Annonce
Lokalavisen Lemvig

På en sommerdag i Ferring...

90 sjæle bor i Ferring Sogn. Lokalavisen har været på rundtur i byen for at høre, hvad der kendetegner byen ved klinten, søen og havet. Foto: Jesper Lundsgaard
Sker der for meget eller for lidt i Ferring. Lokalavisen tog ud i sommerlandet for at finde ud af, hvad der egentlig kendertegner den lille landsby ved foden af Bovbjerg Fyr

Ferring: Det Blå Flag, der viser at badevandet i Ferring har høj kvalitet, skal bruge en del kraft  på at kunne strække sig helt ud. Denne solrige eftermiddag er der kun en mild brise fra vest, der er med til at kunne få flaget til at vaje i vinden.

Øregangene bliver forkælet med lyden af den lette brise, og det bliver akkompagneret af bølgernes langsomme rullen ind over land, lidt fuglefløjt og en bil der langsomt runder det skarpe sving midt i byen, mens man i det fjerne kan høre en traktorplæneklippers monotome brummen.

Det er sommer i Ferring, og den tidligere badeby på kanten af Vesterhavet har lænet sig tilbage for at nyde endnu en dag. Én af byens borgere, der ikke vil have sit navn i avisen, mener, at det er landets skønneste sted, hvis man ellers er vild med naturen, og det vil Birgit Wettergren gerne bakke op om.

Annonce

Selv om hun har boet i byen i 51 år, kalder hun stadig sig selv for tilflytter fra Sjælland. Men hun er faldet pladask for området og den lille by, der ifølge Danmarks Statistisk huser 46 mænd og 44 kvinder i hele sognet.

- Jeg holder meget af byen på grund af dens egenart. Den er næsten uberørt, og jeg har altid følt mig godt tilpas her i byen. Mange synes, at den ligger langt væk fra alt, men der er altså stadig kun et kvarters kørsel ind til Lemvig, siger Birgit Wettergren.

Vejret er attraktivt

Denne dag passer hun Jens Søndergaards Museum. Her kan gæsterne nyde de mange flotte malerier, kunstneren malede med inspiration i det særlige lys, der ofte kan findes på klinten. Og mens de fleste gæster i byen kigger ud over havet for at nyde udsigten, ser det ud til, at hovedparten af kunstnerens stenskulpturer har vendt havet ryggen og i stedet skuer ind i landet.


Det er et dejligt sted. Vi har en skøn natur og den reneste luft i Europa

Inge Bukhave, indehaver af Bovbjerg Camping


Birgit Wettergren peger blandt andet på det til tider omskiftelige vejr som noget af det, der gør Ferring attraktiv.

- Det kan være barsk herude, når der har været lavtryk i flere dage og det har blæst meget. Omvendt så er det også et skønt sted at være, når vejret er godt med den natur, vi har, siger hun.

Med 51 år i Ferring kalder Birgit Wettergren sig stadig for tilflytter til Ferring. Hun er blandt andet frivillig på Jens Søndergaards Museum i byen. Foto: Jesper Lundsgaard

Gåturen gennem byen emmer af fred og ro. Endnu en bil triller langsomt forbi, og i en solrig krog på en terrasse, godt beskyttet for den ellers lidt kølige vind, bliver en solseng brugt til at få lidt farve på en krop, der ser ud til allerede at have nydt godt af solens stråler denne sommer.

Også Inge og Frank Bukhave er tilflyttere. For 13 år siden kom de fra Odense for at overtage Bovbjerg Camping, efter de året før havde været gæster på pladsen. Selv om det blev til et par dage i blæst og regn, faldt de pladask for området og endte med at købe pladsen, de siden har drevet.

- Det er et dejligt sted. Vi har en skøn natur og den reneste luft i Europa. Det viser målingerne fra Thises ostelager, siger Inge Bukhave.

Hun synes ikke, der er stille i Ferring.

- Der sker altid noget her. Eksempelvis er der altid aktiviteter på Bovbjerg Fyr året rundt, og jeg plejer at sige, at vores campingplads er en skjult perle. Hvis man vil have ro, fred og natur, er det her, man skal være, siger Inge Bukhave.

Annonce

Vil bibeholde ro

Og netop freden og roen er noget af det, som Frank Bukhave for alt i verden vil bibeholde, da det er det væsentligt kriterie for, at gæsterne vælger campingpladsen i Ferring.

- Jeg har gjort op med mig selv, at hvis der kommer for meget larm fra sommerhusene, så vil jeg ringe efter politiet. Vi går efter, at der skal være roligt her, og det vil vi gerne bevare. Det er også det, vores gæster på campingpladsen efterspørger, siger han.

Han kommenterer på de planer om at tillade byggeriet af store sommerhuse i byen, som Lemvig Kommune netop har sendt i høring. Campingpladsen står til at blive nabo til et af dem, og det er bestemt ikke noget, som campingpladsejerne bryder sig om.

- Vi har før haft gæster, der er taget afsted, fordi der har været for meget uro. Og jeg tror også, at vi skal passe på, at vi ikke ender med at blive det nye Søndervig med alt for meget larm. Vi er et landsbymiljø, og det er det, folk kommer her for, og som trækker gæster til, tilføjer Frank Bukhave.

- Til gengæld er der mange gæster her i byen, der ikke kan forstå, at der ikke er noget spisested her i byen. Flere siger, at det har der været før, men når de bliver spurgt om, hvornår de senest har været i Ferring, siger gæsterne ofte, at det er 15-20 år siden. Og det er jo grunden til, at der ikke er noget spisested her. Hvis man ikke vil lægge nogle penge her, kan man heller ikke få noget til at eksistere, siger parret.

Annonce

Længes hjem til byen

Omvendt tror Aksel Jensen og Aase Sønderby, der vil komme til at bo omtrent midt mellem de to sommerhuse, at det kan være til gavn for byen, hvis bygherrerne får lov til at opføre de to sommerhuse.

- Jeg kan ikke se, at det vil være til gene, at der kommer 50 ekstra turister til byen, og det tror jeg også, at byen sagtens kan bære. Det bliver ikke et nyt Søndervig, og jeg tror, at hvis der er noget liv her i byen, så vil det også være lettere at sælge huse på sigt her. Lige nu kan jeg frygte, at byen kan blive et sted, der stille og roligt sygner hen, siger han.

Aksel Jensen og Aase Sønderby har boet i det samme hus i knapt 40 år i Ferring. Det er en by, de glæder sig til at komme hjem til, når de har været væk. Men de kan også frygte for dens fremtid. Foto: Jesper Lundsgaard

Aksel Jensen er selv barnefødt i Ferring og har boet i byen stort set hele livet. Han og Aase, der i øvrigt stammer fra Fjaltring, rykkede ind i parcelhuset i 1981, og de tror, at sommerhusene kan være med til at holde gang i byen.

Parret betegner nemlig Ferring som en by, man glæder sig til at vende tilbage til, når man har været væk.

- Man nyder både sommeren og vinteren. Det er skønt, at der er mennesker her i byen om  sommeren, men det er også skønt om vinteren, når man har det for sig selv. Når man har været ude, så glæder man sig til at komme hjem til de åbne vidder og Vesterhavet, siger Aksel Jensen.

- Samtidig er det også et sted, hvor man passer på hinanden og kender hinanden. Alle hjælper hinanden på kryds og tværs, og det kan vi godt lide, er parret enige om.

Annonce

Fyret er en succes

Til gengæld føler de også, at der godt kunne ske noget mere i byen.

- Der er ikke så mange fastboende tilbage her, og der bliver heller ikke solgt så mange boliger til fastboende. Det er som om, der mangler nogle ildsjæle til at sætte gang i noget. Jeg har en fornemmelse af, at mange initiativer ofte bliver stoppet, når nogle tænker lidt anderledes,  siger Aase Sønderby.


Når man har været ude, så glæder man sig til at komme hjem til de åbne vidder og Vesterhavet

Aksel Jensen, Ferring


Birgit Wettergren peger også på, at der ikke sker så meget i Ferring.

- Der har været forsøg på at skabe nogle forretninger, men der har ikke været besøgende nok, og jeg tror, det er svært at skabe sig en levevej for en forretning herude. Omvendt er fyret en kæmpesucces, og det burde kunne være med til at skabe noget i byen, der kunne tiltrække gæsterne. Det er bare svært at pege på, hvad det skulle være, siger hun.

Tilbage ved klinten er der stadig gæster. Traktorplæneklipperen har færdiggjort sit arbejde, og lydkulissen er nu tæt på nul decibel med havets lette brusen, vindens lette susen og et par fuglefløjt som den eneste lydkulisse.

På toppen af klinten har nye gæster sat sig på en bænk for at skue ud over vandet, hvor næste mulighed for at se land er det sydlige Skotland, 650 kilometer i stik vestlig retning.

Annonce

Hvor kan vi handle

På en bænk ved Jens Søndergaards Museum har familien Johansen fra Vorbasse ved Billund slået sig ned. Døtrene Lærke og Luna har sammen med deres mor Sabina og far Søren købt is, som de nyder under et pitstop på deres gåtur fra sommerhuset ved Ferring Sø til Bovbjerg Fyr.

De har et godt indtryk af byen, som Sabina Johansen kalder "hyggelig".

Der var is til hele familien Johansen fra Vorbasse, der består af Sabina (til venstre), Lærke, Luna og Søren, da de holdt pause ved Jens Søndergaards Museum. De kalder den lille by for hyggelig. Foto: Jesper Lundsgaard

- Der er mange gode trampestier i området, og vi har brugt en del tid på at gå gode og lange ture i området. Men vi savner en mulighed for at handle her. Det er noget af det, jeg efterlyser her, siger Sabina Johansen, mens de indkøbte is bliver nydt.


Det er en by med mange ildsjæle, og det var også de ildsjæle, der i sin tid var med til at starte aktiviteterne på fyret. Og så er det en autentisk by, hvor man kan se, at der er folk som bor og lever her

Lene Christiansen, fyrmoster, Bovbjerg Fyr


Mens der ikke er enighed om, hvorvidt der sker for meget eller for lidt i byen, kan langt de fleste være enige om én ting. Havvindmøller tæt på kysten - det er en dårlig ide.

Et skilt på parkeringspladsen ved Bovbjerg Fyr fortæller også om den lokale modstand mod projektet, og borgerne er enige om, at havvindmøllerne ikke hører til få kilometer fra kysten ud for Ferring.

- Jeg er ked af udsigten til de kommende, kystnære vindmøller. De kommer til at stå et helt forkert sted, især når de kommer til at stå allertættest på kysten her ved vores fantastiske by og egn, siger Birgit Wettergren, og hendes ord kommer stort set enslydende fra flere andre borgere i byen.

Annonce

By med ildsjæle

Mens fuglelfløjt og bølgeskvulp kan høres i Ferring, er der til gengæld meget mere aktivitet halvanden kilometer mod syd. For enden af en bred grusvej og på toppen af Bovbjerg Klint rejser Bovbjerg Fyr sig 26 meter over det omkringliggende landskab.

Det markante fyr har denne solrige eftermiddag trukket masser af gæster til. Fyrmoster Lene Christiansen langer masser af is over disken til de mange gæster, og en enkelt gang ryger der tyske gloser over hendes læber til et par gæster, der viser sig at være danskere. Den lille misforståelse giver masser af grin på begge sider af disken.

Lene Christiansen bor selv i nabobyen Vandborg tre kilometer op ad bakken og inde i landet, men har de seneste 12 år haft Bovbjerg Fyr som sit arbejdsmæssige omdrejningspunkt.

- Det er en by med mange ildsjæle, og det var også de ildsjæle, der i sin tid var med til at starte aktiviteterne på fyret. Og så er det en autentisk by, hvor man kan se, at der er folk som bor og lever her, siger hun, mens hun tager imod betalingen for den næste runde af is, kage og kaffe, som turisterne nyder på toppen af klinten.

Annonce

Godt samspil

- Fyret er en del af Ferring, og byen i sig selv er et spændende sted med museet og flere kunstnere, som bestemt er et besøg værd. Men meget af aktiviteten fra byen er i mellemtiden flyttet op til fyret, siger Lene Christiansen.

Hun peger på, at der i hendes øjne har været et godt samspil mellem befolkningen og gæsterne.

Udsigten ud over havet fra bakketoppen for foden af Bovbjerg Fyr lokker turister til både at tage fotos og nyde en is, når de gæster fyret. Foto: Jesper Lundsgaard

- Der er en del, der har hus i byen som bruger det som sommerhus. Men jeg synes, at byen er gode til at modtage sine gæster og også lade dem være en del af lokalsamfundet, siger fyrmosteren, der har travlt denne dag med at ekspedere og sælge billetter til en tur op i det 26 meter høje fyrtårn.

Fra toppen af fyret kan man se, at solen står højt over Ferring og Vesterhavet, men turistdagen er langsomt ved at gå på hæld ved både fyret og i byen.

Der er ved at være tyndet ud på parkeringspladserne og langs grusvejen, hvor bilerne har været parkeret og nede i Ferring By kan man også mærke, at dagen langsomt går på hæld, og byen bliver igen sig selv ind til næste dag, hvor der igen vil være masser af gæster i og på træk gennem byen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Lemvig

Ny forårsbebuder

Annonce