Annonce
Ugeavisen Kolding

Historien om Kolding: Da Mejeriernes Maskinfabrik havde pariserdrømme

De danske Mejeriers Maskinfabrik i Låsbygade omkring 1910. Foto: Kolding Stadsarkiv

I 1900 var Mejeriernes Maskinfabrik tæt på at få et pasteuriseringsapparat udstillet på Det Franske Landbrugsmuseum i Paris, men drømmen druknede i en krig om patentrettigheder. I anledning af Koldings 750 års jubilæum bringer Ugeavisen, i samarbejde med Kolding Stadsarkiv, en række fortællinger om nogle af de mennesker, der har været med til at forme Kolding. I denne uge Karl Konstantin-Hansen og Jens Peter Schrøder, der grundlagde virksomheden DDMM.

Kolding: Gennem hele det 20. århundrede var Mejeriernes Maskinfabrik i Kolding berømmet for sin udvikling af mejeriudstyr. I firmaets tidlige år - da det endnu hed Konstantin-Hansen & Schrøders Maskinfabrik efter de to stiftere, Karl Konstantin-Hansen og Jens Peter Schrøder - var det tæt på at få et pasteuriseringsapparat udstillet på Det Franske Landbrugsmuseum i Paris og dermed adgang til en lukrativ eksport. Men på grund af en krig om patentrettigheder med Den Kgl. Veterinære Landbohøjskole blev drømmen om museal hæder ikke til noget.

Det pågældende apparat, der var udviklet i et samarbejde mellem konkurrenten Paasch & Larsen i Horsens og landbohøjskolens forsøgslaboratorium, blev først vist frem på Verdensudstillingen i Paris i 1900. Her vakte det så megen opsigt, at landbrugsmuseet i 'byernes by' henvendte sig til landbohøjskolen i København om at få et eksemplar til sin samling. En ærefuld mulighed for dansk mejeribrug. Men forinden skulle der laves en del forbedringer af apparatet, og dem bad lederen af landbohøjskolens forsøgslaboratorium, fabrikken i Kolding udføre. Mod til gengæld at få firmanavnet på apparatet.

Hvorfor laboratorielederen ikke henvendte sig hos Paasch & Larsen, oplyste han ikke, men fabrikken i Kolding var kendt for sine innovative løsninger, og i øvrigt var det gængs, at fabrikanterne udførte gratis prototyper for laboratoriet mod, at hele branchen fik adgang til dem - i et privat-offentligt partnerskab til fælles bedste. Karl Konstantin-Hansen og Jens Peter Schrøder sagde ja til opgaven uden at ane uråd. Hvem vil ikke gerne shine på et museum i Paris? Desuden så de store eksportmuligheder for pasteuriseringsapparatet til det britiske marked, hvor firmaet allerede opererede.

Iværksætterne

Du kan læse mere om Mejeriernes Maskinfabrik og dens betydning for Kolding i bogen Iværksætterne. Da Kolding blev moderne, der er skrevet af Helle Juhl og udgivet af Kolding Stadsarkiv i anledning af Koldings 750-års jubilæum. Publikationen er støttet af Kolding Kommunes jubilæumspulje, Jubilæumsfonden af 12.08.1973, Lisbeth Petersens Fond og Sparekassen Kolding's Fond.Bogen kan købes hos alle boghandlere i Kolding, Nicolai Kultur, Museet på Koldinghus og Kolding Kommunes netbutik.

Jens Peter Schrøder (1864-1931) grundlægger af De Danske Mejeriers Maskinfabrik og søn af stifteren af Askov Højskole. Foto: Oscar Wils, Kolding Stadsarkiv

Taget ved næsen

Mens fabrikkens udviklingsafdeling arbejdede på de påkrævede forbedringer, kom det imidlertid de to fabrikanter for øre, at laboratorielederen allerede havde fået det patenteret i England og dermed afskar firmaet fra at sælge det på et af de bedste eksportmarkeder for mejeriudstyr. Tilbage var kun æren i Paris, og det var ikke nok for de to fabrikanter, som følte sig taget ved næsen af den entreprenante beregner Petersen.

Efter en længere brevfejde mellem de to parter og forgæves appeller til laboratoriets øverste chef, den kendte og agtede professor Storck, endte Karl Konstantin-Hansen og Jens Peter Schrøder med at frasige sig opgaven. De ville ikke agere nyttige idioter for 'de lærde' i København.

Tiden skulle vise, at maskinfabrikken fint klarede sig uden. Den udviklede sig til en af Koldings største industrier med mange hundrede ansatte og blev en dynamo for udviklingen af den rustfrie stålindustri i hele Trekantområdet.

Karl Konstantin-Hansen (1860-1934) grundlægger af De Danske Mejeriers Maskinfabrik og medlem af Kolding byråd for Venstre. Foto: Caprani, Kolding Stadsarkiv
Hånddrevet pasteuriseringsapparat med underfyr fra omkring 1900. Foto: Kolding Stadsarkiv
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce