Annonce
Ugeavisen Kolding

Fra arkivet: Hele Koldings fotograf

Koldings første campingplads blev etableret ved Ndr. Ringvej i 1956, og den lå i det nordvestlige hjørne af krydset mellem Dyrehavevej og Ndr. Ringvej. I dag bruges pladsen som parkeringsplads for Legeparken, men før campingpladsen blev nedlagt, ville man sommeren igennem kunne se telte på pladsen. Campingpladsen havde både en iskiosk og en kiosk, der også blev brugt af Koldings borgere. Campingpladsen blev lukket i slutningen af 1980’erne. Folk begyndte i højere grad at campere i campingvogn fremfor telt, så pladsen var for lille. På billedet ses campingpladsen ved Ndr. Ringvej den 1. juli 1969. Foto: Peter Thastum
Fotograf Peter Thastum har om nogen dokumenteret livet i Kolding i sidste halvdel af 1900-tallet. Her kan du se og læse om den enorme samling af hans billeder, som Kolding Stadsarkiv har liggende.

Kolding: Pressefotograf Peter Thastum (1927-2008) afleverede i 1997 sin store negativsamling til Kolding Stadsarkiv. Samlingen strækker sig over årene fra 1953 til 1994 – mere end 40 års billeddokumentation og tusindvis af fotos, der dokumenterer Koldings udvikling i fire årtier.

Kolding Stadsarkiv har været i gang med digitaliseringen af billederne siden 2012 og har på nuværende tidspunkt skannet cirka 20.000 af hans billeder.

Thastum leverede gennem sin karriere også billeder til blandt andet Politiken og JydskeVestkysten. Han havde på et tidspunkt fire pressefotografer og to reprofotografer ansat under ham. I marts 1989 ophørte samarbejdet mellem Thastum og Kolding Folkeblad, og han stoppede efterfølgende sit virke som pressefotograf.

Thastum blev oprindeligt udlært typograf i 1948 i Kolding, og han arbejdede de efterfølgende år på et bogtrykkeri i Odense. I fritiden var Thastum meget interesseret i fotografering, så da en ven i 1951 fortalte ham, at Kolding Folkeblad søgte en ny pressefotograf, mødte Thastum op med en ansøgning. Det viste sig dog at være en dårlig joke fra vennens side, idet der slet ikke var en ledig stilling. Heldigvis var Kolding Folkeblad faktisk interesseret i at få en fotograf. Avisen ville imidlertid ikke fastansætte Thastum, men de lavede til gengæld en særkontrakt, hvor Thastum kom til at forpagte avisens repro- og fotoafdeling. Folkebladet ville så betale for, hvad Thastum leverede, og dermed kom han til at fungere som freelancefotograf. Foto: Lars G. Hansen
Fjordbåden ‘Lødver’ i Kolding Havn d. 23. juni 1969. På denne dag startede sommersejladsen på fjorden. Fra Kolding var der bl.a. daglige afgange til Løverodde, ligesom ‘Lødver’ f.eks. også sejlede til den nye Lillebæltsbro, der var under opførelse. Brobyggeriet blev lidt af en turistattraktion, og med fjordbåden kunne man komme ganske tæt derpå. Den nye Lillebæltsbro blev indviet d. 21. oktober 1970. Foto: Peter Thastum
Emil Pedersen har siden 2012 skannet billeder på arkivet, og han har i mange år arbejdet med skanning af Thastums billeder. Selv er Emil glad for arbejdet med Thastum og fortæller: Det er interessant at se Koldings historie og udvikling gennem billeder, og netop med Thastums omfattende samling opdager man næsten altid noget nyt. Foto: Jacob Krause, Kolding Stadsarkiv

Serie

Kolding Stadsarkiv rummer et væld af spændende samlinger, der giver arkivets medarbejdere og frivillige mange forskelligartede opgaver, som afspejler, hvordan vi alle har en plads i historien.

I samarbejde med Stadsarkivet giver Ugeavisen i denne serie et indblik i nogle af de mangfoldige måder, man kan bruge historien på.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce