Annonce
Lokalavisen Lemvig

Baggrunden for Jans rygestop: Kroppen sagde fra

Jan Kjærgaard Lilleøre i samtale med Lemvig Kommunes rygestoprådgiver Laila Mejlholm Olsen. Jan Kjærgaard Lilleøre har været røgfri siden den 11. januar. Foto: Johan Gadegaard
Jan Kjærgaard Lilleøre fra Lemvig har haft succes med et individuelt rygestop-forløb. Efter at have røget pibe i 46 år er han stoppet. Og han har i det hele taget givet kroppen en sundhedsrenovering, som han kalder det.
Annonce

Lemvig: - Hvordan er det gået siden sidst? Har der været nogen kriser?

Det er Laila Mejlholm Olsen, der stiller spørgsmålene til 66-årige Jan Kjærgaard Lilleøre. Vi sidder i hans lejlighed i Lemvig.

Laila Mejlholm Olsen er sundhedsfremme- og forebyggelseskonsulent i Lemvig Kommune. Hun er også rygestoprådgiver, og det er i den anledning, hun er mødt op hos Jan Kjærgaard Lilleøre.

Han deltager nemlig i det individuelle rygestopforløb, der er blandt Lemvig Kommunes tilbud til personer, der gerne vil stoppe med at ryge, og som af en eller anden grund ikke kan deltage i det gruppeforløb, "Kom og Kvit", som Lemvig Kommune også tilbyder dem, der gerne vil kvitte tobakken.

- Nej, der har egentlig ikke været nogen kriser. Det er værst om morgenen - her er trangen til at ryge størst, siger Jan Kjærgaard Lilleøre.

- Det er meget normalt hos dem, der lige er stoppet med at ryge. Det er typisk først og sidst på dagen, at rygetrangen er størst. Du kan måske tage en kop kaffe og noget af den nikotin-erstatning, du har, siger Laila M. Olsen.

Jan Kjærgaard Lilleøre har været røgfri siden den 11. januar. Selv om dette interview med Jan og Laila finder sted i slutningen af januar - og disse linjer først læses her et godt stykke hen i februar - så er der rigtig gode chancer for, at Jan Kjærgaard Lilleøre fortsat holder sig fra den pibe, der igennem hele 46 år var en trofast følgesvend.

Jan Kjærgaard Lilleøre har nemlig et særdeles godt argument over for sig selv, hvis rygetrangen skulle være på nippet til at overmande ham og sende ham tilbage til det, der til sidst endte med at være et sandt ryge-helvede.

- Jeg oplever stadig en vis trang til at ryge, men den forsvinder, når jeg husker tilbage på, hvor dårligt jeg til sidst havde det med tobakken. Jeg følte til sidst et stort ubehag ved at ryge. Kroppen fik det ganske enkelt dårligt, når jeg tog de første sug. Den ubehagelige fornemmelse kan jeg sagtens fremkalde, og det afholder mig fra at begynde igen, siger Jan Kjærgaard Lilleøre.

Han begyndte at ryge tilbage i 1974 som 20-årig. Han var netop flyttet fra Lemvig til Lyngby i København for at begynde at læse til maskiningeniør på Polyteknisk Læreanstalt, der i dag hedder Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Han blev student fra Holstebro Gymnasium i 1974.

Vi følger Jan og Ole

Lokalavisen følger Jan Kjærgaard Lilleøre fra Lemvig og Ole Andersen fra Thyborøn i deres kamp for at kvitte tobakken. De har begge røget det meste af deres liv.

De deltager begge i et forløb gennem Lemvig Kommune. Ole Andersen deltager på det "Kom & Kvit"-hold, der mødes hver onsdag i kommunens sundhedsafdeling i Bonnet. Jan Kjærgaard Lilleøre er med i et individuelt forløb - det er et tilbud til de personer, der af en eller anden grund har svært ved at deltage i holdforløbet.

Lemvig Kommune har i øjeblikket cirka 15 deltagere på "Kom & Kvit"-holdet, mens der er cirka 10 i et individuelt forløb.

Man skal henvende sig til kommunens sundhedsafdeling, hvis man ønsker at deltage i et rygestopforløb.

Om nogle uger vender vi tilbage til Jan Kjærgaard Lilleøre og Ole Andersen for at høre, hvordan det går.

Annonce

Blev imponeret

- Jeg havde nogle venner, der havde nogle flotte piber. Det imponerede mig. Samtidig var der en god duft ved pibetobak. Det gjorde, at jeg begyndte med at ryge pibe. Jeg har altid røget pibe, fortæller Jan Kjærgaard Lilleøre.

I begyndelsen gik det rigtig godt med studierne i hovedstaden, men han fik desværre psykiske problemer.

- Jeg fik en psykose på grund af det hårde studium, og det betød, at jeg måtte stoppe i 1978 efter fire af de fem år, som uddannelsen var berammet til. Jeg flyttede hjem til mine forældre i Lemvig igen, hvor jeg fik et værelse i kælderen, siger Jan Kjærgaard Lilleøre.

Fra 1982 til 1984 tog han uddannelsen som teknisk assistent i henholdsvis Struer og Holstebro. Men det betød desværre ikke, at han kom i arbejde.

- Jeg havde håbet på, at jeg kunne få et arbejde, men sådan gik det desværre ikke. På det tidspunkt var den medicin - som jeg stadig får - heller ikke så godt udviklet som i dag. Der var flere bivirkninger den gang, hvilket gjorde det svært at passe et arbejde, siger Jan Kjærgaard Lilleøre.

Han var på et tidspunkt oppe på at ryge 17-18 gram pibetobak om dagen. En hel pibe indeholder typisk tre gram tobak.

Annonce

Nikotin-erstatning

- Jeg har kun i begrænset omfang fået røgen ned i lungerne, og jeg har heldigvis ikke haft problemer med hverken kol eller astma, som man ellers nemt kan få. Men pibetobakken blev for stærk for mig i længden. Jeg kunne ikke tåle den længere, selv om jeg satte mængden ned til 7-8 gram om dagen og valgte den milde tobak Rød Orlik, siger Jan Kjærgaard Lilleøre.

Kroppen sagde fra. Men han vidste ikke, hvordan han skulle tackle det rygestop, som han ønskede.

- Det var min læge, der anbefalede mig at tage kontakt til Lemvig Kommune og via den vej komme i gang med et rygestop, og så kom jeg på dette individuelle forløb, som jeg er rigtig glad for, siger Jan Kjærgaard Lilleøre.

Han havde besøg af Laila M. Olsen første gang den 11. december sidste år.

- Hun har kendskab til de vanskelige perioder, der kommer, når man er i gang med et rygestop, og hun har også kendskab til de nikotinerstatnings-produkter, man kan bruge til at dulme trangen til at ryge. De er svære at undvære - i hvert fald i begyndelsen, siger Jan Kjærgaard Lilleøre, der har bevæbnet sig med nikotinerstatning i form af både plaster, tyggegummi, spray og inhalator for at være dækket ind.

Han trappede langsomt ned, og den 11. januar var det slut med røgen.

Annonce

Vægttab og motion

Det er sjette gang, at Laila M. Olsen besøger Jan Kjærgaard Lilleøre i forløbet.

- Det er meget vigtigt, at man selv er motiveret for at stoppe med at ryge, og du har i høj grad motivationen. Samtidig har du også gang i flere bolde på én gang, hvilket er rigtig flot, lyder de rosende ord fra Laila M. Olsen til Jan Kjærgaard Lilleøre.

Og det er ganske rigtigt, at Jan Kjærgaard Lilleøre har gang i flere ting på én gang.

- Jeg besluttede at give mig selv en sundhedsrenovering. Det er vist på tide i forhold til min alder, siger Jan Kjærgaard Lilleøre med et smil.

Han har tabt sig 16 kilo på 16 måneder, og for et halvt år siden besluttede han at stoppe med at drikke alkohol, fordi det også kan medvirke til det ønskede vægttab. Desuden har han droppet sukkeret i både kaffe og te, hvilket også er en fordel, fordi han har type 2-diabetes.

- Desuden motionerer jeg hver dag. Jeg går hovedsageligt, men det sker også, at jeg cykler. Jeg kan sagtens mærke, at jeg har fået det bedre rent fysisk. Det er som om, at kroppen optager mere ilt. Jeg hoster heller ikke så meget længere. Hver søndag formiddag taler jeg i telefon med min niece, der bor i Aarhus, og hun har også lagt mærke til, at jeg stort set ikke hoster længere, siger Jan Kjærgaard Lilleøre.

Inden Laila M. Olsen siger farvel og tak for denne gang, aftaler de et tidspunkt for et nyt møde.

- Jeg skal fastholde mit rygestop, og det tror jeg også, at jeg kan. Desuden skal jeg trappe ned med den nikotinerstatning, jeg bruger. Det er den nye målsætning, siger Jan Kjærgaard Lilleøre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Lemvig

Stilhed og pølser

Annonce