Annonce
Lokalavisen Assens

Dobbeltkunstneren fra Voldbro Mark

Helle Blomquist på hjørnet af Voldbrovej og Øxnebjergvej. Det var her, kunstmaleren Johannes Anthon Gerhardt var født. Huset er siden brændt. Foto: Søren Plovgaard
Helle Blomquist fra Frederiksberg er gået i fodsporene på den vestfynske kunstmaler Johannes Anton Gerhardt. Han forlod tidligt den lille landsby Voldbro og flyttede til Amager. Men han vendte tilbage flere gange for at male.
Annonce

Voldbro: I en lejlighed på Frederiksberg hænger der 14 malerier af Johannes Anthon Gerhardt.

Malerierne tilhører Helle Blomquist, og hun er så glad for dem, at hun gerne kører det halve af Fyn rundt for at blive klogere på kunstmaleren, og de mange motiver fra egnen, som han malede.

Helle Blomquist er cand. jur. og cand. phil. i historie og arbejder som ekstern lektor ved Københavns Universitet. Og så er hun barnebarn af Johannes Anthon Gerhardts søster Vilhelmine Marie Gerhardt.

Forleden besøgte Helle Blomquist Johannes Anthon Gerhardts fødeegn - landsbyen Voldbro i Gamtofte Sogn.

Lige nu fungerer Helle Blomquists lejlighed som et helt lille museum for den produktive kunstmaler, hvis landskabsbilleder hænger i flere vestfynske hjem. Men Helle Blomquist er begyndt at gøre sig sine overvejelser omkring, hvad der skal ske med hendes Gerhardt-samling, når hun en dag ikke er her længere.

- Jeg så malerierne på væggene hos min farmor og faster, der havde købt dem af ham, fortæller Helle Blomquist.

Johannes Anthon Gerhardt har aldrig skrevet sig ind i kunsthistorien på linje eller niveau med kendte vestfynske kunstmalere som Niels Hyhn, Aksel Jensen og Lauritz Mikkelsen eller de noget ældre Assens-malere Thorvald Niss og Dankvart Dreyer.

Men Helle Blomquist er alligevel blevet fascineret af personen Johannes Anthon Gerhardt, der var født på Voldbro Mark i Gamtofte Sogn i 1908.  Hans fødehjem på Øxnebjergvej 3 - et beskedent murstenshus med høj kælder - eksisterer ikke længere.

Annonce

Flyttede til Amager

Johannes Anthon Gerhardts far var maler, mens moren tjente til livets ophold og parrets 10 børn ved at tage rundt som syerske med symaskine og pressejern til egnens gårde. Men midlerne var små, og omkring 1910 besluttede familien sig for at flytte til Amager, hvor mulighederne for at tjene penge var bedre.

Ved siden af maleriet ernærede Johannes Anthon Gerhardt sig som musiker i København. Hans bedste instrument var fløjten, men han spillede også klaver, violin, klarinet og saxofon, og han var blandt andet tilknyttet Radioens Underholdningsorkester, Det Kongelige Kapel og Cirkus Schumann. Fast ansættelse fik han aldrig.

Et karakteristisk oliemaleri fra Johannes Anthon Gerhardts hånd. Han havde en særlig evne for at give landskaberne rytme og farve. Maleriet er fra Voldbrovej, og til venstre i billedet ligger Engmosegård.

Johannes Anthon Gerhardt havde også engagementer på flere værtshusene, og hans musikerkolleger yndede at kalde ham for "dobbeltkunstneren", fordi han både kunne spille og male. I Assens kunne man ofte opleve ham gå rundt og spille, når det kom cirkus til byen.

Helle Blomquists interesse for Johannes Anthon Gerhardts malerier har bragt hende i kontakt med lokalarkivet i Dragør.

- Han malede i de sidste 10-20 år af sit liv på Saltholm, hvor de gamle hollænderbønder sendte deres kvæg over om sommeren. Derfor har kommunerne i Tårnby og Dragør en særlig interesse i hans malerier, forklarer Helle Blomquist.


Det er ikke tidligere forsøgt at efterspore eller registrere de malerier, som Johannes Anthon Gerhardt malede på Vestfyn. Så der hænger muligvis flere malerier med vestfynske motiver rundt omkring på væggene i Gamtofte og de nærliggende sogne

Helle Blomquist


I dag er der kendskab til cirka 60 af Johannes Anthon Gerhardts malerier, der gengiver landskaber fra Amager, Hvide Sande og øen Saltholm.

- Men han har malet adskilligt flere. Allerede i 1931 havde han udstillet 50 malerier på Hyskenstrædes Kunstbodgalleri i København. Her blev han sammenlignet med maleren L. A. Ring, som er en af de store moderne socialrealistiske malere, beretter Helle Blomquist.

Annonce

Tilbage til sin hjemegn

Johannes Anthon Gerhardt havde svært ved at slippe sin hjemegn. I midten af 1930'erne søgte han tilbage til barndommens land, efter hans første kone Inger Birgitte pludselig døde.

Det vides med sikkerhed, at han malede en snes små olieskitser fra Gamtofte, Barløse, Voldbro og Øksnebjerg i perioden fra 1934 til 1939, og at han var i forbindelse med ægteparret Karen Marie og Hans Peter Hansen, der gav ham mad, husly og omsorg.

Helle Blomquist foran Engmosegård, som maleren Johannes Anton Gerhardt havde et helt særligt forhold til. Foto: Søren Plovgaard

- Det forlyder, at Karen Marie Hansen var så betaget af Johannes, at hun opkaldte en af sine sønner efter ham i den tro, at Johannes havde mellemnavnet Harding, oplyser Helle Blomquist.

Sønnen Harding Hansen boede i mange år i Melby ved Assens og arbejdede som tømrer hos Hans Larsen i Assens.

I september 2005 trak den anerkendte autodidakte kunstner og kosmopolit Peter Brandes sit bysbarn Johannes Anthon Gerhardt ud af glemslen, da han lavede udstillingen "I begyndelsen var Fyn" i Kunsthallen på Brandts Klædefabrik i Odense.

Peter Brandes, der er vokset op på Engmosegård i Voldbro skråt overfor Johannes Anthon Gerhardts fødehjem, omtalte Gerhardt som en kunstner, hvis værker han var blevet inspireret af, da han var ung. Malerierne hang i Peter Brandes eget hjem og på bedsteforældrenes gård på Voldbro Mark, hvor dannelse og kultur spillede en større rolle end i de fleste landmandsfamilier.

Et parti malet af Johannes Anthon Gerhardt. Maleriet skulle være fra Gamtofte-egnen, og Helle Blomquist vil gerne vide mere prævist, hvad motivet forestiller. Et godt bud kan være omkring Aborg eller Lundager med udsigt over Lillebælt og ridset af Husby Kirke i baggrunden.

- Det er ikke tidligere forsøgt at efterspore eller registrere de malerier, som Johannes Anthon Gerhardt malede på Vestfyn. Så der hænger muligvis flere malerier med vestfynske motiver rundt omkring på væggene i Gamtofte og de nærliggende sogne, siger Helle Blomquist, der gerne vil i kontakt med personer, der har kendskab til hans malerier.

Johannes Anthon Gerhardt døde den 8. februar 1981.

Ved du noget?

Helle Blomquist vil gerne vide mere om kunstmaleren Johannes Anthon Gerhardt og særligt om hans virke på Vestfyn.

Hvis du har malerier eller andre oplysninger om ham, er du velkommen til at kontakte Helle Blomquist.

Det kan enten ske på telefon 21 66 3793 eller på mail til: helleblomquist@gmail.com

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce