Annonce
Lokalavisen Nyborg

Et mere moderne Nyborg: Et funkishus bragte modernismen til byen

I 1966 blev forretningen overtaget af Kent Herre- og Børnetøj, der samtidig åbnede et cafeteria i øverste etage med udgang til tagterrassen, hvorfra mange nyborgensere har nydt udsigten ud over havnen. Foto: Nyborg Lokalhistoriske Arkiv
Med Varehus Wildes åbning i 1937 kom modernismen til Nyborg.

Hvor: Gammeltorv 2, Nyborg.

Om: Et provokerende arkitektonisk nybrud.

Før & nu: Det startede som byens stolte Varehus Wilde i alle etager med bredt sortiment til specialforretninger i stueetagen og kontorer i resten.

På billederne ses Kirkepladsen, der blev skabt ved et gadegennembrud i 1935 hvor Adelgade og Baggersgade blev til hovedtrafikåren igennem byen. Med nedrivningen af det gamle Hotel Postgården blev der således skabt en ny plads i byen, Kirkepladsen.

Her åbnede Varehus Wilde i 1937. Foto: Nyborg Lokalhistoriske Arkiv

I 1947 blev det ændret til Gammeltorv. Her åbnede Varehus Wilde i 1937, og dermed kom den moderne arkitektur kaldet modernismen til Nyborg i form af et lyst funkishus med horisontale, sorte vinduer, tagterrasse og fladt tag.


Modernismen brød med historicismen, hvor man frit kunne vælge husenes ”klædedragt”, hvilket modernisterne fandt dybt umoralsk og kaldte for stilforvirring.

Uddrag fra artiklen


Annonce

Ærlighed i arkitekturen.

Modernismen brød med historicismen, hvor man frit kunne vælge husenes ”klædedragt”, hvilket modernisterne fandt dybt umoralsk og kaldte for stilforvirring. Den moderne arkitektur skulle tværtimod udspringe af ærlighed og funktionalitet - heraf betegnelsen ”funkis”, og man vedkendte sig ingen stilmæssige idealer. Dog kan vi i dag genkende tydelige stiltræk knyttet til funkisperioden i Varehus Wilde.

Lokalhistorisk arkiv

Nyborg Lokalhistoriske Arkiv er fordelt på tre lokalarkiver i henholdsvis Nyborg, Ullerslev og Ørbæk. Lokalarkiverne har til formål at indsamle, registrere, opbevare og formidle vores fælles lokale hukommelse. Og gøre det tilgængeligt for dig, vi håber du vil læse med i lokalarkivets faste klumme her.

Læs mere om arkivets arbejde og din lokalhistorie på www.nyborglokalarkiv.dk eller følg Nyborg Lokalhistoriske Arkiv på Facebook

Varehusets facader og konstruktioner er overalt af jernbeton. Facaderne er malet i lyse farver, i perioder helt hvide; vinduerne blev ikke lavet af sorte stålprofiler, men af det billigere teaktræ, men ellers følger huset i alt væsentlig de ideelle stiltræk i den tidlige modernisme. I 1966 blev forretningen overtaget af Kent Herre- og Børnetøj, der samtidig åbnede et cafeteria i øverste etage med udgang til tagterrassen, hvorfra mange nyborgensere har nydt udsigten ud over havnen.

Blå bog: Peder Gammel

Peder Gammel, frivillig ved Nyborg Lokalhistoriske Arkiv siden 2009.

Ingeniør og tidligere lektor ved Arkitektskolen i Aarhus. Flyttede til Nyborg i 2007.

Af arkiverne ses det ikke klart, hvem der har fostret ideen om dette i samtiden omdiskuterede funkishus, men sandsynligheden taler for, at bygherren, Poul Wilde, var den drivende kraft bistået af sin erfarne ”husarkitekt”, August Colding, som kendte byens håndværkere og med sikker hånd styrede byggeriet, samt af den unge ingeniør, Axel Nielsen i Odense, for hvem det må have været vildt fascinerende at bygge et hus helt af jernbeton.

Trods skiftende funktioner, andre facadefarver, hvide vinduer og tidens tand har huset bevaret funkisstilens hovedtræk og repræsenterer en vigtig periode i byens arkitektoniske kulturarv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Kirketider i påsken

Lokalavisen Nyborg

Charlotte vil hjælpe folk med covid-19 senfølger: Jeg har fundet ud af, jeg kan noget andet end andre massører

Annonce