Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Kolonihaveforkæmper: Når man har kolonihave er det fordi, man kan lide fællesskabet, og det ikke koster for meget

For Per Olsen, formand for Haveforeningen Gurre, er kolonihaven mere end bare et  personligt fristed. Den er også symbolet på et fællesskab, hvor alle kan være med. Foto: Tine Zedeler
- Vi holder lang afstand til konflikter og har et godt naboskab. Det fortæller Per Olsen, formand for Haveforeningen Gurre, som tæller 62 kolonihaver.

HELSINGØR: Per Olsen er sammen med sin kone Kirsten indehaver af en kolonihave i Haveforeningen Gurre. Det har de været siden 1993. Og der går næsten ikke én dag i højsæsonen uden Per Olsen, som har rundet 80 år, tager turen fra Vapnagård til Gurre for at passe kolonihaven.

- Jeg holder meget af at være her. Det er dejligt at komme ud på landet, høre fuglene og sidde under åben himmel. Det er mit fristed, hvor vi hygger os og nyder freden. Havearbejdet er også med til, at jeg holder mig i form fortæller Per Olsen, som er mangeårig formand for haveforeningen.

Det mest nødvendige

Kolonihavehuset på 31 kvadratmeter er uden bad, toilet og el - og rummer kun det mest nødvendige heriblandt køkken og stue i et og et mindre rum, som bruges til redskaber.

Gennem årene har Per Olsen renoveret det, og blandt andet sat nye vinduer og dør i. For ham er det vigtigt at bevare kolonihavehuset i dets oprindelige ånd.

- Jeg kan godt lide, det er lidt mere nøjsomt og primitivt end derhjemme. Vi bruger også stadig petroleumslamper, da vi som regel altid tager hjem om aftenen. Det foretrækker min kone, fortæller Per Olsen.


Når man har kolonihave er det fordi, man kan lide fællesskabet og det ikke koster for meget.

Per Olsen, formand H/F Gurre.


Annonce

Flere børnefamilier

En del af haveforeningens kolonister har modsat Per Olsen installeret solceller på taget til eget elforbrug og har campingtoiletter i husene. Vandet tappes fra vandposten i haverne, og der er også etableret en fælles bygning med bad og toiletter.

- Vi har fået flere børnefamilier de seneste fem-seks år. Vi er både unge og gamle. Det jeg hører er, at børnene godt kan lide, at det er anderledes at være i kolonihave end hjemme, og at det ikke gør noget, de skal skrue lidt ned for computeren, fortæller Per Olsen.

Haveforeningen Gurre ligger i fredfyldte landlige omgivelser, seks kilometer fra Helsingør og fire kilometer fra Espergærde. Det afspejler også beboersammensætningen.

- Halvdelen af os bor i Helsingør og halvdelen i Espergærde. Det betyder også, at dem du møder ikke automatisk er dem, du ser på Stengade, siger Per Olsen.

Annonce

Vigtigt at bevare ånden

Et kolonihavehus i Haveforeningen Gurre koster mellem 30.000 op til 130.000 kroner. Sidstnævnte hører til sjældenhederne, og det er kun godt, mener Per Olsen.

-  Det er vigtigt, at alle kan være med, og man ikke skal betale over 300.000 for et kolonihavehus.  Kolonihavetanken går på, at har man mange penge, så køber man et sommerhus. Når man har kolonihave er det fordi, man kan lide fællesskabet, og det ikke koster for meget, siger Per Olsen.

Annonce

Fællesskabet tæller

Det med fællesskabet er noget, Per Olsen godt kan nikke genkendende til.

- Vores fællesskab er i top. Vi holder lang afstand til konflikter og har et godt naboskab, siger Per Olsen.

For at komme i betragtning til et kolonihavehus, skal man være skrevet op på venteliste. Lige nu er det ikke muligt, da der allerede står 30 personer på listen, som er det maksimale antal, oplyser Per Olsen.

Udover at være mangeårig formand for Haveforeningen Gurre, har Per Olsen også tidligere været beboerformand for Vapnagaard, hvor han og hans kone er bosat.

Per Olsen tager tit turen til Gurre for at passe haven og nyde den fred og ro, der følger med de landlige omgivelser. Foto: Tine Zedeler

Kommunale kolonihaver

Helsingør Kommune har fire kolonihaver:

Pindemosen, 142 haver: Der er løbende salg af kolonihaver, og mulighed for at blive skrevet op på venteliste. Her og nu står der omkring 83, oplyser formanden. Kolonihavehusene koster alt efter stand mellem 20.000-250.000 kroner.  Byrådet har netop sagt god for kolonihaver på op til 60 kvadratmeter.

Solbakken, 214 haver : Der er løbende salg af kolonihaver og mulighed for at blive skrevet op på venteliste. Kolonihaverne koster typisk mellem 38.000 kroner op til cirka 180.000 kroner.

Haveforeningen Gurre (H/F Gurre), 62 haver. Kolonihavehusene koster mellem 30.000 op til 130.000 kroner. Der står 30 personer på venteliste til et hus, som er det maksimale antal.

Klostermosen, 29 haver: Det har ikke været muligt at indhente oplysninger om prisniveau og venteliste-status indenfor redaktionens deadline.

Kolonihaver i Danmark

De første havekolonier opstod allerede i 1500-tallet uden for Københavns volde.

I midten af 1600-tallet var der også småhaver uden for fæstningen i Fredericia, men begge steder forsvandt kulturen igen for først at genopstå i begyndelsen af 1800-tallet.

Først fra 1884 begyndte kolonihavekulturen dog at blive mere udbredt. Ofte lå havestykkerne langs jernbaner og på andre umage grunde, men for de mange arbejdere, der til daglig boede i ofte usunde lejligheder, var haverne en næsten livsnødvendig lise.

I 1906 var der 50 haveforeninger alene i København, og de blev ved med at skyde frem. Særligt under de to verdenskrige blomstrede havekulturen op som et nødvendigt middel til at føde nationen.

100.000 haver var der i efterkrigsårene. Siden er tallet dalet og er i dag på cirka 60.000, hvoraf flertallet befinder sig omkring København og andre storbyer.

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Puls 3060 klar til "skolestart": - Vi presser ingen og der er plads til alle

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

80 års hjælp: Fra udsatte mødre til blomstrende haver

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

Passage Festival blev job-inspiration: Stine og Sofie har fundet teaterforbindelsen

Lokalavisen Nordsjælland

Ulrikas fornemmelse for detaljer har 16.000 følgere

Lokalavisen Nordsjælland

Efter Kystbanekaos lørdag: - Hellere en hurtig halvkorrekt  besked end at lade folk vente længe på at få noget at vide

Lokalavisen Nordsjælland

Nanna skriver sig ud af mørket: - Unge er bedre til at være åbne om angst og depression

Lokalavisen Nordsjælland

Færre kystbanetog til tiden: For første gang i over et år betaler DSB kompensation til pendlerne

Lokalavisen Nordsjælland

Se videoen: Iransk krigsskib sejlede forbi Helsingør i nattens mulm og mørke

Lokalavisen Nordsjælland

'Vi ved ikke, hvorfor det går langsommere': 90.000 ledige vaccinationstider i Region Hovedstaden

Lokalavisen Nordsjælland

'Det kan I sgu gøre bedre': Heftig debat om fremmødet til håndboldherrernes afsked

Lokalavisen Nordsjælland

Alice har slidt sålerne ned, og hun er ikke den eneste: Lokalafdeling for gå-entusiaster er vokset markant

Lokalavisen Nordsjælland

Bag kulissen: Sammenhold i ridelejren

Lokalavisen Nordsjælland

Læsernes reaktioner efter trafikulykke i farligt kryds: Lav rundkørsel, sæt bump op  eller opfør jer bedre i trafikken

Lokalavisen Nordsjælland

Oprustning i kampen mod bandemiljøet: Sådan vil Helsingør få færre unge kriminelle

Lokalavisen Nordsjælland

Svenskerne snød Helsingør-talenter for EM-bronze

Lokalavisen Nordsjælland

Populær invasion: Vikingerne vender tilbage næste år - og denne gang bliver de ikke overrasket

Alarm112

Cyklist har mistet livet i ulykke med lastbil

Lokalavisen Nordsjælland

Efter kaotisk lørdag for Nordsjællands togrejsende: Søndag  kører togene igen normalt

Alarm112

Kørte dobbelt så stærkt som tilladt: Politiet snupper flere biler fra fartsyndere på motorvej

Lokalavisen Nordsjælland

I år er Kronborg ekstra dansk - og der tjekkes: - Er I sikre på, at I ikke er svenskere?

Lokalavisen Nordsjælland

Beboere i Søstræde: - Lukker Old Irish Pub? Hvor er det fantastisk

Lokalavisen Nordsjælland

Ny Helsingør-souvenir: Kronborg, kongeskib og royal salut forenet i 500 brikker

Lokalavisen Nordsjælland

Tiden der blev væk: Tid er et elastisk begreb, den kan gå langsomt og under de rette - eller forkerte betingelser – føles skrækkelig uendelig

Annonce