Annonce
Lokalavisen Lemvig

Jens Kristian Lings er kommet til bog nummer otte i serien om sin mormors dagbøger

Jens Kristian Lings med den første af sin mormors dagbøger, der blev udgivet i 2012. Arkivfoto: Lars Kamstrup
Forfatter Jens Kristian Lings fra Fjaltring har udgivet bog nummer otte i serien om sin mormors dagbøger. Den nye bog handler om tiden for præcis 100 år siden.
Annonce

Fjaltring: Det er et ganske omfattende projekt, som Fjaltring-forfatteren Jens Kristian Lings har kastet sig over: At udgive samtlige 40 bind af sin mormor Elisabeth Høgsted Lings' dagbøger.

De 40 håndskrevne bind bliver til cirka 6000 maskinskrevne A 4-sider, og de udgivne dagbøger er i A 4-størrelse.

Jens Kristian Lings begyndte med den første dagbog i 2012, og nu har han udgivet nummer otte i rækken. De tre første bøger var på 400 hver, mens de efterfølgende er på 200 sider.

- Der var nogen, der klagede over, at de første bøger på 400 sider var for tunge til, at man kunne ligge i sengen og læse dem. Derfor er jeg gået over til at lave dem på 200 sider, siger Jens Kristian Lings, der har udgivet en lang række bøger gennem årene - blandt andet om Kaj Munk og som noget af det seneste "Himmel og Hav og Harboør".

Elisabeth Høgsted Lings var landmandskone i Heltborg i Thy. Hun levede fra 1873 til 1958, og hun skrev dagbog i 65 år - fra hun var 13 til 78 år.

Annonce

Intime optegnelser

På bagsiden af "Elisabeths dagbog 8" skriver Jens Kristian Lings: Hendes optegnelser er naturligvis intime. De er spændingsmættede som en roman og alment givende som en poetisk-dramatisk kulturhistorie".

- Det er ubegribeligt, at hun har kunnet skrive dagbog i alle disse år. Hun har jo haft meget at se til i hverdagen. Hun fik ni børn sammen med sin mand, som jeg er opkaldt efter, fortæller Jens Kristian Lings.


Det er ubegribeligt, at hun har kunnet skrive dagbog i alle disse år. Hun har jo haft meget at se til i hverdagen.

Jens Kristian Lings om sin mormor, Elisabeth H. Lings


Blandt de ni børn var Jens Kristian Lings mor, Hertha.

Annonce

Den spanske syge

Dagbog nummer otte foregår fra 1919-1921 - altså for præcis 100 år siden. Og meget apropos den aktuelle corona-pandemi, så kan man i bogen læse om den spanske syge, der hærgede blandt andet Danmark for 100 år siden. Elisabeth og Jens Kr. Lings mistede datteren Irene på blot 13 år til en følgesygdom fra den spanske syge.

Med de otte dagbøger har Fjaltring-forfatteren nu udgivet 2200 af de planlagte 6000 maskinskrevne dagbogssider.

- Nu må vi se, om jeg når dem alle. Jeg har jo også gang i andre bogprojekter, siger 87-årige Jens Kristian Lings, der i øjeblikket lægger sidste hånd på en bog om Kaj Munk.

Han finansierer selv udgivelsen af dagbøgerne, der er trykt hos Reklamika i Nørre Nissum, der ejes af Otto Bundgaard.

- Jeg har arbejdet sammen med Otto Bundgaard siden slutningen af 1990'erne, hvor han var leder af Christensens Bogtrykkeri i Struer. Da det lukkede, og Otto Bundgaard begyndte for sig selv, fulgte jeg med over i hans eget firma, siger Jens Kristian Lings.

Den nye dagbog er trykt i 200 eksemplarer, og Jens Kristian Lings er ind imellem - dog ikke i disse coronatider - ude at holde foredrag om dagbøgerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce