Annonce
Lokalavisen Nyborg

Lise arbejder som operasanger i provinsen: Det handler om at skabe sit eget arbejdsliv

Lise Bech Bendix er operasanger og bor i Nyborg, hvor hun flyttede til for otte år siden med sin familie. Foto: Louise Holmgaard Nielsen
Lise Bech Bendix flyttede for otte år siden til Nyborg, hvor hun i dag arbejder som operasanger. Et job, der kræver, at hun er sin egen projektleder og selv skaber sine jobs.

Nyborg: I det store nyrenoverede køkken i det 244 år historiske hus, Sofienberg, sidder Lise Bech Bendix og bladrer i sin kalender ved spisebordet. Der er ikke mange dage, der ikke er fyldt med enten blyant eller kuglepen trods en tid med aflysninger og coronanedlukning.

- Jeg bruger den her kalender altid. Og det er et meget godt billede på, hvor forskelligt mit arbejde kan være, fortæller hun, og kigger på dage, hvor hun har lavet operaworkshops på 4kløverskolen i Ørbæk for Nyborg Musikskole, haft privatelever til sangundervisning og snakket med en leder af en børnehave for at aftale et nyt projekt udover hendes egne prøver og koncerter.

Lise Bech Bendix er operasanger, men som klassisk sanger i provinsen er det stort set umuligt kun at have et job som fastansat operakorsanger på et stort operahus.

Annonce

- I København kan du søge job som operasanger på Operaen, hvor du kan synge som solist, eller hos DR Koncertkor eller i andre professionelle ensembler. Men det er de færreste, der kun er et sted som i næsten ingen, fortæller Lise Bech Bendix, som selv har været ansat hos DR Koncertkor i 12 år.

På Fyn findes de jobs ikke. Det handler om at skabe sit eget arbejdsliv. Da Lise Bech Bendix sammen med sin familie flyttede til Nyborg for otte år siden, blev hun derfor sin egen projektleder.

- Jeg tænker, jeg har en typisk musikerkarriere, som for mig er lidt trebenet. Min solistkarriere, mit ensembleliv og det pædagogiske jeg laver som sangpædagog og sangkonsulent, forklarer Lise Bech Bendix.


Jeg tænker altid tilbage med taknemmelighed på den korlærer, og jeg fandt ud af, at det at synge kunne jeg godt lide, og der sker noget godt, når man laver noget, man godt kan lide

Lise Bech Bendix


Kan ikke tage fri fra sang

Det var lidt en tilfældighed, at Lise Bech Bendix og hendes familie flyttede til Nyborg, men da de fandt det gamle historiske hus, Sofienberg, var der ingen vej tilbage. De var solgt til Nyborg og dens historie.

- Jeg har ikke valgt min bopæl ud fra min karriere, men jeg tror, det handler om, at jeg godt kan lide at være her som menneske, siger Lise Bech Bendix og uddyber:

- Man kan sige, jeg har fået en meget bred erfaring, i forhold til da jeg boede i København, fordi jeg både arbejder som sanger, kursusholder, sangpædagog, selv har været med til at skabe projekter og starte foreninger og indgå i bestyrelser i andre operaforeninger.

Lise Bech Bendix, operasanger i Nyborg

Men det at være sin egen chef kan også være udfordrende, når man gerne vil det hele og lever af det, man brænder allermest for.

- Jeg kan godt lide at tage fri, men jeg kan ikke tage fri fra sang. Det er et aktivt valg, hvis jeg siger nej til en koncert, men jeg siger jo oftest ja, hvis jeg bliver spurgt, fortæller Lise Bech Bendix, som også kun har musikken som sin fritidsinteresse. Derfor kan hverdag og fritid let flyde sammen.

- Nu prøver jeg lige at sige nej til et job for næsten første gang. Så har jeg godt nok lige sagt ja til noget andet, men man kan også diskutere med sig selv, om der var andre ting, man skulle sige nej til. Der går ikke en uge, hvor jeg ikke tænker over, hvordan det er at have en karriere, der er så sammensat, forklarer hun.

Annonce

Vokset op med musik

At være en del af et kreativt og musisk miljø ligger ikke langt fra Lise Bech Bendix, som har gået på den katolske skole Sankt Ibs Skole i Horsens.

- Skolen var meget musikalsk med masser af musicals og kor, så jeg er skoleopdraget virkelig godt musikalsk, fortæller Lise Bech Bendix.

Her sang hun både i skolekor og i kirkekor. Herudover havde hun en god lærer, som var med til at støtte hende i, at hun skulle blive med at synge.

Blå bog

 • 42 år
 • Gift med Michael, som hun har to børn på 8 og 12 år med
 • Flyttede til Nyborg for otte år siden
 • Har en bachelor i Nordisk sprog og litteratur fra Aarhus Universitet
 • Uddannet klassisk sanger og sangpædagog med Kandidatgrad fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i 2010 og Bachelorgrad fra Det Jyske Musikkonservatorium i 2007
 • I 2014 debuterede hun fra solistklassen ved Det Jyske Musikkonservatorium
 • Har skrevet børneoperaen "Det største og det mindst" med komponist Poul Chr. Balslev
 • Ved siden af solistkarrieren er hun fastansat sopran i DR Koncertkor og sangpædagog ved Den Fynske Sangskole
 • Underviser privatelever i sang
 • Afholder sangworkshops for kor rundt om i landet, er sangkonsulent ved Sangens Hus og er netop stoppet hos Nyborg Musikskole som underviser efter fem år
 • Er netop startet som hverdagskirkesanger hos Nyborg Kirke

- Jeg tænker altid tilbage med taknemmelighed på den korlærer, og jeg fandt ud af, at det at synge kunne jeg godt lide, og der sker noget godt, når man laver noget, man godt kan lide, fortæller Lise Bech Bendix.

- Det var en sjov fritidsinteresse at have, fordi det var så integreret i mit liv, så jeg har altid tænkt, at det var naturligt at fortsætte med, men det var ikke det, jeg startede med at uddanne mig som, siger hun.

Det var først i hendes 20'ere, at hun begyndte at gå videre med sin sang. Hun startede med at studere nordisk sprog og litteratur på Aarhus Universitet, inden hun begyndte med sangundervisning som 21-årig og siden søgte ind på konservatoriet i Aarhus, hvor hun kom ind.

Annonce

Nyborg vil gerne musik

Det har ført hende til både Aarhus og København og nu Nyborg. Men selvom der ikke er nogle operahuse eller store ensembler at spille med, er Nybog ikke en stille by, når det kommer til klassisk musik.

Sammen med blandt andre operasangerne Kirstine Becher Lund og Daniel Waade laver hun forskellige projekter. Hun har været med til at starte foreningen Nyborg Lied-koncerter, som står for en række klassiske koncerter på Bastionen i vinterhalvåret. De kan ses som en naturlig forlængelse af slotskoncerterne, forklarer Lise Bech Bendix.

Hun har ikke én dag fortrudt, at hun er flyttet til Nyborg, hvor hun mærker en stor imødekommenhed fra både kolleger og  publikum.

- Publikum er megasøde. Man kan godt mærke, at Nyborg er vant til at have et meget bredt musikliv, siger Lise Bech Bendix.

Annonce
Lokalavisen Nyborg

Stort adventurerace bliver endnu vildere: Vegvisir lancerer 120 kilometer for Paddleboards, kajakker og robåde

Annonce
Lokalavisen Nyborg

Cheftræner gik fra lærer til elev: - Jeg har aldrig set samme stemning i en anden klub

Annonce
Lokalavisen Nyborg

Elitespillere fra Nyborg skal prøve at tage kegler til VM: Det første år overraskede de ved at vinde bronzemedalje som de første i Danmark

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

For første gang i Danmark: Lokal selvforsvarsklub vil udbrede ny teknik - Jeg har ikke lyst til at kæmpe, jeg vil overleve

Lokalavisen Nyborg

Svag start for Nyborg i weekendens kamp

Lokalavisen Nyborg

Nyborg sejrede over Odense på udebane

Lokalavisen Nyborg

Klumme: Dengang østfynske cykelryttere var konger af landevejen

Lokalavisen Nyborg

En af Danmarks ældste biavlerforeninger: Ulrik startede sin biavler-rejse på grund af sin kone

Lokalavisen Nyborg

Otte tips til at finde forsvundne forfædre

Lokalavisen Nyborg

Menneskeofringer og magiske skrubtudser: Østfyns Museer fortsætter jagten på de gode historier

Lokalavisen Nyborg

Grib cykelhjelmen og prøv mountainbike-ruten på Nyborg Vold: Efter cykelløb åbnes banen for alle

Lokalavisen Nyborg

Klumme: Præstesønnen fra Svindinge blev oliemagnat i Rusland

Annonce