Annonce
Ugeavisen Kolding

Haveklumme: Naturens knaldperler

Billedet her er af den røde variant af snebær, som nævnes til sidst i klummen. Billedet er fra en af de buske, der står under ”gråspurvehotellerne langs hovedstien”. Foto: Geografisk Have
I denne uges klumme fra Geografisk Have kan du blive meget klogere på snebær, eller naturens knaldperler, som de også kaldes i folkemunde.

Så er et nyt år begyndt, og vi kan så småt glæde os til, at de første vintergækker og andre løgplanter kommer op af jorden. Indtil da kan vi måske stadigvæk nyde snebærbusken. Snebær står nemlig tit med sine fine, hvide bær, helt hen efter nytåret. Og hårdfør og fordringsløs, som den er, findes den i rigtig mange haver og parker.

Men hvordan er det nu? Er det ikke noget med, at den er meget giftig? Der går mange rygter om børn, der er blevet forgiftet, fordi de har leget med de sjove og smukke snebær. Og jo - bærrene er lettere giftige. De indeholder stoffer, der kan virke irriterende på huden og kan give udslet. Men der har rent faktisk ikke været registreret nogle forgiftningstilfælde siden 1885! Så det er altså ikke hver dag, at børn går og spiser snebær.

Men bærrene er jo sjove at lege med, og nogle kalder dem endda for ’naturens knaldperler’. Bærrene er nemlig meget luftfyldte, og hvis man træder på dem, kan man få det til at give et smæld, når de brister. Og her er det så en rigtig god idé, netop at gøre det med fødderne og ikke hænderne.

Annonce

Snebær kommer fra Nordamerika, hvor den vokser i store dele af Canada og det nordlige USA. På latin har den det ’mundrette’ navn Symphoricarpos album. Album betyder hvid og hentyder selvfølgelig til bærrenes farve.

Snebær kan overleve de fleste forhold, men den trives bedst i en ikke al for tør eller næringsfattig jord. De har en tendens til at sprede sig med rodskud, men der er udviklet en hybrid (Symphoricarpos x doorenbosii), som ikke er så slem til rodskud.

Det er netop snebærs hårdførhed, den smukke vækst og de fine bær, som gør den til en rigtig velegnet og god haveplante. Og ser man et øjeblik bort fra de giftige bær, så fortjener den helt sikkert en fin plads i haven!

I Geografisk Have kan snebær ses i det nye Nordamerika-område (som ikke ligger i Syvdalen). De står ud til stien og danner et tæt buskads over mod Amfiscenen. Og faktisk kan man også se dens nære slægtning rød snebær (som nu er mere pink end rød), som står hele vejen rundt om Dyrefolden.

Men hvordan er det nu? Er det ikke noget med, at den er meget giftig? Der går mange rygter om børn, der er blevet forgiftet, fordi de har leget med de sjove og smukke snebær. Og jo - bærrene er lettere giftige.

Annonce
Ugeavisen Kolding

Aktivitetsbane i Vonsild bliver realitet efter donation fra Salling Fondene

Annonce
Ugeavisen Kolding

Dansk crooner og svensk sangerinde giver koncert på Godset

Annonce
Ugeavisen Kolding

Se billederne: Kronprinsesse Mary i Kolding før stor udstilling om kronprinsesserne

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

I november vandt hun stor talentpris: Nu er Mekdes fra Kolding klar med sit første album

Ugeavisen Kolding

Estisk jazzsangerinde giver koncert på Godset

Ugeavisen Kolding

Grev Dracula besøger Comwell Kolding Teater

Ugeavisen Kolding

To års aflysninger har ikke taget modet fra Streetfood Kolding: Nu er årets datoer klar

Ugeavisen Kolding

Underviser fra specialskole i Vonsild kan blive Danmarks Sejeste Idrætslærer

Ugeavisen Kolding

Haveklumme: De brogede blade

Ugeavisen Kolding

Sarkasme kan blive en tikkende bombe under parforholdet

Ugeavisen Kolding

Trods corona-restriktion og afstand: Kønssygdom stortrives i landsdelens største byer

Ugeavisen Kolding

Madbloggeren Johan har anmeldt nogle af verdens bedste restauranter: - Det er blevet værd at gå ud i Kolding

Ugeavisen Kolding

Den Lille Kok skal rives ned: Nu flytter Camilla firmaet fra Kolding til Vejle

Ugeavisen Kolding

Trapholt præsenterer udstilling inspireret af coronapandemien

Ugeavisen Kolding

Mystiske fodspor og vandhaner der tænder af sig selv: Ansatte på byens egnsteater er ikke i tvivl - det spøger

Annonce