Annonce
Lokalavisen Nordvest

Mogens husker tydeligt centertøjkongen Preben: Han kunne snakke med alle - og tage en smøg

Mogens Jørgensen husker tydeligt sin svigerfar Preben Orloff Lauridsen, der i 1968 åbnede Prebens Herremagasin i Tarup Center. 2021. Foto: Martin Kloster
Tøjforretning rundende endnu et skarpt hjørne - og det går fint.

Tarup: En af Tarup Centers vel bedst kendte butikker rundede 60 år 29. september.

Det er Prebens Herremagasin, der er tale om. Eller det, der i dag hedder Din Tøjmand. Ja, faktisk er det butikken, der åbnede på Middelfartvej i Bolbro i 1961, som fylder 60 år og ikke den i Tarup Center. Men det er en mindre detalje i den store sammenhæng.

Det var Preben Orloff Lauridsen, der i 1968 rykkede ind i det dengang nye Tarup Center, han selv havde været med til at starte op - det åbnede 3. december 1968.

Annonce

Mogens Jørgensen, svigersønnen og gift med stifterens datter, Inge, kom med i 1972 i svigerfars firma. Nutildags har han nået en alder, hvor han kun arbejder en dag om ugen i forretningen. Han husker tydeligt grundlæggeren, der døde i 2009. Mogens Jørgensen var først ansat nederst i hierarkiet som juleassistance, men fik tilbudt et job i Prebens Herremagasin. Datteren faldt for ham - og omvendt.

Preben Orloff Lauridsen, der startede Prebens Herremagsin i Tarup Center i 1968, døde i 2009, 78 år gammel. Dette gamle billede af ham hænger i forretningens kontor i kælderen. Foto: Martin Kloster

- Han var en glad mand og folkelig. Der var ikke noget høj og lav for ham. Folk kunne godt lide ham. Han kunne snakke med alle mennesker. Det gik stærk, husker Mogens Jørgensen.

Med stærkt mener han forretningen, der voksede og voksede.

Man kunne godt se indehaveren sidde og nyde en øl eller en cigaret sammen med kunderne dengang. I dag har tiderne ændret sig. Men det er stadig det samme, mener Mogens Jørgensen.

- Stemningen er den samme, det er så blevet lidt yngre. Der er stadig god service og en god snak, mener Mogens Jørgensen, der selv har en ejerandel i firmaet sammen med grundlæggernes sønner.

Kom med firetoget ...

I dag føres kæden videre af Orloff-familien, som også - og ikke mindst - tæller en firmatøjsdel.

Rødderne strækker sig som sagt til 1961, da Preben Orloff Lauridsen, som en anden Mads Skjern - blev det nævnt for 10 år siden ved 50-årsjubilæet i et hyldestskriv for butikken - kom "ind med firetoget fra Vestjylland".

Henrik Østergaard er daglig leder af din Tøjmand i Tarup Center. Foto: Martin Kloster

Om det lige var klokken fire, vides ikke, men fakta er, at han kom til Odense og lagde grundstenen med en butik med herretøj på hjørnet af Middelfartvej og Roesskovsvej. Og i 1968 udvidedes altså med endnu et Prebens Herremagasin i det nyåbnede Tarup Center.

I dag er 57-årige Henrik Østergaard den daglige leder eller butikschef hos Din Tøjmand i Tarup Center. Henrik Østergaard kom til for syv år siden fra Kongerslev i Himmerland. Her havde han selv drevet en butik, men blev lokket til Fyn.

- Man snakker meget om internethandel og så videre, men omsætningen er stabil her. Tarup Center går godt. Letbanen er på vej. Det mener vi, er startstationen herude. Jeg tror bestemt, der er en god og positiv fremtid for Tarup Center og for vores butik også, fortæller Henrik Østergaard.

For de to har brug for hinanden, centret og butikken og omvendt.

Kundegruppen familien Danmark, men tæller også de faste stamkunder. Det nære og servicen er i højsædet, nævner han.

- Det er en god, gammeldags herretøjsforretning i ordets bedste forstand, hvor man kerer sig om kunderne, siger Henrik Østergaard.

- I modsætning til mange andre butikker, også hvor jeg selv kommer fra, er der stille om formiddagen. Her kommer de ligeså snart, vi rykker gitteret op. Så stor folk klar, tilføjer han.

Annonce

Altid Prebens

Preben Orloff Lauridsen stammede fra Ringkøbing. Han flyttede som ung til Lemvig, hvor han var kommis (ekspedient) i byens førende herretøjsforretning. Her mødte han Emma og stiftede familie. I 1961 åbnede forretningen som sagt på Middelfartvej, men på et tidspunkt flyttede han den til den tidligere Apollo Biograf i samme bydel i en kortere periode.

Jeg tror bestemt, der er en god og positiv fremtid for Tarup Center og for vores butik også.

Henrik Østergaard

I kælderen under herremagasinet blev Prebens Job-Tøj med speciale indenfor salg af arbejdstøj etableret i 1988. Senere blev navnet ændret til Orloff Firmatøj.

I 1990 blev Prebens Herremagasin en del af den landsdækkende kæde Din Tøjmand.

I 1999 forsvandt Preben-navnet, men for mange ældre læsere, og kunder, vil butikken nok altid hedde Prebens Herremagasin. Det er den eneste butik, der har været med alle årene i Tarup Center siden åbningen i 1968.

For Prebens emmer stadig af Preben.

Din Tøjmand i Tarup Center. Foto: Martin Kloster
Der har været delt champagne og kransekage ud til kunderne grundet jubilæet. Foto: Martin Kloster
Annonce
Annonce
Lokalavisen Nordvest

Kendt cykelrytter til Tarup

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nordvest

Du ser ikke Jeppe, men du hører ham, han er: Manden i træboksen

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordvest

Herremøde: Papirfabrikkens historie

Lokalavisen Nordvest

Mogens husker tydeligt centertøjkongen Preben: Han kunne snakke med alle - og tage en smøg

Lokalavisen Nordvest

I Tarup Center kigger man fremad

Lokalavisen Nordvest

Millionaftale for Korup sikrer et sted til de unge

Lokalavisen Nordvest

35-årige Kristian står tidligt op og arbejder 16 timer i døgnet

Annonce