Annonce
Lokalavisen Assens

Klumme: Krystalnatten anno 2019?

Annonce

Jeg kunne ikke tro mine egne øjne og ører. Det kunne ikke passe, var det virkelig sandt? Ja, det var det desværre. Der var simpelthen en jødisk kirkegård i Danmark, der var blevet begået hærværk mod på 81 års-dagen for Krystalnatten. Altså samme dag, som nazityskerne ødelagde og smadrede jødiske bygninger og monumenter i Tyskland tilbage i 1938.

Det samme skete altså i Danmark i år 2019, godt nok ikke i samme omfang, men intentionen var den samme: der er et had til jøder. Det er jo ikke tilfældigt, at det lige præcis var på denne dag, at hærværkene fandt sted. Det lyder fuldstændig vanvittigt og ikke mindst forfærdeligt i mine ører. Det kan simpelthen ikke passe, at hadet til en bestemt befolkningsgruppe fylder så meget, som det åbenbart gør, i vores moderne samfund. Tænk, at folk kan få sig selv til at udføre sådanne handlinger.

Gravpladser blev ødelagt i Randers, men der var desværre ikke kun tale om denne ene hændelse. Postkasser blev klistret til med Davidsstjerne med teksten ”Jude”. Og det var ikke kun i Danmark, at disse grimme scenarier udspillede sig. Også i Sverige og Norge kunne de jødiske samfund berette om ødelæggelser, og hvor er det forfærdeligt.

Har folk glemt, hvor stort et had, som jøderne var igennem under Anden Verdenskrig? Har folk glemt, hvor meget den jødiske befolkning har gået igennem siden dengang? Har folk glemt, at vi lever i et land, hvor man må tro og mene, hvad man vil?

Jeg kan simpelthen ikke forstå, hvad der får folk til at gøre disse ting, og heldigvis har politiet fået fat i to personer allerede - forhåbentlig finder de flere - der har været indblandet i episoderne i Randers og andre steder i landet. Et motiv for dette er mig simpelthen en gåde, for jeg tror ikke på, at der findes et.

Jeg kan godt frygte, at et had til en bestemt befolkningsgruppe stiger i takt med, at de forfærdelige hændelser fra Anden Verdenskrig kommer på afstand. For det tynder stille og roligt ud i folk, der har beretninger fra krigen, og det kan blive et problem. Derfor er der også så stort et behov for, at man holder fast i at lave så mange film fra Anden Verdenskrig, for disse film sætter bare et aftryk i en. For ikke så længe siden genså jeg filmen Hvidstensgruppen, og den viser virkelig, hvor meget nogle danskere har gået igennem for, at vi lever i et frit land i dag. Hvorfor så ødelægge denne mulighed, som mange danskere døde for ved at opbygge et nyt had?

Til gengæld er det godt at se, at der har været så mange, der har taget afstand fra disse handlinger. Man kan omvendt også tage de kritiske briller på, for man skal jo naturligvis fordømme disse handlinger. Det er det mindste, som politikere og andre eksperter kan gøre, for Krystalnatten anno 2019 viser, at der er brug for øget sikkerhed.

Man skulle ikke tro, at det var nødvendigt, men det er det åbenbart, når nogle ikke kan holde sig i skindet. Lad os bare håbe, at vi ikke ser lignende tilfælde i fremtiden - det er der ingen, der fortjener.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Bryllup

Annonce