Annonce
Ugeavisen Kolding

Ud i naturen: Svanemosen

I Svanemosen ses sporene efter tidligere tiders tørvegravning. Den store sø, hvis kantede udseende vidner om menneskelig aktivitet, er opstået under verdenskrigene, hvor det var svært at få brændsel. Under tyskernes besættelse af Danmark i 1940-45 var der om sommeren over 100 arbejdere i gang med at grave tørv, der blev sendt så langt væk som til København. Foto: Kolding Kommune
I sommerens løb vil Kolding Kommune guide Ugeavisens læsere til oplevelser i naturen. Denne gang kan du læse om Svanemosen.
Annonce

Kolding: Afskærmet fra omverden ligger Svanemosen som en sjælden oase. Her er ro og plads til en skøn og anderledes naturoplevelse. Svanemosen er en højmose med et særligt dyre- og planteliv som tranebær, den kødædende plante soldug, sjældne sommerfugle, og til tider kan du være heldig at spotte en trane.

I mange år har Svanemosen været drænet, men i 2007 lukkede Naturstyrelsen, der ejer området, for ca. 5 km grøfter og dræn og ca. 4000 kubikmeter træ blev ryddet fra mosefladen. Nu er Svanemosen langsomt ved at få sit oprindelige udseende som højmose igen. Det vil sige et åbent, sumpet landskab uden træer og græs. I stedet vokser højmosen opad med nye lag af sphagnummosser, mens de nederste lag omdannes til tørv. Mosen er tidligere benyttet til tørvegravning, og sporene ses stadig i form af mindre huller og søer.

Der er afmærket to ruter på i alt 3 kilometer, der let kan kombineres. De fører dig rundt på selve højmosen og igennem det område, hvor der er blevet ryddet for træer og buske og hvor flittige geder holder de nye træer nede. Bliv på de faste stier i mosen, det kan være meget blødt at færdes uden for disse. Der er to parkeringspladser ved Svanemosen, Tværford og Svanemosevej – følg skiltningen.

Moseperlemorssommerfuglen, som den smukke orangerøde sommerfugl med perlemorpletter på undersiden hedder, er ekstremt kræsen. Den lægger kun sine æg på tranebær. Desværre er der i dag kun få tranebær tilbage i den danske natur, og dermed går det heller ikke så godt for bestanden af moseperlemorssommerfugle. Men i Svanemosen finder vi heldigvis stadig både tranebær og den smukke sommerfugl. Foto: Kolding Kommune
Svanemosen er et helt særligt dyre- og planteliv. Blandt andet kan du finde tranebær i skoven. Foto: Kolding Kommune

Se mere

Du kan læse mere om Svanemosen i den nye naturtursfolder, der guider dig ud på 10 forskellige oplevelser til fods eller på cykel. Hent folderen på biblioteket eller find turene på www.oplevkolding.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce