Annonce
Lokalavisen Assens

Familiefaren, forskeren og formanden vinder stor  hæderspris: Når de andre går i seng, begynder han på sit andet arbejde

Martin Winther-Gaasvig fortalte i sin tale, at han allernådigst har fået lov af konen til at sætte statuetten i sin nybyggede bogreol i stuen. Foto: André Majlund Jensen
Ildsjælen og idémanden fra Tommerup Stationsby Martin Winther-Gaasvig fik torsdag eftermiddag overrakt Willemoesprisen for sit store arbejde som formand for Tommeruppernes Lokalråd.

Assens: Når man er født i Skagen og vokset op i Vejen, ved man, at får man lidt for store armbevægelser, vil der altid stå nogen klar til at få en ned på jorden igen.

Derfor var formanden for Tommeruppernes Lokalråd Martin Winther-Gaasvig også noget ydmyg, da han skulle forklare, hvordan han reagerede, da han for lidt over en uge siden fik at vide, at han er vinder af Willemoesprisen anno 2022.

- Hvis man kigger på de navne, der tidligere har vundet prisen, så synes jeg på en eller anden måde, at jeg ikke passer ind, men jeg er da glad for det, siger han.

Annonce

Det er et prisudvalg bestående af borgmester Søren Steen Andersen (V), formand for Medborgerskab, Kultur og Beskæftigelsesudvalget Søren Thomsen (K), bankdirektør Ivan Sløk, byrådsmedlem Elmer Philipsen (S) og plan- og kulturchef Peter Nielsen, der har valgt 47-årige Martin Winther Gaasvig, som vinderen af hædersprisen, der gives til en person, der udviser en særlig Willemoes-ånd.

Prismodtageren får sig også nogle fine ord med på vejen fra udvalget, der blandt andet skriver:

Martin Winther-Gaasvig får prisen for som formand for Tommeruppernes Lokalråd at arbejde utrætteligt for byfornyelse og byforskønnelse i sit lokalområde, hvor flotte og idérige løsninger er gjort praktisk mulige gennem en kombination af lokalt knofedt og dygtig hjemhentning af store fondsmidler.

Martin Winther-Gaasvig klipper "snoren" til indvielsen af en ny legeplads ved Tallerupsøerne. Foto: Jakob Schjødt Pedersen Foto: Jakob Schjødt Pedersen

Blå bog

Martin Winther-Gaasvig er 47 år gammel, født i Skagen og opvokset i sydjyske Vejen, lige nord for Kongeåen.

Han er gift med Tinne Guldberg Winther-Gaasvig, der arbejder som lærer på Ebberup Skole. Sammen har de tre børn.

Familien flyttede til Tommerup Stationsby for cirka ni år siden, da området tikkede flere bokse af - i form af være tæt på natur, fordelagtige priser sammenlignet med Odense, god beliggenhed i forhold til at komme på arbejde i Odense.

Han blev uddannet ingeniør i år 2000 i Odense, og har sidenhen uddannet sig til blandt andet energikonsulent samt taget en master i Building Energy and Indoor Environment ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Han arbejder som forsker og underviser ved Syddansk Universitet (SDU). Her forsker han blandt andet i at bruge vindturbiner i byområder.

Han blev medlem af Tommeruppernes Lokalråd i 2016 og blev formand i 2017. Ved siden af er han også med i P.O. Fangers legatudvalg samt bestyrelsesformand for Foreningen til udvikling af området omkring Østre Plads i Odense.

Familiefaren

Privat bor Martin Winther-Gaasvig i Tommerup Stationsby med sin kone Tinne og deres tre børn.

Han arbejder på Syddansk Universitet som underviser og forsker ved deres tekniske fakultet, her kan han heller ikke, efter eget udsagn, lade være med at engagere sig.

Det betyder, at den driftige familiefar har en tætpakket dagligdag, men han forsøger så vidt muligt at sørge for at holde eftermiddagen fri sammen med børnene, og så må alt det andet ekstra arbejde vente, til de er gået i seng.

- De skal jo tidligt i seng sådan nogle små børn, og så har jeg hele aftenen til at arbejde, forklarer han.

En god del af det arbejde går med at skrive nogle af de mange fondsansøgninger, der skal til, før der kommer økonomisk hjælp ud i den anden ende, for det er langt fra alle ansøgninger, der giver et afkast. Derfor er det også godt, hvis man er udrustet med en god tålmodighed.

- Jeg har en søn, der har autisme, og der har jeg nok lært at være tålmodig, for det kan være det mindste, der lige pludselig vælter hans verden. Så jeg kan sagtens holde til et par afslag på nogle ansøgninger, fortæller han.

Jeg har en søn, der har autisme, og der har jeg nok lært at være tålmodig, for det kan være det mindste, der lige pludselig vælter hans verden. Så jeg kan sagtens holde til et par afslag på nogle ansøgninger

Martin Winther-Gaasvig

Martin Winther-Gaasvig siger i samme ombæring, at han skylder sin familie en stor tak, for uden dem og deres forståelse ville han slet ikke kunne sidde på posten som formand for lokalrådet.

Med Willemoesprisen følger en lille bronzestauette, og vinderen ved allerede, hvor den skal stå.

- Vi er lige blevet færdige med at bygge en ny reol i stuen, og der er lige præcis en plads til den oppe i toppen.

Tidligere prismodtagere

I Willemoesgruppens tid blev prisen uddelt tre gange: til brygger Bent Bach Sørensen i 2001, til daværende handelsskoleforstander Søren Bonde Hansen i 2003, og til Frøbjerg Festspil i 2008.

Efter at Willemoesprisen blev en kommunal pris, er den blevet tildelt brugsuddeler Henrik Bak Larsen i 2009, redaktør og direktør Mogens Lykke Olsen i 2010, Terrariet Vissenbjerg i 2011, skibsværftsdirektør Erling Pedersen i 2012, organist og dirigent Finn Pedersen i 2013, drivkraft for initiativer i Haarby Jens Jakobsen i 2014, formand for Vestfyns Teater Bent Damsbo i 2015, den utraditionelle idémand Hans Peter Skov Hansen i 2016, primus motor for Folkedansernes og Spillemændenes Landsstævne i Assens Conni Hansen i 2017, formand for foreningen Glamsbjerg, tidligere formand for Arena Assens og medlem af Vestfyns Teaters bestyrelse Bent Schmidt i 2018, formand for Æblefestival Assens Kommune Else Marie Kristensen i 2019, visionær hotelejer af GlamsBjergHus Jens Poulsen i 2020, og fremsynet fornyer af området ved Helnæs Mølle Stig Nør i 2021.

Martin Winther-Gaasvig stiller altid op til snak, når der er bud efter ham. Både fra TV og avisen. Foto: Jakob Schjødt Pedersen
Annonce

Ikke meningen

Havde det ikke været for Martin Winther-Gaasvig og resten af lokalrådets arbejde, var projektet med at gøre Tallerupsøerne til et offentligt tilgængeligt område nok aldrig blevet til noget, hvilket prisudvalget også lagde vægt på i udnævnelsen.

Og her rammer den sydjyske besindighed igen lokalrådsformanden.

- Det kan godt være, at jeg måske bærer det tungeste læs, men grunden til, at det lykkedes for os er, at vi er et rigtigt stærkt lokalråd, som alle lægger en masse kræfter i, siger han.

Men det var faktisk slet ikke meningen, at Martin Winther-Gaasvig skulle være formand for lokalrådet, da han blev valgt tilbage i 2017. Det var mere bare noget, han blev, fordi ingen andre ville være det.

- Og hvis man vil have noget gjort, kan man jo ikke regne med, at der kommer nogen og gør det for en.

Men han kan heller ikke helt lade være med at blande sig, som han siger.

Det var formanden for Medborgerskab, Kultur og Beskæftigelsesudvalget Søren Thomsen, der kunne udråbe Martin Winther-Gaasvig som vinder af Willemoesprisen anno 2022. Foto: André Majlund Jensen
Annonce

Fremtiden

Lokalrådsformanden kommer ikke til at ligge på den lade side, bare fordi han nu kan kalde sig prisvinder. Han understreger, at han ikke gør det for at blive hyldet eller få anerkendelse. Det ligger slet ikke til ham. Han gør det mest af alt for at gøre Tommerup og Tommerup Stationsby til så gode steder at bo som muligt.

Derfor er der også rigeligt med nye projekter at give sig i kast med. Han påpeger, at der stadig er projekter ved Tallerupsøerne, der mangler at komme i mål. Og det skal de nok komme, det kræver bare noget ekstra arbejde, som det plejer.

Derudover har han sammen med lokalrådet gang i et projekt, der skal gøre både Tommerup og stationsbyen kønnere at køre igennem.

- Hvis det bare er gråt og kedeligt, så kører folk sgu bare igen, forklarer han.

Derfor har de allieret sig med en arkitekt og skal til at afholde nogle borgermøder, hvor man kan komme med forslag, der kan arbejdes videre med.

Men det stopper ikke der.

- Vi vil jo gerne have nogle flere byggegrunde til området, og så kunne jeg læse i avisen, at hvis der skulle komme flere byggerunde end dem som kommunen kan udstykke, så skal der træde nogle private aktører til, siger han og tilføjer, at så må de hellere komme i gang med det.

Prisen blev uddelt torsdag den 12. maj kl. 16.00 i Willesmoesgaarden i forbindelse med Assens Kulturaften, hvor Museum Vestfyn også åbnede en ny permanent udstilling på Willemoesgaarden, med titlen "Willemoes".

I oktober 2021 kunne Martin Winther-Gaasvig sammen med resten af lokalrådet indvie Kirkebjergsøerne i Tommerup. Foto: Jakob Schjødt Pedersen

Om Willemoesprisen

Den 11. maj 1783 blev der i Assens født en dreng, der fik navnet Peter Willemoes. Det hus, han blev født i, har siden fået navn efter ham og er nu museum – og på Assens Havn er der rejst en statue af ham. Han er om nogen Assens’ helt, og de fleste kender historien om ham og hans bedrifter:

  • I slaget på Reden den 2. april 1801, hvor han blev nationens helt
  • Ved troppeoverførslerne fra Langeland til Sjælland i vinteren 1807/1808
  • I slaget ved Sjællands Odde den 22. marts 1808, hvor han fandt sin alt for tidlige død, knap 25 år gammel.

Prisen blev i 2001 indstiftet på Willemoesgruppens initiativ, men har siden 2009 været en kommunal pris. Den uddeles hvert år omkring den 11. maj, Peter Willemoes’ fødselsdag.

Kriterier for tildeling af prisen

Det er Assens Kommune, der har fastsat kriterierne for tildeling af prisen. Den gives til en person, forening, organisation, virksomhed, institution eller lignende, der i sit daglige virke eller ved en speciel begivenhed i det forløbne år har udvist særlig Willemoes-ånd eller er i besiddelse af Willemoes-egenskaber.

Willemoes-ånd og -egenskaber defineres således:

  • At tage umulige udfordringer op og løse dem med succes
  • At kæmpe mod autoriteter og overmagt på en konstruktiv og alternativ facon
  • At gå foran med et godt eksempel
  • At udvise originalt og anderledes organisationstalent
  • At udvise lederevner, således at medarbejdere / medlemmer / kolleger kan begejstres - selv i kriser
  • At begejstre og engagere og sætte mål
Annonce
Lokalavisen Assens

Nu bliver de første snublesten lagt i Assens

Annonce
Lokalavisen Assens

Tilbygning rives ned og bygges op igen: Nye og mere moderne toiletforhold på vej på havnen

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Læser undrer sig: Hvorfor står der nu Nelle Mose på skiltet?

Lokalavisen Assens

Peter Schmeichel drager på sin første turné - giver én koncert på Fyn: Faren insisterede på, at han skulle lære et instrument

Lokalavisen Assens

Efter 32 år med blomsterbutik i Assens: Åse har sidste arbejdsdag 31. maj

Lokalavisen Assens

Ægteparret Sanne og Jesper knokler løs i lille fodboldklub: - Vi tæller ikke timerne

Annonce