Heri er en større mængde tegninger bevaret, hvilket giver et unikt indblik i de havneanlægsudvidelser og bygningsopførelser, som er fundet sted på havnen gennem tiden. Fotograf: Emil Pedersen.
Som kommunal arkivar på Kolding Stadsarkiv har Jacob Krause været med til at indsamle og registrere det sidste arkivmateriale fra Kolding Havn. Jacobs hovedopgaver er til dagligt netop håndteringen af kommunale papirarkivalier, heriblandt registreringsopgaver samt arkivundersøgelser for kommunens forvaltninger. På Kolding Stadsarkiv har Jacob i de seneste par år også arbejdet med Kolding Havns historie i form af artikler i Koldingbogen og senest med Kolding Havns 175 års jubilæumsskrift fra 2018. Fotograf: Emil Pedersen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Mustafa brød med islam og stiftede forening for at hjælpe eks-muslimer: Jeg er nødt til at tage kampen for alle dem, der ikke selv kan

Annonce