Annonce
Ugeavisen Kolding

Ud i naturen: Rundt om Stallerup Sø

Ved Stallerup Sø kan du få våde tæer eller fiske fra Den sunkne båd, der illustrerer drukneulykken på Stallerup Sø i juli 1919. Fem børster omkom i en drukneulykke på Stallerup Sø, da de efter frokost tog en sejltur på søen. Kun én af de fem druknede blev begravet i sin hjemegn. De fire andre blev begravet i en fællesgrav på Harte Kirkegård, hvor der i dag står en mindesten. Foto: Kolding Kommune
I sommerens løb vil Kolding Kommune guide Ugeavisens læsere til oplevelser i naturen. Denne gang kan du læse om Stallerup Sø.
Annonce

Kolding: Tag på en helt særlig vandretur rundt om Stallerup Sø. En af dem, hvor du aldrig er helt sikker på at komme tørskoet rundt. På østsiden af søen følger du små trampestier og træbroer i søkanten, mens du på den anden siden af søen kan gå mere tørskoet på større stier og veje.

Stallerup Sø er en naturlig sø, der siden Harteværket blev bygget i 1918-1920 har leveret vand til vandkraftværket til produktion af elektricitet. Før Harteværket blev søen afvandet mod nord og vest via Skallebæk og Almind Å til Vester Nebel Å. Men ved at opdæmme Vester Nebel Å opstod Ferup Sø og via Almind Å, der nu løb den modsatte vej og gravede kanaler blev vandet ledt mod Stallerup Sø og videre til Harteværket i Alpedalen.

Ruten rundt om Stallerup Sø er markeret fra parkeringspladsen på Stubdrupvej mellem husnummer 98 og 110. Turen er 5 kilometer lang og har forbindelse til Hartesløjfen, en cykel- og vandrerute, der følger vandets vej fra Ferup Sø til Harteværket. Der er også mulighed for at sejle til bunden af Stallerup Sø i kano fra Harteværket. Her sejler du på børsternes gravede kanaler og fornemmer, hvor stort et arbejde det har været at udgrave de dybe kanaler med håndkraft. Børsterne kaldet man de arbejdsmænd, der arbejdede med at bygge Harteværket.

I og rundt om Stallerup Sø er der et spændende dyre- og planteliv. Måske du er heldig at finde spor efter odderen, der lever i hele Kolding Å-systemet. Eller møder en sportsfisker, der trækker en stor gedde eller aborre ind fra dybet. Foto: Kolding Kommune
På østsiden af Stallerup Sø kan du gå ad små trampestier og træbroer som denne. Foto: Kolding Kommune

Se mere

Du kan læse mere om turen i den nye naturtursfolder, der guider dig ud på 10 forskellige oplevelser til fods eller på cykel.

Hent folderen på biblioteket eller find turene på www.oplevkolding.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce