Annonce
Ugeavisen Kolding

Ud i naturen: Dons Nørresø

På Mågeøen midt i Dons Nørresø er der altid liv og larm fra de mange fugle, der opholder sig på øen. Paradoksalt nok er det netop her, midt i larmen, at fuglene har ro og fred til at yngle. Dons Nørresø er en vigtig fuglelokalitet, og af samme grund er sejlads og andre aktiviteter på søen ikke tilladt. Men fra udsigtsbroen på vestsiden af søen, kan man nyde søen og området og måske tage sig en lille kaffepause. Foto: Kolding Kommune
I sommerens løb vil Kolding Kommune guide Ugeavisens læsere til oplevelser i naturen. Denne gang kan du læse om Dons Nørresø.
Annonce

Kolding: Dons Nørresø ligger i et storslået og næsten uforstyrret landskab, der blev formet under den seneste istid som sluttede for ca. 9.500 år siden. I og omkring søen er der et rigt fugleliv, særligt omkring mågeøen i midten af søen. Er du heldig, spotter du måske en havørn eller en isfugl, der begge yngler i området. På turen rundt om søen passerer du flere indhegninger med græssende dyr. Dyrene holder naturen lysåben og giver levesteder til de planter og insekter, der har tilpasset sig til at leve netop i denne type natur. Hen over sommeren kan du især se mange fine sommerfugle.

Selv om området virker urørt og oprindeligt, så har det af flere omgange været ændret. Oprindeligt var søen samt Dons Søndersø og Stallerup Sø blot lavvandede søer, der omkring 1800-tallet blev forsøgt afvandet til dyrkningsjord ved hjælp af en dyb kanal på vestsiden af søen. Senere var det i stedet opmagasinering af vand, søerne blev brugt til, da man etablerede Harteværket, vandkraftværket i Alpedalen. Her var de tre søer i området en del af et sindrigt udtænkte vandreservoir, der skulle føde vandkraftværkets turbiner med vand sammen med vandet fra den opdæmmede Ferup Sø. Endnu i dag er søerne vandreservoir for Harteværket, der fortsat producerer og sælger elektricitet.

Ruten rundt om Dons Nørresø er 3,5 kilometer lang og markeret med røde pile. Det er muligt at parkere ved idrætsanlægget i Vester Nebel, Bavnehøj 177, 6040 Egtved. Turen er ikke velegnet til klapvogne eller dårligt gående.

Udsigten over Dons Nørresø fejler ikke noget. Foto: Kolding Kommune
Sommerfuglen femplettet køllesværmer lever ved Dons Nørresø på de åbne arealer. De 5 kraftige røde pletter på den sorte vinge beskytter den mod at blive spist, da farverne i dyreverdenen betyder: Pas på jeg er giftig. Sommerfuglen kan udskille en gullig væske, der smager afskyeligt, men er ikke giftig. Du kan også møde arten seksplettet køllesværmer ved Nørresøen – den ligner meget, men har i stedet 6 røde pletter på hver vinge. Foto: Kolding Kommune

Se mere

Du kan læse mere om turen i den nye naturtursfolder, der guider dig ud på 10 forskellige oplevelser til fods eller på cykel.

Hent folderen på biblioteket eller find turene på www.oplevkolding.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce