Annonce
Lokalavisen Nyborg

Refsvindinge Bryggeri får hædersdiplom for en øl, der langt fra er elsket af alle

Ellen Skjødt Rasmussen tog over efter sin mand John Rasmussen, da han pludselig døde i efteråret 2020. Det er særligt hans skyld, at de stadig brygger hvidtøllen Skibsøl på det gamle bryggeri, der startede i 1885 som et hvidtølsbryggeri. Foto: Louise Holmgaard Nielsen
Også det østfynske bryggeri, Bryggeriet Refsvindinge, er blevet hædret for en af deres specialiteter. I weekenden modtog de et hædersdiplom fra Det Danske Gastronomiske Akademi for deres skibsøl.

Refsvindinge: De læsere, som har smagt skibsøllen fra Bryggerier Refsvindinge, kan måske snakke med, når direktør Ellen Skjødt Rasmussen fortæller, at det er en øl, der deler vandene.

Det er enten en øl, man elsker eller hader, og Ellen Skjødt Rasmussen er nok ikke den eneste, hvor den sorte skibsøl med smag af tov og tjære ikke just pirrer smagsløgene.

Men netop den karakteristiske og historiske øl har gjort, at det lokale bryggeri har fået et hædersdiplom for deres skibsøl. Det er Det Gastronomiske Akademi, der hylder skibsøllen med Hædersdiplomet, som de giver til fem danske producenter, der giver klassiske produkter et tvist og holder kvalitetsfanen højt.

Annonce

Bryggeriget Refsvindinge er - så vidt vides - det eneste bryggeri i Danmark, der stadig laver den historiske øl.

Udover Bryggeriet Refsvindinge er Hædersdiplomet givet til Samsø Røgeri for deres koldrøget laks, Læsø Økologi for deres gris og grønt i særklasse, Lille Bakery i København og Lê Trang i Vig for deres tofu.

Mange spørger, hvorfor vi bliver ved med at lave den, fordi det er jo ikke den, vi sælger mest af, men han (John Rasmussen, red.) syntes, det med at bibeholde historien var vigtigt.

Ellen Skjødt Rasmussen, direktør for Bryggeriet Refsvindinge

En hyldest til familien

I bryggeriet sidder Ellen Skjødt Rasmussen og styrer slagets gang, efter hendes mand John Rasmussen pludselig gik bort i efteråret 2020 efter et hjertestop.

Det var særligt ham, der insisterede på, at de stadig skulle lave den mørke øl, da den er en del af bryggeriets historie.

- Jeg er selvfølgelig stolt af det, også det at vi har holdt det i hævd. Det er ligesom hans fortjeneste, at vi stadig har den, og at den stadig bliver brygget. Og det var ham, der skulle have haft den, siger hun, mens tårerne kommer frem i øjnene.

Derfor betyder diplomet også meget for familien.

Skibsøllens historie

Bryggeriet Refsvindinge blev stiftet den 15. april 1885 af Hans Poul Rasmussen, og den 1. januar 2001 overtog John og Ellen Rasmussen bryggeriet som 4. generation.

I 1995 bryggede John Ale no. 16, som i dag er bryggeriets mest populære øl og blandt andet er blevet kåret som Danmarks bedste øl og har fået en 3. plads på verdensplan.

Skibsøllen går dog meget længere tilbage. Øllen blev brygget, når folk var ude at sejle langt. Her havde en vand med om bord til at drikke, men for at undgå coli-bakterier måtte de koge det. I stedet fik de dog idéen at brygge øl af det, og i stedet for almindelig malt, som ikke kunne klare det fugtige klima, tog de røget malt med, og på den måde kom den til at hedde skibsøl. En øl med lav alkoholprocent, så den ikke gav berusede sømænd. 

- Mange spørger, hvorfor vi bliver ved med at lave den, fordi det er jo ikke den, vi sælger mest af, men han (John Rasmussen, red.) syntes, det med at bibeholde historien var vigtigt, fortæller hun.

Der er da også meget, der tyder på, at hvis ikke det lille bryggeri i Refsvindinge og familien Rasmussen stadig bryggede skibsøllen, ville dette danske kulturminde være forsvundet.

Bryggeriet er et gammelt hvidtøls bryggeri fra 1885, og de første 100 år lavede de kun hvidtøl, som skibsøllen også er.

Det var således først i 1980'erne, at Ellen Skjødt Rasmussens svigerfar begyndte at lave almindelige pilsner og ale.

Annonce

Ryger egen malt

Skibsøllen kan kendes på sin karakteristiske røgede smag, og den røgede malt, der bruges, ryges da også af bryggeriet selv.

Det lokale bryggeri i Refsvindinge kan nu bryste sig med et hædersdiplom for deres skibsøl, som ikke er i bryggeriets mest populære sortiment. Det er nemlig en øl, der deler vandene. Foto: Louise Holmgaard Nielsen

- Vi køber byg hos Holchenhavn Slot, og så malter vi selv ved at tørre, riste og ryge det. Det er den malt, vi bruger til vores skibsøl, så det er lidt en fra jord til bord øl, siger Ellen Skjødt Rasmussen.

Det er dog ingen hemmelighed, at det ikke er den største sælger på markedet. På to måneder sælger de måske 30 kasser, mens den populære Ale no. 16 og Røde Mor fra samme bryggeri bliver solgt langt hurtigere.

Men det gør også, at diplomet betyder lidt ekstra, når det ikke er klassens populære dreng, der bliver fremhævet.

- Vi er rigtig stolte og glade. Alle og enhver kan måske få en pris, fordi de laver en god øl, men den her er ikke en mainstreamøl, alle kan lide. Derfor er det også sjovt, at det lige er den, vi får diplomet for, fortæller direktøren.

Bryggeriet Refsvindinge har udmærket sig tidligere blandt andet for deres Ale no. 16 og Mors stout. Diplomerne hænger i deres ølstue, og her kommer hædersdiplomet fra Det Danske Gastronomiske Akademi også til at hænge. Foto: Louise Holmgaard Nielsen

Det Danske Gastronomiske Akademi skriver selv, at de gerne vil "belønne denne smukke fornyelse af det klassiske produkt fra det lille stædige landsbybryggeri, et produkt der egner sig mange klassiske danske middagsretter og også til frokostens stegte og røgede fristelser."

I weekenden blev bryggeriet i Refsvindinge belønnet med et diplom, der blev overrakt på Restaurant Pasfall i Odense.


Annonce
Lokalavisen Nyborg

Svag start for Nyborg i weekendens kamp

Annonce
Lokalavisen Nyborg

Nyborg sejrede over Odense på udebane

Annonce
Lokalavisen Nyborg

En af Danmarks ældste biavlerforeninger: Ulrik startede sin biavler-rejse på grund af sin kone

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Margit og Benny vandt over kræften: Nu konkurrerer de ikke længere mod sygdommen, men mod hinanden i floorball

Lokalavisen Nyborg

Otte tips til at finde forsvundne forfædre

Lokalavisen Nyborg

Menneskeofringer og magiske skrubtudser: Østfyns Museer fortsætter jagten på de gode historier

Lokalavisen Nyborg

Grib cykelhjelmen og prøv mountainbike-ruten på Nyborg Vold: Efter cykelløb åbnes banen for alle

Lokalavisen Nyborg

Jens' kone fik en sjov idé, og pludselig stod Christian Prudhomme klar med pennen: Nu får hun en bonus

Lokalavisen Nyborg

Nyborg Bokseklub kæmper sig til to sølvmedaljer ved Jyske Mesterskaber

Lokalavisen Nyborg

Nyborg sejrede mod Krogsbølle i svær udekamp

Annonce