Annonce
Lokalavisen Nyborg

Før og nu: Fra skole til Røde Kors

Kommuneskolen blev opført i 1909 og fungerede som sådan frem til 1965. Bygningen blev handlet flere gange og anvendt til forskellige formål i perioden frem til 2002. Foto er fra 1913. Foto: Nyborg Lokalhistoriske Arkiv
Nyborg Lokalhistoriske Arkiv er fordelt på tre lokalarkiver i henholdsvis Nyborg, Ullerslev og Ørbæk. Lokalarkiverne har til formål at indsamle, registrere, opbevare og formidle vores fælles lokale hukommelse. Og gøre det tilgængeligt for dig, vi håber du vil læse med i lokalarkivets faste klumme her.

Når man kører gennem Ullerslev ad den gamle Hovedvej – nu Nyborgvej og Odensevej – vil man over for kirken se en højtliggende bygning, hvor der i dag er Røde Kors genbrugsbutik.

Bygningen er fra 1909, hvor den blev bygget som skole til at afløse den gamle bindingsværksskole, der lå neden for kirken mod syd, hvis bygninger man stadig kan se. I 1907 erklærede lægen efter et besøg i skolen, at skolestuerne manglede ventilation og var for små og ikke opfyldte fordringerne til en sund skolestue.

I første omgang overvejede sognerådet en ombygning af den gamle skole, men i marts 1908 aftalte man med Valdemar Andersen, ejeren af Dalgård, køb af et stykke jord, der lå mellem forsamlingshuset og smedjen.

Annonce

Skolen bliver bygget på den erhvervede grund og koster 25.998,80 kroner, hvad der søges statstilskud til. I september 1909 kan den nye skole indvies.

Nu kunne børnene flytte ind i store lyse lokaler og lærerne i nye lejligheder, førstelæreren, Ole Hansen, i den ene ende af bygningen og lærerinden, Anne Marie Kirstine Jensen, der er andenlærer, i lejligheden over skolestuerne, en lejlighed, der siden har været beboet af enlige lærerinder. Den sidste, der boede der, var frk. Astrid Rasmussen.

Ole Hansen var lærer i Ullerslev i 40 år fra 1876 til 1916, og frk. Jensen fra 1885 til 1917. Ole Hansen blev afløst af Poul Salling, som var førstelærer til 1946, hvor han afløstes af Kay Joachim Stender, der kun var her i fem år, idet han blev afløst af Svend Aage Fillipsen, der bestred stillingen til 1964. I 1963 var der indgået skoleforbund med Skellerup-Ellinge, og kommunen havde købt realskolen, der nu kaldtes Søndre Skole, og kommuneskolen blev herefter kaldt Nordre Skole. I 1964 blev Jørgen Friedmann udnævnt til skoleinspektør, og i august 1965 havde Nordre Skole udspillet sin rolle som skole, idet alle elever nu blev samlet på den nye centralskole, i dag Vibeskolen.

Siden 2002 har der været Røde Kors genbrugsbutik i den gamle skolebygning i Ullerslev. Foto: Nyborg Lokalhistoriske Arkiv

Siden har bygningerne været handlet i flere omgange. De sidste år af 60’erne var der bilhandel i bygningerne, der i begyndelsen af 70’erne blev solgt til Ib Sonne, der startede bilauktion med brugte biler i 1972.

Da han gav op i 1974, var det et importfirma ved Bohnstedt Pedersen, der tog over, da han hellere ville udnytte mulighederne for at sælge biler i Ullerslev end at lade lokalerne stå tomme. Der blev da solgt brugte biler inkl. vare- og lastbiler, indtil brødrene Niels og Bent Jespersen i 1975 overtog bygningerne og indrettede ”Byggecenter Ullerslev” i lokalerne, hvor de solgte HTH køkkener.

Fra 1981 er det Ullerslev Trælast, der har skøde på bygningerne. I 1987 indrettede Ulla og Bent Morbech Landbrugsmagasin i bygningerne, hvor de solgte lidt af hvert, især isenkramvarer. Efter et par år etablerede de en underafdeling, der fik navnet ”Ulla Sport”, hvor der blev solgt sportstøj, fiskeri- og jagtudstyr. De gik desværre konkurs.

I 90’erne blev der solgt møbler i den gamle skole, hvor det nu var Ullerslev Møbelhus, der residerede i lokalerne. Siden 1. maj 2002 har der været Røde Kors genbrugsbutik, idet Erik Feldthaus, på det tidspunkt formand for Røde Kors i Ullerslev, da købte bygningerne af Knud Ahrenkiel, efter at de havde været til salg i en årrække.

I dag er det landets tredjestørste Røde Kors butik og har for nylig fået ny formand, nemlig Allan Østerkjærhus.

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nyborg

Vil holde gang i hjulene med midlertidig bane: Disc golf ved Grønnehave må vente

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nyborg

Bamser, citroner og nøgne kroppe: Niels Erik laver kunst, der underholder og overskrider grænser

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Hvad skal du lave i efterårsferien? Mød Hr. Skæg, lav en drage eller skær et (u)hyggeligt græskar

Lokalavisen Nyborg

Borgmestergården inviterer indenfor bag facaden: Prøv det, der normalt kun foregår for lukkede døre

Lokalavisen Nyborg

Når rejsen skifter retning: - Hvis du skal være en succesfuld iværksætter, skal du også ændre planen

Lokalavisen Nyborg

Her kan du stemme på de nominerede til Byens Bedste Nyborg 2021

Lokalavisen Nyborg

Tappenstregen dropper maden: Gratister løb med smagsprøverne

Lokalavisen Nyborg

Lokale indsjæle hyldet med priser: - Det hele startede som en skør idé, og i dag blev den om nogen til virkelighed

Lokalavisen Nyborg

Skide godt: Erik Ballings hædersplads indviet - igen

Lokalavisen Nyborg

Hvem åbner hurtigst en østers og sabler en champagne?

Lokalavisen Nyborg

En lang bustur afgjorde måske kampen: SUS Nyborg spillede i weekenden mod Sønderborg Håndbold

Lokalavisen Nyborg

Klumme: Landets førende mølleekspert og Lille Mølle

Lokalavisen Nyborg

Spil disc golf og mød Danmarksmesteren i efterårsferien

Lokalavisen Nyborg

Lokalt opgør med både kampjubilæum og et nederlag

Lokalavisen Nyborg

Billardklubben modtager støtte efter en hård tid

Lokalavisen Nyborg

Innovation award 2021: Nyborg vil sætte pris på kreative unge

Lokalavisen Nyborg

Stor mangel på anlægsgartnere er en udfordring

Lokalavisen Nyborg

Friskrøget laks lige til døren: Familie starter røgeri i den gamle brugs i Ullerslev

Lokalavisen Nyborg

Røde, gule og blå hjerter i Nyborgs bybillede - men hvorfor?

Lokalavisen Nyborg

Træd ind i ny livsstilsbutik fyldt med hjemlig hygge: - Jeg er så langt fra en webshop, som man kan komme

Lokalavisen Nyborg

Et frosset fortidsminde: Oplev ny særudstilling på Borgmestergården

Lokalavisen Nyborg

Foredrag for pårørende til kræftpatienter

Lokalavisen Nyborg

Fra teenageværelset i Ullerslev til de store scener landet over: Jakob Thrane udkommer nu med sit første onemanshow

Annonce