Annonce
Ugeavisen Kolding

Ud i naturen: Hartesløjfen

Trækfærgen kan bruges i begge retninger og giver dig mulighed for at skyde genvej hen over søen og videre op til udsigtspunktet. Trækfærgen, kaldet T/F Ferupfærgen er navngivet af børnene fra Børnegården Vester Nebel. T/F står naturligvis for trækfærge. Foto: Jens Winbladh
I sommerens løb vil Kolding Kommune guide Ugeavisens læsere til oplevelser i naturen. Denne gang kan du læse om Hartesløjfen.
Annonce

Kolding: Hartesløjfen er en cykel- og vandrerute, der fører ud i det landskab, hvor vandet til Harteværket kommer fra. Ruten formidler historien om vandets vej fra Ferup Sø til det gamle vandkraftværk Harteværket, der blev opført for 100 år siden. Hele projektet blev udført af arbejdsmænd kaldet børster, der fra 1918-1920 opbyggede Harteværket, gravede kanaler og anlagde dæmningen på tværs af Vester Nebel Å, der dannede Ferup Sø.

Ved Ferup Sø fortæller plancherne i slusehuset om børsternes hårde arbejde og om det store naturgenopretningsprojekt i 2008, hvor Vester Nebel Å blev genetableret rundt om Ferup Sø. Særligt godt er det for havørrederne, der nu frit kan vandre i vandløbet fra havet til gydepladserne langt oppe i Vester Nebel Å.

Shelters, børstelegeplads og trækfærge er også en stor oplevelse for store og små, når du ender ved Ferup Sø. Og har du fiskenettet med, er der mange sjove smådyr at fange fra kanten af søen. Med statens fisketegn er der i øvrigt fri fiskeri i søen. Det siges, at søen huser en ganske stor gedde.

Hartesløjfen er en 13 km lang afmærket rute, der både løber på landevej og grusstier. Undervejs kan du tage en afstikker til bore-klatre-tårnet ved Påby eller en spændende rundtur rundt om Stallerup Sø på træbroer og grusstier. Du kan starte fra Harteværket, Alpedalsvej 107A, 6000 Kolding.

Den 13 kilometer lange rute Hartesløjfen byder på en lang række oplevelser og formidler historien om vandets vej fra Ferup Sø til det Harteværket. Foto: Kolding Kommune
Flere steder langs vandet kan du være heldig at se isfugl. Den metalliske blå farve er ikke til at tage fejl af, men du skal være hurtig, for vips er den væk igen. Isfuglen laver sin rede for enden af en en meter lang tunnel, som den graver ind i skrænter. Naturligvis i nærhed til søen eller åen, hvor den fanger små fisk til sig selv og ungerne. Foto: Kolding Kommune

Se mere

Du kan læse mere om turen i den nye naturtursfolder, der guider dig ud på 10 forskellige oplevelser til fods eller på cykel.

Hent folderen på biblioteket eller find turene på www.oplevkolding.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce