Annonce
Lokalavisen Nyborg

Nu kan du hjælpe naturen og forskningen ved at tage vandprøver fra søer

Sara Egemose er tovholder på det store citizen science projekt. Du må også meget gerne hjælpe ved at tage vandprøver, og du behøver ikke vade ud i søen for at gøre det. Foto: Michael Bager
Ligesom sidste år beder Syddansk Universitet fynboerne om at hjælpe med at tage en masse vandprøver for at kortlægge vandkvaliteten i de mange fynske søer og vandhuller.

Sidste år tog fynboer hundredvis af vandprøver fra fynske søer, og det gav forskere fra Syddansk Universitet et enestående materiale og et udgangspunkt for at kortlægge vandkvaliteten i forskellige typer af søer.

Succesen var så stor, at man nu gentager projektet, som er et eksempel på det, man kalder citizen science: Borgere, der hjælper forskere med at indsamle materiale. Projekt "Find en sø" anno 2021 sættes nu - om man så må skrive - i søen og løber frem til og med efterårsferien, 24. oktober.


Annonce

Var øjebliksbilledet ok, eller springer det fra højre til venstre? Det vil vi gerne vide.

Sara Egemose, lektor i biologi på SDU


Borgerne kan hjælpe ved at gå ud og tage vandprøver, registrere dem på en app og aflevere dem på indsamlingssteder, og sidstnævnte er der kommet flere af i år. Hele Fyn minus Langeland og Ærø er med, ligesom Fredericia er kommet med i år. Desuden deltager Holstebro og Struer i kraft af et samarbejde projektet har med Naturstyrelsen.

Analysearbejde

Sara Egemose, lektor i biologi på Syddansk Universitet, er tovholder på projektet, og hun fortæller, at man sidste år fik 427 vandprøver ind fra borgerne, hvoraf kun en enkelt viste sig ikke at være brugbar, fordi den lugtede mistænkeligt meget af sulfo.

Sidste år deltog blandt andre Alberte Greinert og Cecilie Schmidt fra Midtfyns Gymnasium i projektet. I år er det udvidet med forskellige tilbud til børn under navnet "Søer i fritiden". Foto: Jesper Mads Eriksen

Der er stadig et stort analysearbejde i gang, men Sara Egemose fortæller, at de mange prøver var med til at underbygge en viden om, at for eksempel gadekær og regnvandsbassiner er meget mere næringsrige end f.eks. søer i gamle grusgrave.

Sådan kan du hjælpe

Inden du går ud til en sø, skal du downloade en app, der hedder "Find en sø".

Medbring foruden mobiltelefonen en frysepose eller en vandflaske (ikke sodavandsflaske).

Du skal inden vandprøvetagning notere placeringen af søen, dato, kode fra appen og evt. andre informationer med kuglepen udenpå posen eller flasken.

Prøven kan tages enten inde ved kanten af søen eller lidt ude fra kanten. Vandet må ikke blive hvirvlet op, så der kommer skidt og mudder med i prøven. Det er vigtigt, at posen eller flasken bliver trykket lidt ned under vandoverfladen (ca. 20 cm), så der ikke kommer overfladevand i prøven. Du skal tage cirka en halv liter.

Gå ind på appen og følg guiden – herinde vil du bl.a. skulle tage et billede af søen, derfra hvor du har taget prøven. Billedet vil dernæst automatisk blive oploadet til SDU's system.

Efter vandprøvetagning indleverer du prøven på et af indsamingsstederne på listen (se den anden faktaboks). Husk at stille vandprøven på køl indtil den afleveres på det givne indleveringssted.

2021-udgaven af undersøgelsen løber fra 9. august til 24. oktober.

De nye prøver, der bliver taget i år, må gerne være fra de samme søer som sidste år, for dermed kan man, fortæller Sara Egemose, få efterprøvet om de øjebliksbilleder af vandkvaliteten, der blev taget sidste år har rykket sig. Hvor blandt andet vejrliget hen over et år kan være med til at ændre forholdene.

- Var øjebliksbilledet ok, eller springer det fra højre til venstre? Det vil vi gerne vide, siger Sara Egemose, der tilføjer, at man sidste år især fik prøver fra bysøer, og at man meget gerne vil have flere prøver fra søer i det åbne land.

Annonce

Millionbevilling

Siden sidste år er der også sket det positive for projektet, at det har fået en millionbevilling fra Villum Fonden, der løber frem til 2025. Nu har projektet skiftet navn til "Søer i fritiden", som har en egen Facebookside. Her bliver der arbejdet målrettet på at få børnene til at agere forskere.

Børnene får nemlig mulighed for at låne en søkuffert med forskellige temaer, der handler om blandt andet dyreliv i søen og vandkvalitet. Der arbejdes også på at etablere såkaldte søcamps, der nærmest kan ses som en pendant til f.eks. sommerens fodboldskoler, og hvor børnene arbejder intensivt med søer over tre dage.

Indsamlingssteder

Odense Kommune: Dalum Bibliotek, Holluf Pile Bibliotek, Hovedbiblioteket, Odense C, Højby Bibliotek, Syddansk Universitetsbibliotek, SDU, Tarup Bibliotek

Kerteminde Kommune: Fjord&Bælt, Kerteminde Bibliotek

Nyborg Kommune: Nyborg Bibliotek, Ullerslev Bibliotek, Ørbæk Bibliotek

Svendborg Kommune: Svendborg Bibliotek.

Faaborg-Midtfyn Kommune: Faaborg Bibliotek, Ringe Bibliotek, Årslev Bibliotek

Assens Kommune: Assens Bibliotek

Middelfart Kommune: Middelfart Bibliotek på Kulturøen, Naturcenter Hindsgavl

Nordfyns Kommune: Bogense Bibliotek, Otterup Bibliotek.

Desuden bibliotekerne i Fredericia, Holstebro og Struer.

Men nu gælder det altså i første omgang om at få mobiliseret en masse borgere, jo flere jo bedre, som vil tage vandprøver fra alle mulige søer, hvad enten de er naturlige eller menneskeskabte.

Overordnet set skal den store mængde data, der kommer ind via borgernes mange vandprøver, give et samlet billede af, hvordan for eksempel søens type, størrelse og beliggenhed indvirker på vandkvaliteten. I sidste ende skulle det gerne resultere i en meget bedre viden, end den man har i dag, om, hvad der skal til for at forbedre vandkvaliteten til gavn og glæde for naturen og biodiversiteten.

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nyborg

Ebbe blev suveræn stemmesluger til seniorvalg: - Hvis der bliver peget på mig, svigter jeg ikke vælgerne

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nyborg

Carsten Kudsk om valglussing: Jeg skulle ikke være gået efter borgmesterposten

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Et Villa Gulle i nye klæder: Lokal familie tager over på hele Nyborgs byhotel

Lokalavisen Nyborg

Vælgerne på Østfyn har talt: Her er valgets vindere og tabere

Lokalavisen Nyborg

Ny julesang fra Kirsia Isabella: - Det er en stemningsfuld, gennemglad og varm sang, som det er svært at sidde stille til

Lokalavisen Nyborg

Klumme: Stenfiskerskonnerten ”Else” af Nyborg

Lokalavisen Nyborg

Alberte blev nummer to til DM

Lokalavisen Nyborg

Vind koncertbilletter til The Glam på KinoVino

Lokalavisen Nyborg

Nyborg Svømmeklub vinder danske mesterskaber for hold Åben Klasse

Lokalavisen Nyborg

Byens Bedste vinder: For Pigernes Magasin og Lingeri handler det om at løfte i flok

Lokalavisen Nyborg

Julelys tændes i skyggen af corona

Lokalavisen Nyborg

Jette arbejder i døgndrift til valget: - Jeg regner med at sove et par timer på lageret i løbet af natten

Lokalavisen Nyborg

Efter årevis med intern ballade i menighedsråd: Omstridt præstegård i Flødstrup tager form

Lokalavisen Nyborg

Hang klistermærker op om natten: Byens Bedste vinder ser tilbage på en festlig aften

Lokalavisen Nyborg

Populært kunsthåndværkmarked flytter til Borgmestergården

Lokalavisen Nyborg

Byens Bedste vinder: Viser sin taknemmelighed ved at give igen til kunderne

Lokalavisen Nyborg

Hold juleaften hos Østfyns Sociale Hånd

Lokalavisen Nyborg

Fængselsfolkenes Fiskeriselskab fejrer 50 år i november: - Det har absolut ikke været kedeligt

Lokalavisen Nyborg

Byens Bedste vinder: Uden vores kunder havde vi ikke fået prisen

Lokalavisen Nyborg

Boganbefaling: Et par julekalendere til voksne

Lokalavisen Nyborg

Byens Bedste vinder: - Vi er hamrende glade for at vinde. Det er hele den måde, vi gerne vil arbejde på, nemlig den gode service

Lokalavisen Nyborg

Jesper tæt på millionen

Lokalavisen Nyborg

Fra fyldt restaurant til awardshow: - Da vi kom tilbage, blev vi mødt af klapsalver fra gæsterne

Annonce