Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Karaktererne sidder lige i skabet, men 16-årige Momo vil ikke stresse over fremtiden: - Jeg vil gøre, lige hvad jeg har lyst til

Mohammed El-Taha skiftede skole for at forstå sit arabiske ophav bedre. Foto: Martin Rye
I næste del af serien 'Drengene fra Vapnagård' møder vi Mohammed El-Taha.

DRENGENE FRA VAPNAGÅRD: - Momo!

Råber kommer fra et fyldt lokale på Cube ved Vapnagård. Ind ad døren kommer 16-årige Mohammed El-Taha. Han møder den højfrekvente hilsen med et blødt håndslag til samtlige personer i rummet og et lavmælt 'hej.'

Momo har en blå North Face hættetrøje trukket over sit hoved og sætter sig tungt i en sofa.

Annonce

Inde bag stofoverhænget gemmer sig en historie om en 16-årig dreng fra Vapnagård, der ikke vil låse sig fast på, hvad hans fremtid skal byde på.

- Jeg vil gøre, lige hvad jeg har lyst til. Det er ikke noget, jeg vil stresse over, siger Mohammed El-Taha.

I Helsingør Kommune har vi landets højeste andel unge kriminelle mænd med ikke-vestlig baggrund.Men på Vapnagård er der en række drenge, der trækker statistikken i en helt anden retning.De næste uger taler Lokalavisen Nordsjælland med drengene fra StickerTracker om drømme, bekymringer og livet i de karamelbrune boligblokke. Det gør vi for at forstå, hvordan det er at være "Drengene fra Vapnagård."Logo: Wayne Southwell

En fed barndom

Det giver egentlig lidt selv sig, at Mohammed El-Taha er blevet, som han er blevet.

Selvom han i de første år af sit liv er vokset op på en sofa i lejligheden i Vapnagård, så er det en opvækst, der gjort ham til den, han er i dag.

Ja, han smiler faktisk, når han tænker tilbage på det:

- Jeg var seks år, før jeg fik en ordentlig seng, men sofaen var dejlig nok.

Den 16-årige 9. klasseelev er vokset op med fire andre søskende, der på skift har forladt lejligheden i Vapnagård. Nu er der kun ham og hans ene storebror tilbage.

- Jeg har haft en fed barndom, en sjov barndom, siger han.

Jeg har før tænkt, at jeg skulle være IT-programmør. Men lige nu ved jeg ikke, hvad jeg skal være. Hvis jeg har lyst til at blive VVS'er, bliver jeg VVS'er.

Mohammed El-Taha

Hans forældre kom til Danmark fra Libanon for 30 år siden, og på det tidspunkt var der stadig lang tid før, Mohammed El-Taha kom ind i billedet.

- De kom til Danmark, fordi vi har en bedre økonomi, og så var der også en større chance for, at deres børns drømme ville gå i opfyldelse, siger han.

Annonce

Ikke nogen bad boy

Hele Mohammed El-Tahas liv er foregået i Vapnagård. Det er det, han kender. Han husker tilbage på alle de utallige fodboldkampe, han har spillet med områdets andre drenge. Det er netop her, han har opbygget nogle af sine tætteste venskaber.

Men det er også et område, som han selv føler bliver fejlfortolket.

- Medierne skriver altid om de negative ting, der foregår herude. Jeg ser ikke mange af de ting herude, og der er faktisk ikke noget at være bange for, siger han.

Mohammed El-Taha er begyndt at hvile meget mere i sig selv. - Jeg er stoppet med hele tiden at have et behov for at sige noget sjovt. At være mere voksen er kommet ret naturligt til mig, siger han. Foto: Martin Rye

Selv har han holdt sig langt væk fra kriminaliteten i området.

- Det er ikke rigtig noget, jeg har valgt fra. Det er kommet ret naturligt ikke at have noget med det at gøre. Det er den måde, jeg er opdraget på. Jeg er ikke nogen bad boy, siger Mohammed El-Taha.

Han bruger det meste af sin tid på Cube, hvor han også har fået et arbejde.

Annonce

Araber frem for alt

Mohammed El-Taha er lige nu ved at gøre 9. klasse færdig på Al-Irchad Skolen i Helsingør. Ifølge ham selv er karaktererne, hvor de skal være. Gode.

Han er ved at lægge grundstenene til sin fremtid, men Mohammed El-Taha er også endt på skolen for at have en bedre forståelse for sit ophav.

- Jeg skiftede skole for at lære mit eget sprog. Det er, hvem du er, og jeg er araber, siger han.

Hvad vil det sige at være araber?

- Det er hele kulturen. Lige fra den mad du spiser, til den måde du er opdraget på, siger Mohammed El-Taha.

Han er selv opdraget til at hilse på alle, han møder på sin vej. Altså, ikke alle han passerer på gaden, men dem han er sammen med.

Efter sommerferien skifter Mohammed El-Taha, hvis alt går som planlagt, Al-Irchad Skolen ud med et gymnasium i Helsingør. Foto: Martin Rye

- Det er vigtigt at vise respekt på den måde. Jeg hilser, for at vise, at jeg ved, du er her, fortæller Mohammed El-Taha.

Annonce

Et trafikalt knudepunkt

Fremtiden er stadig et stort trafikalt knudepunkt for ham.

Vejene ud derfra synes nærmest uendelige, og det har Mohammed El-Taha det egentlig fint med. Nu skal han være færdig med folkeskolen, komme igennem gymnasiet, og hvad der venter bagefter, finder han ud af.

- Jeg vil gerne finde et arbejde, hvor jeg kan arbejde selvstændigt og kombinere kontorarbejde med fysisk arbejde. Jeg vil ikke bruge otte timer på et kontor, siger han.

Lige nu har en tre år til at finde ud, om det er der, han ender.

- Jeg har før tænkt, at jeg skulle være IT-programmør. Men lige nu ved jeg ikke, hvad jeg skal være. Hvis jeg har lyst til at blive VVS'er, bliver jeg VVS'er, siger han.

Annonce
Sport

Se højdepunkterne: Sen scoring giver Helsingør ny dukkert i oprykningsræs

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

Rosestafet: Tak til dig, Jens

Annonce