Annonce
Lokalavisen Lemvig

Flyttede fra Kalundborg for at blive kok på Isværket

Kokken Rune Hansen ville gerne flytte over til kæresten i Lemvig, og han var derfor på udkig efter et nyt job. Det fandt han hos Restaurant Isværket, der nu med fem medarbejdere har fuldt køkkenhold. Foto: Morten Stricker.
Restaurant Isværket er til den kommende højsæson fuldt bemandet i køkkenet - blandt de nye er kokken Rune Hansen, der er flyttet fra Kalundborg til Lemvig. Til gengæld kniber det med at finde tjenere nok.

Lemvig: Det kan være sin sag at stå i spidsen for en restaurant og skulle forsøge at skaffe personale nok.

Det ved indehaverne af Restaurant Isværket i Lemvig alt om. Sofie Mollerup Andersen og Jesper Klitgaard overtog det fulde ejerskab af restauranten 1. marts sidste år. Få dage efter blev Danmark og resten af verden corona-nedlukket. Der blev efter en periode åbnet igen, og der fulgte en hektisk sommer med stor travlhed i restauranten.

- Vi var for få medarbejdere i køkkenet sidste sommer, og der blev trukket store veksler på dem. Derfor søgte vi både en kok og en kokke-elev til den nye højsæson, og det er heldigvis lykkedes at finde begge, siger Jesper Klitgaard.

Annonce

Den nyansatte kok er 42-årige Rune Hansen, der har valgt at flytte fra Kalundborg til Lemvig.

- Da jeg først så ansøgningen fra Rune Hansen, tænkte jeg: Han bor i Kalundborg og gider næppe arbejde i Lemvig. Han søger, fordi han er tvunget til at søge et vist antal stillinger - det er spild af tid at læse ansøgningen. Men så ringede han for at uddybe ansøgningen, og så gav det pludselig god mening, at han gerne ville have et job i Lemvig, siger Jesper Klitgaard.

Rune Hansen har nemlig en kæreste i Lemvig.

Fordelene ved Jylland

- Hende ville jeg gerne flytte over til, og så undersøgte jeg, hvad der var af jobmuligheder i Lemvig, og jeg syntes, at jobbet her på Isværket lød meget spændende, siger Rune Hansen, der tidligere har boet i Jylland og viste, at han let kunne falde til i det jyske.

- Jeg kan lide at bo i Jylland. Her er tingene knapt så højtidelige og knapt så stressende. Det er lidt mere stille og roligt, og det kan jeg godt lide, siger Rune Hansen.

Restaurant Isværkets nye kokke-elev kommer fra Struer, og her er den største udfordring at få busforbindelsen mellem Struer og Lemvig til at matche arbejdstiderne.

- Mulighederne for offentlig transport er ikke særlig gode her i det vestjyske, og det kniber især med busafgangene om aftenen. Det betyder, at vores elev er nødt til at stoppe, før hans arbejdsdag reelt er slut, for at kunne nå tilbage til Struer. Ellers skal han først tage bussen fra Lemvig til Holstebro og dernæst med tog fra Holstebro til Struer. Det kan vi ikke byde ham, siger Jesper Klitgaard.

- I det lange løb er det uholdbart, at han f.eks. ikke kan være med til at gøre rent i slutningen af arbejdsdagen. Måske kan han få tilskud til at få et kørekort. Vi må se, om det ikke løser sig, siger Jesper Klitgaard.

Annonce

Problem et nyt sted

Nu er de fem mand i køkkenet, og dermed kan "køkken-kabalen" gå op, så medarbejderne også kan få deres fridage i det, der forhåbentlig bliver en travl sommer.

Men nu er personalemanglen så rykket ud i selve restauranten. Det kniber nemlig med at få det antal tjenere og tjener-afløsere, der skal bruges. Her var Isværket dækket godt ind sidste sommer, men nu er flere af de unge afløsere rejst fra byen.

Rune Hansen (tv) og Jesper Klitgaard i gang med forberedelserne til aftnens menuer. Foto: Morten Stricker.

- Vi mangler både voksne tjenere, der kan stå med det overordnede ansvar for betjeningen, og så unge tjener-afløsere, der skal udføre det arbejde, der ikke kræver så stor en faglig indsigt. Til disse opgaver skal vi sammenlagt helst have syv-ni personer, og her har vi desværre ikke fundet alle endnu, siger Jesper Klitgaard.

Han forventer dog, at bemandingen vil være så god, at Isværket fra uge 27 - der begynder med mandag 5. juli - kan gå over til at have åbent alle ugens syv dage. I øjeblikket har Isværket lukket søndag og mandag.

Annonce

Venter barn

Sofie Mollerup Andersen havde sidste sommer overblikket over betjeningen de fleste dage. Men i øjeblikket er hun ikke så meget "på gulvet", som det kaldes i fagsproget. Hun tager sig mere af de administrative opgaver, og det er der en naturlig - og lykkelig - forklaring på. Indehaverne af Isværket venter nemlig barn til september, og det betyder, at Sofie Mollerup Andersen er nødt til at skrue lidt ned for de fysiske strabadser.

- Det er som om, at mange af de unge har fået lidt flere penge mellem hænderne, og ikke har lyst til at arbejde så mange uger i sommerferien som tidligere. Men vi håber, at vi stadig kan skaffe det nødvendige antal, siger Jesper Klitgaard.

Han erkender, at der ind imellem kan være en lidt hård tone i restaurationsbranchen.

- Det er dog blevet mindre med årene, men selvfølgelig kan der blive sagt nogle lidt hårde ting, når det går hektisk for sig og alt skal gå op i en højere enhed på kort tid. Men det er jo ikke noget, man mener noget med. Det er glemt bagefter, siger Jesper Klitgaard.

Annonce

Kan lide jargonen

Rune Hansen kan godt lide jargonen i køkkenet.

- Det passer mig fint. Jeg synes, vi har det godt sammen. Vi holder en positiv stemning og siger hele tiden "ja tak" til hinanden. Når man får en besked, så siger man "ja tak", så den anden ved, at man har forstået det. Alle informationer du får - f.eks. hvis du går bag om ryggen på én med en gryde kogende vand - besvares med et "ja tak", siger Rune Hansen.


Det er et holdarbejde at få både et køkken og en restaurant til at fungere optimalt. Der er ikke plads til solo-præstationer.

Jesper Klitgaard, Restaurant Isværket


- Det er et holdarbejde at få både et køkken og en restaurant til at fungere optimalt. Der er ikke plads til solo-præstationer. Alle arbejder for fællesskabet, og det er fedt at afslutte en travl arbejdsdag, hvor alt bare har klappet, siger Jesper Klitgaard.

Annonce
Annonce
Lokalavisen Lemvig

Ny vinbutik åbner med gadefest

Annonce
Annonce
Lokalavisen Lemvig

Sognepræst står for den sidste solnedgangs-fællessang

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Lemvig

ET4U lancerer et nyt mødested kaldet Tanken

Lokalavisen Lemvig

Bille August-film om Karen Blixen

Lokalavisen Lemvig

Rundvisning på Hotel Lidenlund

Lokalavisen Lemvig

Ganefryd i Lemvig står til at lukke - der er ikke fundet en køber

Lokalavisen Lemvig

Fiskedagen i Thyborøn er igen i år spredt ud på flere dage

Lokalavisen Lemvig

Så ruller Lemvigs bogbus igen - markeres med genåbningsfest

Lokalavisen Lemvig

Solvej giver koncert på Turskær

Lokalavisen Lemvig

Aftentur til Kabbel-fredningen

Lokalavisen Lemvig

Tidligere ejer klippede den røde snor til Tuskærs nye flisegang

Lokalavisen Lemvig

Organist-jubilæum kan nu fejres

Lokalavisen Lemvig

Thyborøn går også i blomsterbuketter

Lokalavisen Lemvig

Hun har tegnet og malet 111 af Fjaltrings huse

Lokalavisen Lemvig

Mindeord om Gudmund Jensen

Lokalavisen Lemvig

Ren afslapning på Kirketorvet: Byens grønne oase

Lokalavisen Lemvig

Friluftsgudstjeneste med søndagens flotteste altertavle

Lokalavisen Lemvig

"Bibliotekarens bedste": Spændende ferielæsning til børn og unge

Lokalavisen Lemvig

Lemvig-dreng udgiver skæbneberetninger

Lokalavisen Lemvig

Dansk film og animationsfilm i Bio-Huset

Lokalavisen Lemvig

Krabbes Begravelsesforretning har fundet den perfekte placering i Lemvig

Lokalavisen Lemvig

Billetter rives væk til revy

Lokalavisen Lemvig

Solgården og Søparken i Lemvig: To nye pavilloner til glæde for beboere og pårørende

Annonce