Annonce
Ugeavisen Kolding

Naturvejleder: Tag familien med ud i naturen uden en plan

"Der er meget fokus på motion og så videre, men vi glemmer, at der også bare er en værdi i det at tage ud i naturen. Det har stor værdi i sig selv, og der behøver ikke være en anden agenda end det," understreger naturvejleder Fie Schmidt. Foto: Steffen Nielsen
Foråret har så småt fået fat, og påsken er derfor et oplagt tidspunkt at tage familien med på naturtur, mener naturvejleder Fie Schmidt, som her kommer med en række gode råd til familieoplevelser i det fri.

Kolding: - Jeg har lige tændt et bål til os, så vi kan lave en kop kaffe, siger naturvejleder Fie Schmidt med et smil, da vi mødes ved Skibelund Strand.

Solen skinner, og vinden rusker lidt i coronafrisuren, mens vi går langs stranden mod den lille shelterplads.

- Lige nu er der et lys og en duft, som er helt speciel for foråret, og der kommer nogle helt fantastiske farver, siger Fie Schmidt med begejstring i stemmen.

For naturvejlederen er det en selvfølge at bruge naturen året rundt, og hun håber, at mange i et forår med meget få indendørs muligheder vil tage naturen endnu mere til sig. Der er nemlig masser af muligheder for gode oplevelser med familien i det fri, mener hun.

- Man skal bare give sig tid til det og tage en madpakke eller mad til et bål med, og så skal man turde sige, at nu går vi bare uden den store plan og uden det store udstyr, og vi har fokus på nærværet. Det handler om at tage tiden og roen til det, og det behøver altså ikke at være perfekt det hele, og vi behøver ikke at vide alt, understreger hun.

Annonce

Brug stranden eller skoven

Et af de steder, som folk har tendens til at overse på denne årstid, er stranden.

- Stranden er jo fed hele året rundt. Vi er slemme til ikke at tage til vandet, når det ikke er strandvejr, men det er fantastisk at tage på stranden en morgen og se alle de ting, der er skyllet i land.

Også en tur i skoven er god, mener naturvejlederen.

- Find et træ at klatre i eller en å at hoppe over. Det er de små nære oplevelser, der er sjove, og det er let at gå til. Og man skal turde lade børnene falde og lade dem prøve tingene selv. Hulebyggeri er også fantastisk. Der ligger rigtig mange grene i skovbunden, som man kan bygge med, og så kan man lave historiefortælling inde i hulen. Jeg synes jo slet ikke, at der er nogen grund til at bygge alle de legepladser, for der er så mange gode steder at lege ude i naturen, siger hun.

Annonce

Sov i det fri

En rigtig god naturoplevelse kan man få, hvis man tager ungerne med ud at sove i det fri.

- Vi har så mange sheltere rundt omkring, som blandt andet kan findes på oplevkolding.dk eller på naturstyrelsens hjemmeside, men man kan også bygge en bivuak selv, for eksempel af en presenning og nogle grene, eller man kan finde en teltplads, for eksempel i Paradisbugten eller ved Rebæk Strand, siger Fie Schmidt.

- Når man sover ude, synes jeg også godt, at man må lade børnene være længe oppe og gå på mørketur, for det er altså fedt at opleve naturen i mørket, hvor alle sanserne kommer i spil, tilføjer hun.

Annonce

Vær ude derhjemme

Man behøver dog slet ikke at snøre vandrestøvlerne eller starte bilen for at få en naturoplevelse. Der er også masser af muligheder derhjemme, mener Fie Schmidt.

- Du kan slå et telt op i haven eller sove på trampolinen, foreslår hun.

- Det er også nu, vi kan så ting. Det kan for eksempel være en solsikke, som man kan se gro. Det er også noget, man kan gøre, selvom man bor i en lille lejlighed. Og så mener jeg, at alle børn har krav på en køkkenhave, hvor de kan se noget vokse op, så sådan en kan man også lave sammen med børnene.

Fie Schmidt har altid selv en håndfuld redskaber med sig ud. "Jeg har altid selv en pose med tændstikker og noget birkebark med, så jeg kan tænde et bål. Så kan man jo også lave en konkurrence om, hvem der først får lavet sit bål. Jeg har også altid en lup med. Den er rigtig god til at kigge på kriblekrabledyr med, og en kikkert er også god, hvis du skal kigge på fugle. Det kan i princippet bare være et paprør, som giver fokus på det, du ser. Og det er altså lige meget, om man kender navnet på fuglen. Det er oplevelsen og opdagelsen, der er vigtig, og det er et godt tidspunkt at se fugle på lige nu, fordi der ikke er blade på træerne," siger hun. Foto: Steffen Nielsen
På stranden er det oplagt at tage på det, Fie Schmidt kalder tingfinderture. "Så kan man konkurrere om, hvem der for eksempel kan finde flest skaller, eller hvem der kan finde den mærkeligste ting på stranden," siger hun. Foto: Steffen Nielsen
Hvis man ved, hvad man leder efter, er der også masser muligheder for at lave mad i naturen - det kunne blandt andet være med ramsløg, som vokser flittigt i øjeblikket. "For eksempel er snobrød med ramsløgspesto rigtig lækkert. Brændenælder smager også virkelig godt og kan blandt andet bruges til te, suppe eller urtesalt. Og du kan plukke tusindfryd og bruge det i en salat eller blande det i flødeskummen til en æblekage," siger Fie Schmidt, som af andre spiselige ting nævner flere former for tang, skvalderkål og bøgeblade. Foto: Steffen NielsenMan skal bare give sig tid til det og tage en madpakke eller mad til et bål med, og så skal man turde sige, at nu går vi bare uden den store plan og uden det store udstyr, og vi har fokus på nærværet. Det handler om at tage tiden og roen til det, og det behøver altså ikke at være perfekt det hele, og vi behøver ikke at vide alt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Kolding

Nej, sagde vi

Ugeavisen Kolding

Klumme: Fest i gaden

Ugeavisen Kolding

Unge i arbejde

Annonce