Annoncørbetalt indhold

Ordblindeundervisning på VUC: - Jeg fortryder, jeg ikke gjorde det for 30 år siden

VUC Fyn - Et halvt liv som ordblind og 40 år siden, han sidst var på skolebænken. Ole Kaløre Andersen er nu sprunget ud i ordblindeundervisning på VUC.

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Ifølge børne- og undervisningsministeriet er 5-7 procent af befolkningen ordblinde.
53-årige Ole Kaløre Andersen er én af de mange, som aldrig har fået hjælp til sine udfordringer. Før nu. Ordblindeundervisning på VUC er i dag på skemaet.

Jeg har altid vidst, at jeg var ordblind, og jeg har aldrig taget mig sammen til at tage hånd om problemet. Men da jeg blev skilt for to år siden, tænkte jeg, at nu skulle det være. For indtil da havde min kone været min højre hånd. Bogstavelig talt.

Sådan siger Ole Kaløre Andersen fra Flemløse, der siden efteråret 2021 har været i gang med aftenundervisning for ordblinde på VUC i Glamsbjerg. Skemaet lyder på tre lektioner hver onsdag aften frem til sommerferien, så han samtidig kan passe sit dagjob som smed. Undervisningen for unge og voksne foregår på små hold med 4-6 deltagere, og som Ole Kaløre Andersen udtrykker det:

Jeg fortryder, at jeg ikke gjorde det for 30 år siden, men det føles godt at være i gang nu. Så kan jeg sætte flueben ved det også, siger han og tilføjer, at han egentlig læser fint, men det er selve skriveprocessen og endelser på ord, der spiller ham et puds.

Fra tabu til hjælp

VUC Fyn - Ordblindeundervisning er gratis på VUC, og det er uddannelsescentrets håb, at de kan hjælpe mange flere danskere i gang med at skrive og læse bedre.


Kursister til ordblindeundervisning på VUC kommer fra alle slags erhverv og alle slags baggrunde. Nogle har først fundet ud af i en sen alder, at de er ordblinde, mens andre som Ole har vidst det siden barndommen. Udfordringen er dog ens for alle. Det bliver mere og mere krævende at kunne læse og klare sig skriftligt ifølge Inge-Lise Høst Nielsen, som er ordblindeunderviser på VUC i Glamsbjerg. Hun ser dog også en positiv tendens i tiden.

Det er ikke mange år siden, man begyndte at tale om, at ordblindhed ikke har noget med intelligens at gøre. Det har været tabubelagt at være ordblind, men heldigvis kommer der mere og mere opmærksomhed på det, og her på VUC har vi også lavet forskellige forløb, hvor vi for eksempel har haft kendte ordblinde til at komme og fortælle deres historier. Det hjælper virkelig. Så det tabu der eksisterede, er langsomt ved at lægge sig, pointerer Inge-Lise Høst Nielsen og uddyber, at det også er lettere at få hjælp til sin ordblindhed i dag, fordi læse-skriveteknologien hele tiden udvikles, ligesom det er lettere at høre lydbøger og få oplæst artikler online.

Det vigtige husbehov
Egentlig har Oles ordblindhed aldrig været noget, han har lagt skjul på, og i jobbet som smed har han ikke haft brug for de store skriveudfoldelser. Han har fået hjælp af andre, når han har rakt ud efter den. Alligevel har det længe været et brændende ønske selv at kunne. Til husbehov, som han kalder det.

Lige nu er vi i gang med at få genopfrisket navneord, udsagnsord og tillægsord, og det er godt, for det er snart 40 år siden, jeg gik i skole. Det er lidt svært, og jeg kan godt mærke, at jeg lige skal i gang. Jeg skal hverken være student eller skrive bøger, men det er meget rart at kunne skrive en besked på mobilen. Nu flytter min knægt snart hjemmefra, og så vi kan skrive lidt sammen. Det betyder meget for mig.

Annonce

Info

  • HF & VUC FYN Glamsbjerg
  • Nørregade 42
  • 5620 Glamsbjerg

www.vucfyn.dk

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem JFMs kommercielle afdelinger og en annoncør.

JFMs uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på JFMs nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til JFMs nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra JFMs uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Nekrolog: Manden med Lamborghinien og arret på venstre håndled

Lokalavisen Assens

Pølsemanden rykkede på havnen: - Det er gået ræddi' godt

Lokalavisen Assens

20+25+30: Tre medarbejdere i to butikker har 75-års jubilæum tilsammen

Lokalavisen Assens

Kommentar: Du må ikke blive sur, Linh...

Lokalavisen Assens

Bettina går forrest, når Aarup holder Lyserød Lørdag: - Folk er virkelig gode til at bakke op

Lokalavisen Assens

Flemløse Biogas, er det en CO2-besparelse?

Lokalavisen Assens

Følelsesladet generationsskifte mellem far og søn: - Det sværeste bliver, at jeg skal give slip

Lokalavisen Assens

Frivillige sætter Solveigs hus i stand i tv-program: - Det er ren og skær næstekærlighed

Lokalavisen Assens

Karina har solgt huse i 20 år - og hun elsker det: - Jeg er ikke typen, der giver op på noget

Lokalavisen Assens

Klumme: Jeg ser 'Landmand søger kærlighed' og 'Gift ved første blik' - og jeg elsker det

Lokalavisen Assens

86-årige Peter er typen, der ikke er bange for at starte forfra: Han laver noget helt unikt - og er også åben for at finde kærligheden

Lokalavisen Assens

Den sidste rest af Skræddernes Ligbærerlaug er stadig synlig i en port i Ladegårdsgade i Assens

Annonce