Annonce
Lokalavisen Nordvest

Hist hvor vejen slår en bugt: Udødelig sang har sit ophav i Ejlstrup

Huset ligger, hvor det plejer, imens vejen dengang slog et smut ned omkring huset og på den måde bugtede sig. Om køerne var der, beretter historien intet om. Foto: Kristian Isaksen
En af de meste kendte danske sange fandt sin inspiration tæt ved Ejlstrup takket være en moster, hendes æg og en ung mand, der viste et særligt talent med lyrikken.
Annonce

Ejlstrup: Hist, hvor vejen slår en bugt,ligger der et hus så smukt -hist, hvor vejen slår en bugt,ligger der et hus så smukt.

Siger disse linjer dig noget som helst? Det gør de nok. Måske er du ikke helt bekendt med forfatteren bag den kendte danske sang. Han hedder H. C. Andersen.

Ham ved du, hvem er. Kan du resten af teksten. Nogle af læserne nikker nok for sig selv, imens andre i et stille øjeblik af klarhed indser, at de faktisk aldrig har kunnet mere end de første fire linjer. Hvor tredje og fjerde linje så oven i købet blot er en direkte klon af de øverste to.

Hvor vil avisen hen med det her.

Jo, det er faldet os for brystet, at sangen, som vi alle kender - men altså måske ikke alle kan repetere med bind for øjnene - har sit ophav lidt uden for Odense.

H. C. Andersen blev inspireret til teksten på Ejlstrupvej tæt ved Munkerodgyden.

Her passerede han huset, som han beskriver, på vej hjem til sin moster for at hente æg.

Hvem der boede her i nummer 60 tilbage i den første kvartil af 1800-tallet, ved vi ikke. Men inspirationen er til at forstå. For det er ganske smukt her, hvor vejen snor sig og køerne kommer spænende imod beskueren, som gjaldt det deres liv.

For så i næste moment at bremse op og bare lade de igleaspirerende fluer sætte sig i øjnene.

Kan den overhovedet se andet end mørke prikker for dens blik?

Her følger resten af teksten. Indrøm det bare. Du kunne ikke det hele, vel?

Fortsat: væggene lidt skæve stå,ruderne er ganske små,døren synker halvt i knæ,hunden gøer, det lille kræ,under taget svaler kvid're,solen synker og så vid're.

I den røde aftensolsidder moder i sin stol -i den røde aftensolsidder moder i sin stol,kinden luer dobbelt rød,barnet har hun på sit skød,drengen er så frisk og sund,æblekinden rød og rund,se, hvor hun i spøg ham bankerpå de søde pusselanker!

Katten står og krummer ryg,men forstyrres af en myg -katten står og krummer ryg,men forstyrres af en myg,barsk han den med poten slårog igen som hofmand står,moder klapper barnets kind,se, hvor sødt det sover ind,drømmer om de engle smukkei sin lille, pæne vugge.

I nærmest galop kom køerne halsende over imod det fremmede væsen ved hegnet, så snart han havde stillet sig op med kameraet. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce