Annonce
Lokalavisen Lemvig

Mazda MX-5-entusiaster indtager Lemvig og omegn

Ib sidelmann Yderstræde (til venstre) og Viggo Grønning står bag det store MX-5-træf, der starter på Torsvej på lørdag. Foto: A.P. Christensen
Det sker lørdag den 15. juni, hvor 30 eksemplarer af den legendariske japanske sportsvogn tager på tur i lokalområdet
Annonce

LEMVIG: I år er det præcis 30 år siden, at den første version af Mazda MX-5 blev præsenteret på en stor biludstilling i Chicago, og siden er bilen solgt i mere end en million eksemplarer over hele verden af denne sportsvogn, der dermed er den mest solgte åbne to-personers sportsvogn.

I de fleste lande findes der særlige MX-5-klubber med denne sportsvogn som omdrejningspunkt. Det gør der også i Danmark, hvor MX-5 Club Denmark blev stiftet i 1992 og i dag har knap 800 medlemmer, der repræsenterer mellem 450 og 500 biler.

MX-5 Club Denmark er en landsdækkende forening med en øst- og en vest-afdeling. Og i vestkredsen finder man to lokale medlemmer, Viggo Grønning og Ib Sidelmann Yderstræde. Sidstnævnte har i nogle år været medarrangør af et arrangement i Skagen, hvor MX-5-ejere hvert år er mødtes for at køre en tur "ud i det blå" - og for at pleje det sociale samvær.

- Det var nu egentlig Viggo, der kom med idéen om at lave et arrangement i Lemvig. Han havde gået og puslet med tanken i nogle år, så selvfølgelig skulle det laves, siger Ib Sidelmann Yderstræde.

De to Mazda MX-5-entusiaster og deres bedre halvdele har kendt hinanden i nogle år fra en fælles interesse for motorcykler, men den passion er nu af forskellige årsager skiftet ud med MX-5-interessen.

- Lørdag den 15. juni er 30 MX-5'ere tilmeldt til vores tur, og der er endda flere på en venteliste. Vi bliver dermed knap 60 personer, og flere af deltagerne kommer nogle dage tidligere for at kombinere selve turen omkring Vestjyllands Smilehul med nogle dages ferie. Fredag aften vil 17 af bilerne være på plads til et socialt arrangement på havneknejpen i Lemvig, oplyser Viggo Grønning.

Viggo Grønning købte en helt ny MX-5 i 2016. Pris 299.000 kroner. Foto: A.P. Christensen
Annonce

- Din udgave er altså bare en knallert

Selv om planlægningen af arrangementet været tidskrævende, så fejler humøret og den venskabelige tone mellem Viggo og Ib intet. De er begge lykkelige ejere af en Mazda MX-5, men det er forskellige modeller, og det kan godt afføde drilske kommentarer.

Mazda MX-5 er produceret i fire udgaver over de 30 år - NA, NB, NC og ND.

Ib købte sin NC-udgave i 2014 - en årgang 2006 med en 2.0 liters motor, der yder 160 HK og har en topfart på 217 km/t.

Viggo hentede sin første MX-5 i Tyskland i december 2014 - også en NC-model, men den blev i marts 2016 byttet ud med en helt ny ND-model med en 1.5 liters motor, der yder 130 HK.

- Jamen, vi skal jo altid vente på dig og Elin, når vi er på tur. Det er jo kun en knallert, I kører rundt i, mener Ib med et glimt i øjet.

Og årsagen til, at Elin og Viggo overhovedet investerede i en Mazda MX-5 var, at de fik en prøvetur i Else og Ib's netop erhvervede sportsvogn.

- De blev væk så længe, at vi overvejede, om vi skulle til at lede efter dem, men det viste sig, at de begge var helt optaget af specielt køreegnskaberne i denne sportsvogn, fortæller Ib Yderstræde.

Og det er da også de helt særlige køreegenskaber, der sammen med design og holdbarhed gør en MX-5 til noget helt særligt.

- Det er jo i den forstand en helt almindelig bil med alt tænkeligt ekstra-udstyr - og ikke en veteran- eller specialbil. Med baghjulstræk, en fin vægtfordeling, en kraftig motor og gennemprøvede deltaljer ned til de mindste ting, får man en helt speciel oplevelse ved at køre i bilen. At vi så også kan tage toppen af bilen og nyde det gode vejr, gør bare oplevelsen endnu sjovere, siger Viggo.

Annonce

Tager gerne på lange ture

- Det er på alle måder en god og holdbar bil, og derfor kan vi uden risiko også tage på længere ture. Viggo og jeg havde således en fornøjelig drengetur til Harzen - i hver vores MX-5. Og der blev da givet gas på de snoede veje i bakkerne, hvor bilens egenskaber virkelig blev afprøvet, fortæller Ib med et grin.

De to ægtepar har også været på tur til Toscana i Italien, og der er planlagt en tur til Paris og Alsace i år.

- Jeg har overhovedet ikke teknisk snilde, men det er heller ikke nødvendigt for at kør een MX-5, siger Viggo.

På lørdag starter MX-5-arrangementet med morgenkaffe hos Elin og Viggo Grønning på Torsvej i Lemvig.

Formiddagsturen går via Nørre Nissum til Remmerstrand og videre gennem Paris og Rom til Heldum Kirke, før kortegen kører til Vejlby Klit og videre til Thyborøn, hvor der holdes pause ved Sea War Museum. Herfra køres retur mod Lemvig via Tørring Kirke og Strandvejen, inden de mange biler når havnen i Lemvig, hvor de lines op ved Restaurant Luna kl. 11.45.

Eftermiddagsturen starter kl. 13.30 og går blandt andet til Hornvarefabrikken i Bøvling. Undervejs går turen forbi Bovbjerg med stop ved Jens Søndergaards Museum.

Sidst på eftermiddagen drikkes der kaffe i Bøvling Forsamlingshus - efter en formiddagstur på godt 100 kilometer og cirka 25 kilometer om eftermiddagen.

- Vi ser frem til en rigtig god dag, og man er da meget velkommen til at kigge nærmere på bilerne ved vores stop, siger Viggo og Ib samstemmende.

Samme dag er der iøvrigt et andet biltræf i Lemvig, idet veteranklubben afvikler Lidenlund-løbet. De to træf er koordineret, så der er plads til alle deltagerne - og så er der jo bare endnu flere flotte biler at kigge på.

Ib Yderstræde's version af Mazda'en yder 160 HK og har en topfart, der ligger pænt over de 200 km/t. Foto: A.P. Christensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce