Annonce
Ugeavisen Kolding

Sydbank er begejstret for CO2 klubben: Vi skal hjælpe hinanden til at blive bedre

Papkopperne ved kaffemaskinen er 100 procent gebrugelige, og plasticglassene er lavet af planter og kan derfor også genbruges, fortæller områdedirektør ved Sydbank i Kolding, Dennis Vibjerg. Foto: Louise Lauritsen
Hos Sydbank i Kolding har man fået klimaet endnu højere op på dagsordenen, efter virksomheden er blevet en del af CO2 klubben. Banken har foreløbig bidraget med to ideer til den fælles vidensbank - og er gået på jagt efter flere.
Annonce

Kolding: Egentlig havde hun taget en fridag, men Tina Dalgas måtte alligevel et smut ind forbi sin arbejdsplads hos Sydbank i Kolding den sidste fredag i marts. Hun havde nemlig fået en alarm fra bankens overvågningssystem af energiforbruget i bygningen med besked om, at noget var helt galt med vandforbruget, der det seneste døgn havde været ekstraordinært højt. Faktisk så højt, at det helt sprang skalaen i systemet og dermed lå på mere end 300 liter vand i timen.

Tina og hendes chef Dennis Vibjerg loggede straks på systemet og kunne se, at det høje vandforbrug var startet cirka et døgn før. Derefter gik de to på jagt efter lækagen og fandt den på handicaptoilettet på tredje sal. Et sted, der ikke kommer mange mennesker forbi. Toilettet løb. Resolut tog Tina betjeningspladen til toilettet af, og Dennis rakte armen ind og fik stoppet vandet. På den måde sparede de to 30.000 liter vand. For det var, hvad toilettet ville have brugt, hvis det havde fået lov at løbe hele weekenden.

Toilet-historien her er bare et eksempel på den glæde, Sydbank i Kolding har af sit energiovervågningssystem Keep Focus, som banken har i de fleste afdelinger. Foruden vand bliver varme og el også overvåget. Og efter områdedirektør Dennis Vibjerg er gået med i CO2 klubben, har han haft ekstra fokus på søjlerne i systemet - og hvordan de kan blive mindre.

- Jeg bliver simpelthen topmotiveret at af se på de søjler der. Vi bor jo i en meget ny bygning, så der er ikke så meget at komme efter her. Men jeg har da været rundt og huske medarbejderne på, at de skal slukke for pc'en, når de går hjem. Vi har 110 pc'er her i huset, så det bliver jo også til noget, forklarer Dennis Vibjerg.

Lad være med ikke at gøre noget godt, fordi I er bange for, at der lige om lidt kommer noget, som er bedre. Glæd jer over det, der virker nu - og gør det.

Dennis Vibjerg, områdedirektør, Sydbank

Annonce

Fra plastic til pap

Han sidder i bestyrelsen for Erhvervsgruppen Kolding og har været med til at sætte CO2 klubben i verden. Og siden den startede op tidligere i denne måned har der rumsteret masser af klimavenlige tanker i Dennis hoved.

Sydbank har allerede budt ind med to kopierbare ideer til CO2 klubbens vidensbank. Foruden overvågning af energiforbrug har man også fremhævet bankens udskiftning af plastikkrus med papbægre og plastikglas, der begge er lavet af genbrugsmaterialer og er 100 pct. genanvendelige. Den lille manøvre har de seneste to år sparet den samlede koncern for to tons plastic pr. år.

- Jeg ville egentlig gerne komme med fem eksempler til CO2 klubben, men lige nu har vi kun to, fordi vi lægger vægt på, at de nemt kan kopieres og ikke er store forkromede løsninger. Men er du da sindssyg, hvor har det flyttet meget for mig allerede. Der har ikke været en dag, hvor jeg ikke har tænkt på det her. Så det sætter en masse i gang, fortæller Dennis Vibjerg.

Han håber, at CO2 klubben kan vise en ny vej for virksomheder, som gerne vil øge deres klimaindsats.

- Man er som virksomhed meget påpasselig med at gå ud og sige, hvad man gør, fordi hvad nu hvis vi har glemt en lille flig i værdikæden, og det så bliver til en shitstorm i stedet? Men CO2 klubben er anderledes. Vi viser, at vi forsøger at gøre verden et bedre sted ved at dele de små og store tiltag, som vi har haft succes med. Det her er ikke reklame, det handler om at hjælpe hinanden til at blive bedre.

Dennis håber, at erfaringerne fra Sydbank kan inspirere andre virksomheder, og at han selv kan blive inspireret til nye klimatiltag af de andre virksomheder i CO2 klubben. Og hans opfordring er klar:

- Lad være med ikke at gøre noget godt, fordi I er bange for, at der lige om lidt kommer noget, som er bedre. Glæd jer over det, der virker nu - og gør det.

Tina Dalgas fandt hurtigt ud af, at det var dette handicaptoilet på 3. sal, som løb og dermed brugte mange hundrede liter vand i timen. Foto: Louise Lauritsen
Det er boksen her, som holder styr på energiforbruget i Sydbanks bygning i Kolding, og som sendte en alarm til Tina Dalgas, da den var gal med vandforbruget. Foto: Louise Lauritsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce