Annonce
Lokalavisen Assens

- Jeg vil vinde tabukampen

Christoffer Winger fra Glamsbjerg er diagnosticeret med OCD, men har lært at tackle det og rådgiver nu andre unge omkring OCD. Foto: Kim Rune
17-årige Christoffer Winger fra Glamsbjerg har lidt af tvangstanker og social angst. Nu holder han foredrag om sygdommen OCD.

Glamsbjerg: Hvad står forkortelsen OCD for?

Er det noget med olieproducerende lande, et engelsk popband fra 1990'erne eller et nyt smart buzzword indenfor managementbranchen?

Nej, OCD er en forkortelse for Obsessive Compulsive Disorder - en psykiatrisk lidelse, hvor man blandt andet oplever at have tilbagevendende tvangstanker og -handlinger.

17-årige Christoffer Winger fra Glamsbjerg ved, hvordan det er at leve med en OCD-diagnose. Som 10-årig gik han rundt med skamfulde tvangstanker, og var overbevist om, at han var syg i hovedet.

Først for tre år siden fandt lægerne ud af, at Christoffer Winger led af såkaldt "Pure 0". Sygdommen medfører, at man bliver ramt nogle særlige udfordringer. Det omhandler især indholdet af ens tvangstanker, som man bliver forvirret af og får tillagt alt for stor værdi. Man får bildt sig selv ind, at tvangstankerne fortæller noget centralt omkring én som person.

For Christoffer Winger var prisen blandt andet flere år med lavt selvværd.

Men Christoffer Winger har selv været i stand til at bryde den onde cirkel, og i dag tager han ud og holder foredrag om sygdommen på skoler og andre steder, hvor man har lyst til at høre mere om OCD. Christoffer Winger virker desuden som rådgiver på Ungelinjen i OCD-foreningen. Han vil gerne flytte fokus væk fra hans egen livshistorie og i stedet bruge kræfterne på at hjælpe andre.

- Jeg har været i B.T. med min historie sidste år, og her blevet det hele kørt lidt op, synes jeg. Men så medvirkede jeg også i Go' Aften Danmark, hvor værten Jes Dorph Pedersen var virkelig godt til at få mig til at slappe af i studiet. Det gik rigtig fint, siger Christoffer Winger, der går i 10. klasse i Glamsbjerg.

Christoffer Winger holdt sit første foredrag om OCD, da han var 16 år, og siden er det blevet til flere oplysende foredrag for unge.

- Jeg bruger alt min fritid på at dygtiggøre mig til at kunne hjælpe flere og flere udsatte unge, siger han.

Jeg bruger alt min fritid på at dygtiggøre mig til at kunne hjælpe flere og flere udsatte unge.

Christoffer Winger

Annonce

Skal passe i samme kasse

Det kan godt skræmme Christoffer Winger, at vi lever i et samfund, hvor alle helst skal passe ned i den samme kasse.

- Jeg har selv oplevet, at nogle folk trækker sig og bliver bange for min sygdom. I andre omgivelser oplever jeg, at hvis man er anderledes og lider af en psykisk sygdom eller bare har en anden måde at være på, så skal man ændre sin personlighed for at passe ind i den kasse for ikke at blive stødt væk fra miljøet, siger Christoffer Winger.

Det skønnes, at omkring 100.000 danskere lider af OCD.

- Vi er generelt for dårlige til at sætte os i andres sted. Hvis en person for eksempel har social angst, flygter vi fra den person, og vi tænker: hvorfor kan han ikke bare tage sig sammen? Men hvad nu hvis man i stedet for tænkte, at han eller hun bare skulle have nogle trygge rammer, så de kunne åbne sig mere op, siger Christoffer Winger.

Han er aktiv på Glamsbjerg Idrætsforenings fodboldhold, og selv om han endnu ikke er fyldt 18 år, har han prøvet kræfter med klubbens seniorhold.

- Jeg har oplevet, at jeg blev anerkendt af de andre drenge i klubben, fordi jeg var god til at spille fodbold og havde en normal adfærd. Men hvis jeg i stedet havde været dårlig til fodbold, havde en masse tics og problemer med at formulere mig, vil ingen af drengene muligvis snakke med mig, forklarer Christoffer Winger.

Han vil gerne holde endnu flere foredrag.

- Jeg kommer også ud med det fordi, jeg ved der er mange unge både piger og drenge der kunne ønske, at de ikke bare blev dømt på deres sygdom eller adfærd, jeg mener absolut at folk der skiller sig ud fra andre, og tør skille sig ud, har en større empati, end dem der følger med strømmen, mener Christoffer Winger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Fodboldfitness for alle

Lokalavisen Assens

Mere tryghed til Assens

Annonce