Annonce
Lokalavisen Nordvest

Papirklipper besøger Danmark på prærien

Møllen, der nærmest er et vartegn for Elk Horn, er importeret fra Nørre Snede. Så meget er rigtig dansk i Elk Horn - og så er der visse ting, der bærer et dansk præg, men som er blevet lidt misforståede. Foto: Torben Jarlstrøm Clausen

Den tarupske papirklipper Torben Jarlstrøm Clausen havde travlt med saksen, da han for nyligt holdt klippeworkshop ved Museum of Danish America, som ligger ude på prærien i Elk Horn i Iowa, USA. Han fik også lejlighed til at nyde den lokale mad og til at hilse på byens borgmester Stan Jens.

Tarup/Iowa: Museum of Danish America er ifølge den amerikanske museumsforening blandt de tre procent bedste museer i USA. I det seneste halve år har museets besøgende kunnet opleve Torben Jarlstrøm Clausens udstilling "Saksens lyd". For nyligt var papirklipperen selv i Elk Horn for at holde foredrag og klippeworkshops i forbindelse med museets markering af Thanksgiving.

Markeringen strakte sig over to dage. Der kom knap 400 besøgende og rigtig mange af disse greb gerne saksen, fortæller Torben Jarlstrøm Clausen:

- Det var tydeligt for mig, at folk havde fri og var friske på at prøve noget nyt. Der var fuld fart på det kreative, og på et tidspunkt var vi personer fra USA, Danmark, Thailand, Tyskland og Tajikistand samlet ved bordet om klipperierne. Det var ret hyggeligt, fortæller Torben Jarlstrøm Clausen.

Restauratøren anbefalede mig, hvad der skulle være deres absolut mest danske ret, som var den berømte pizza The Great Dane. Den var toppet op med frikadelle, medisterpølse, rødkål, forårsløg og fem slags ost. Det lyder måske underligt, men den var faktisk yderst velsmagende

Torben Jarlstrøm Clausen
Det bedste øjeblik ved at klippe papirklip er når papiret foldes ud? Foto: Torben Jarlstrøm Clausen

Et stort møde

Elk Horn blev grundlagt af danske udvandrere i 1901 og har omkring nu 600 indbyggere af primært dansk oprindelse.

Netop derfor omtales byen ofte som "Danmark på prærien". Mange kender sikker Elk Horn fra en række populære TV-programmer, hvor Brødrene Price blandt andet laver dansk julemad for byens beboere.

I programmerne optræder også byens borgmester Stan Jens, som Torben Jarlstrøm Clausen håbede på at møde ved besøget:

- Pludselig dukkede Stan Jens op i museet i fuldt julemandskostume. Jeg sad og klippede med børn og voksne og udbrød glad: "Se der kommer borgmesteren", hvorefter børnene kigger mærkeligt på mig. Jeg måtte straks korrigere: "Nej det er forkert, det er jo ikke borgmesteren, det er jo selveste julemanden". Og det grinte vi voksne en del af, fortæller Torben Jarlstrøm Clausen.

Torben Jarlstrøm Clausen mødte Elk Horn borgmester i egenskab af at være byens julemand. Foto: Torben Jarlstrøm Clausen
Annonce

Pizza med rødkål

Elk Horn er også kendt for utraditionelle sammensætninger af danske retter. Et eksempel er, at man på en af byens spisesteder kan bestille æbleskiver med medisterpølse til morgenmad.

Torben Jarlstrøm Clausen fik da også sat smagsløgene på prøve, da han spiste aftensmad på restauranten The Flour Mill:

- Restauratøren anbefalede mig, hvad der skulle være deres absolut mest danske ret, som var den berømte pizza The Great Dane. Den var toppet op med frikadelle, medisterpølse, rødkål, forårsløg og fem slags ost. Det lyder måske underligt, men den var faktisk yderst velsmagende, fortæller Torben Jarlstrøm Clausen.

Det var fjerde gang indenfor tre år, at Torben Jarlstrøm Clausen klippede i USA og turen til Elk Horn var sponsoreret af Aslaug og Carl Friis's Legat og Grosserer L. F. Foghts Fond.

Udstillingen "Saksens lyd" blev vist første gang i Tokyo i 2017, og den har han udviklet sammen med lydkunstneren Robert Cole Rizzi og fotografen Karen Relster.

I maj 2019 drager Torben Jarlstrøm Clausen til USA igen, hvor han skal klippe ved et symposium om skandinavisk kunst arrangeret af University of Wisconsin-Madison.

Papirklipperen var begejstret for pizzaen The Great Dane med bl.a. frikadelle, medisterpølse og rødkål. Foto: Torben Jarlstrøm Clausen
Museet ligner ikke et tradtionelt museum, som det ligger der helt isoleret fra omverdenen. Det ligner nærmere en rigtig hyggelig bed and breakfast. Foto: Torben Jarlstrøm Clausen
Besøgende i alle aldre deltog i Torben Jarlstrøm Clausens klippeworkshops i Elk Horn. Foto: Torben Jarlstrøm Clausen
Selv det engelske ord for kringle må lide. Om de amerikanske danskere ved, at det på deres modersmål rent faktisk hedder pretzel beretter historien intet om. Foto: Torben Jarlstrøm Clausen
Annonce
Lokalavisen Nordvest

Kø i vente: Louise åbner ny, børnevenlig isbutik i Odense - og første dag er der gratis is i et vist tidsrum

Annonce
Lokalavisen Nordvest

Tragedie efter tragedie gav politimanden Ole PTSD: Nu hjælper han andre i samme situation

Annonce
Lokalavisen Nordvest

Kun et hul i jorden nu og først færdigt næste år: Men alt er allerede udlejet

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordvest

Ny skov bliver indviet

Lokalavisen Nordvest

Her er mit yndlingstræ - har du et?

Lokalavisen Nordvest

Efter fire år, coronabøvl, forsikringsudfordringer og afslag fra kommunen har hjemløs skulptur endelig fået en plads

Lokalavisen Nordvest

Arne har været aktiv i den samme bestyrelse i 41 år: Nu er han blevet hædret for sit arbejde

Ugeavisen Odense

Hvad skal vi undersøge for dig?

Lokalavisen Nordvest

Ulla blev hædret for næsten 50 års frivillighed

Annonce