Annonce
Lokalavisen Lemvig

Femte generation: Jeg havde en god mavefornemmelse da jeg besluttede at føre familievirksomheden videre

Lars Bo Emtkjær betjener her den ene af Bonnet Maskinfabriks seks robotter. Direktøren kan godt afløse ude ved maskinerne, men han er dog ikke - som han understreger - så effektiv som de medarbejdere, der normalt passer maskinerne. Foto: Morten Stricker
Lokalavisen tager hul på en ny serie, som vi har kaldt Direktøren. Den første artikel i serien handler om Lars Bo Emtkjær, der er femte generation i spidsen for Bonnet Maskinfabrik. Han uddannede sig til ingeniør, arbejdede hos Vestas og var på en længere rejse, inden han vendte hjem for at føre familiens livsværk videre.

Bonnet: Den endelige beslutning fandt sted, mens Lene og Lars Bo Emtkjær - mor og søn - sad i bilen på parkeringspladsen ved Kvickly i Lemvig.

- Vi havde selvfølgelig talt om det før, men det var dér - i bilen på parkeringspladsen - at vi bekræftede hinanden i, at aftalen var på plads. At jeg skulle føre Bonnet Maskinfabrik videre. Så det var ikke noget, vi havde lange, dybsindige samtaler om. Men jeg havde en god mavefornemmelse. Jeg var kommet frem til, at jeg ville føre familievirksomheden videre, siger Lars Bo Emtkjær.

Han er den første deltager i Lokalavisens nye serie Direktøren, hvor vi præsenterer direktøren bag en af Lemvigegnens mange spændende virksomheder og samtidig får en aktuel status på den pågældende virksomhed.

Annonce

Det var i 1998, at Lars Bo Emtkjær traf beslutningen om at blive femte generation i spidsen for Bonnet Maskinfabrik. Og det var ganske afgørende, at han traf beslutningen netop på det tidspunkt.

Maskinfabrikkens bygninger inde i Bonnet by var nemlig nedslidte og utidssvarende, og det var et spørgsmål om enten udvikling eller afvikling.

- Hvis jeg ikke havde været interesseret i at føre virksomheden videre, så havde min mor ikke besluttet at opføre en ny bygning til Bonnet Maskinfabrik i udkanten af Bonnet, og så havde virksomheden formentlig ikke været her i dag, siger Lars Bo Emtkjær.

Den nye bygning stod klar i 1999, men der gik endnu tre år, inden Lars Bo Emtkjær vendte tilbage til hjemegnen. Han skulle nemlig - bogstaveligt talt - ud at opleve verden.

Føre ideer ud i livet

Han arbejdede på det tidspunkt som maskiningeniør hos Vestas i Lem.

- Det var meget spændende at være en del af Vestas' udvikling, som for alvor tog fart i de år. Det var nok her, jeg fandt ud af, at det kunne være spændende at være selvstændig og selv kunne føre sine ideer ud i livet og se resultaterne af dem. Og det føltes helt rigtigt, at det skulle være i Bonnet Maskinfabrik, siger Lars Bo Emtkjær.

Bonnet Maskinfabrik

Bonnet Maskinfabrik blev etableret i 1890 og blev i de første år drevet som landsbyens smedje og senere jernstøberi.

Den nuværende ejer, Lars Bo Emtkjær, er femte generation.

Lene Emtkjær - mor til Lars Bo Emtkjær - overtog Bonnet Maskinfabrik i 1984. Det var i første omgang hendes bror, Ejvind Emtkjær, der førte virksomheden videre efter deres far, Charles Emtkjær. Men Ejvind Emtkjær døde i 1977, og Lene Emtkjær, der var leder af tegnestuen på Kystinspektoratet (i dag Kystdirektoratet), kom ind i familievirksomheden. 77-årige Lene Emtkjær arbejder stadig på kontoret.

Der er 20 medarbejdere. En stor del af arbejdet er automatiseret - virksomheden har netop indkøbt robot nummer seks.

Maskinfabrikken fremstiller tandhjul og mange andre komponenter, der bruges af andre virksomheder til produktion af blandt andet maskiner.

Havde rekordår i 2019 med et overskud på 3,8 millioner kroner efter skat.

Efter Vestas arbejdede han halvandet år hos en værktøjsmaskinforhandler i København - for at få noget erfaring, inden han vendte hjem - og så havde han endnu et vigtigt projekt at føre ud i livet, inden han satte sig i direktørstolen hos Bonnet Maskinfabrik.

- Jeg ville ud at rejse og se noget af verden. Det er der jo mange, der gør lige efter gymnasiet, men jeg havde ikke gået i gymnasiet, så derfor var det vigtigt at få det gjort, mens der stadig var tid til det, siger Lars Bo Emtkjær.

Lars Bo Emtkjær er i dag eneejer af Bonnet Maskinfabrik. Foto: Morten Stricker

Sammen med en kammerat fra studietiden på Teknikum i Aarhus rejste han i fire måneder rundt i Sydamerika, USA og Canada - i sidstnævnte land for at stå på ski.

I 2002 var han så klar til at lede Bonnet Maskinfabrik sammen med sin mor. I dag er Lars Bo Emtkjær eneejer af familievirksomheden, mens hans 77-årige mor arbejder stadig på kontoret.

Annonce

Den helt rigtige måde

Lars Bo Emtkjær er både uddannet maskinarbejder hjemme på Bonnet Maskinfabrik og senere maskiningeniør i Aarhus.

- Det er for mig at se den rigtige måde at gøre det på. Det er lige som den bygningskonstruktør, der først er uddannet tømrer. Hvis du først har den praktiske viden, og derefter bygger den teoretiske viden oven på, så står du særdeles godt rustet til at udføre dine arbejdsopgaver, siger Lars Bo Emtkjær.

Lars Bo Emtkjær

48-årige Lars Bo Emtkjær bor i Lemvig med sin familie. Samleversken Tove Madsen arbejder som marketingchef hos Fumac i Vinderup. De har børnene William (12 år) og Frederik (8).

Lars Bo Emtkjær er uddannet maskinarbejder på Bonnet Maskinfabrik. Blev i 1997 maskin-ingeniør fra Teknikum i Aarhus. Arbejdede hos Vestas fra 1997 til 2000.

Blev medejer af Bonnet Maskinfabrik i 1999 - kom tilbage til maskinfabrikken i 2002. Er i dag eneejer af virksomheden.

Han har en målsætning om, at Bonnet Maskinfabrik skal vækste med 10 procent om året, og det gælder både omsætning og overskud.

- Det er nødvendigt, at vi hele tiden udvikler os. Ellers ender det med, at vi bliver afviklet. Så vil der være nogle udsving undervejs, som vi ikke er herre over, og som betyder, at vi bliver sat lidt tilbage. Det må vi bare acceptere. Det skete f.eks. i forbindelse med finanskrisen, og det skete også i en kort periode i forbindelse med coronakrisen, siger Lars Bo Emtkjær.

Annonce

Gik bedre end frygtet

Han havde frygtet, at coronakrisen skulle blive en gentagelse af finanskrisen, hvor der kom en mærkbart nedgang i produktionen.

- Men det var kun i nogle få måneder, at vi oplevede negative konsekvenser som følge af corona. Der kom heldigvis hurtigt gang i hjulene igen, siger Lars Bo Emtkjær.

En gang om året har han lønforhandlinger med hver enkelt medarbejder, og i foråret 2020 - da corona lige havde lammet landet - måtte han fortælle medarbejderne, at usikkerheden betød, at der desværre ikke kunne blive tale om en lønstigning.

Der er meget at sætte sig ind i, når man skal programmere en robot, og Lars Bo Emtkjær håber, at unge har lyst til at uddanne sig til maskinarbejder, så det fortsat er muligt at få kvalificeret arbejdskraft. Foto: Morten Stricker

- Det accepterede medarbejderne til fulde. Nu viste det sig så, at 2020 endte med at blive et ganske fint år, selv om det ikke blev så godt som 2019. Men 2020 gik bedre end forventet, så derfor fik hver medarbejder 5000 kroner i bonus i december, siger Lars Bo Emtkjær.

De 5000 kroner var foruden den overskudsdeling, som medarbejderne også får hvert år i januar.

- Det er vigtigt, at medarbejderne får del i vores overskud - de har jo været med til at skabe det, siger Lars Bo Emtkjær.

I øvrigt har coronakrisen givet Bonnet Maskinfabrik flere nye kunder.

- Populært sagt producerer vi nogle af de "Lego-klodser", som andre skal bruge, når de bygger deres maskiner. Mange får produceret deres maskindele i Asien, fordi det er billigere, men flere  foretrækker nu at benytte danske underleverandører som os, fordi både forsyningssikkerheden og kvaliteten er i top, siger Lars Bo Emtkjær.

Annonce

Familie og arbejde

Han bor i Lemvig sammen med sin samleverske, Tove Madsen, og deres to drenge, William på 12 år og Frederik på otte år.

- Selvfølgelig bruger jeg mange timer på jobbet, men det er ikke så slemt, som det tidligere har været. Det er ikke længere 80 timer i ugen. Det er også vigtigt at kunne følge med i børnenes hverdag og f.eks. have tid til at se drengene spille fodbold, siger Lars Bo Emtkjær.

Selvfølgelig bruger jeg mange timer på jobbet, men det er ikke så slemt, som det tidligere har været. Det er ikke længere 80 timer i ugen. Det er også vigtigt at kunne følge med i børnenes hverdag og f.eks. have tid til at se drengene spille fodbold

Lars Bo Emtkjær

Der bliver dog ikke tid til at dyrke egne interesser i øjeblikket.

- Jeg har før cyklet en del, men lige nu bruger jeg alt min tid på familien og virksomheden, siger Lars Bo Emtkjær.

Der bliver også tid til at rejse.

- Vi har lige været en uge på Rhodos med hele familien. Vi var 15 mand af sted. Den slags skal der også være tid til, selv om vi har højsæson i øjeblikket, og der selvfølgelig venter en hel del opgaver, når man vender tilbage, siger Lars Bo Emtkjær.

Annonce
Annonce
Lokalavisen Lemvig

Sinne Eeg med pianist giver koncert på Tuskær

Annonce
Annonce
Lokalavisen Lemvig

Jeg skreg af grin da jeg blev tilbudt job i Vestjylland

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Lemvig

Mette Blomsterberg kårede Lemvigs mesterbager

Lokalavisen Lemvig

En stemningsfuld lydoplevelse på stranden

Lokalavisen Lemvig

Marineudstilling sluttet af: Toldboden egner sig fantastisk til Guldalder-museum

Lokalavisen Lemvig

Bio-Huset får tidlig julegave: 500.000 kroner til renovering af biografsalen

Lokalavisen Lemvig

Marineudstilling lukker søndag - børn kan male marinemalerier til kulturnatten

Lokalavisen Lemvig

Løvfaldsmessen trak igen 2000 gæster: Fællessang og udsolgt tombola

Lokalavisen Lemvig

Thyborøn Fjernvarme i dialog med virksomheder om overskudsvarme

Lokalavisen Lemvig

Boksere forsøger sig for fjerde gang: Flytter Fight Night til nyt sted

Lokalavisen Lemvig

Få introduktion til klassisk musik

Lokalavisen Lemvig

Udgiver Lemvigbogen for 10. gang

Lokalavisen Lemvig

Museum fik indleveret et stykke fra et moderne kampfly

Lokalavisen Lemvig

Harboøre er klar med Løvfaldsmessen

Lokalavisen Lemvig

Her skal der helst være grus i maskineriet

Lokalavisen Lemvig

Lemvig Boghandel får besøg af forfatteren bag ny roman om nonnen Kirstine på Stubber Kloster

Lokalavisen Lemvig

Museet for Religiøs Kunst i akut mangel på frivillige - var tæt på at lukke i en weekend

Lokalavisen Lemvig

Her gælder det om at løfte i flok... eller hvordan Peter fangede en indbrudstyv juleaften

Lokalavisen Lemvig

Gry hentede tre medaljer ved DM: Gik fra Billedskolen til kajakken

Lokalavisen Lemvig

Kig ind i forfatteren Gunvor Krejbergs univers

Lokalavisen Lemvig

Rabalder giver den gas i Vandborg

Lokalavisen Lemvig

Elever samlede svampe og græs til uddannelsesdebat

Lokalavisen Lemvig

Bøvlings kunstmesse har denne gang en større palet

Annonce