Annonce
Lokalavisen Nyborg

Sidste udkald for roser: Det er nu, de skal plantes ud, hvis du skal nå det inden sommeren

Per Terkelsen, rosengartner fra webbutikken Roser til haven i Såderup, fortæller, hvordan man bedst plejer sine roser i påsken. Foto: Louise Holmgaard Nielsen
Roser til haven, som holder til ved Ullerslev, har haft travlt på sin webshop det seneste år. Det er også nu, man skal til at kigge til sine roser, så de bliver flotte til sommer, eller plante nye hvis man mangler det.

Såderup: Fra midten af april får solen så meget fat i det danske forårsvejr, at det bliver for varmt til at plante roser ud. Derfor er det ved at være sidste chance, hvis man vil have et nyt rosenbed, eller skal skifte nogle roser ud.

Det fortæller rosengartner Per Krogh Terkelsen fra Roser til haven. Butikken holder til i Ullerslev og sælger kun roser over nettet, hvor folk så kan komme og afhente hos dem på Såderupvej 1.

Men der er tid endnu, og påsken er en god tid til at få gjort de sidste forberedelser til sommerens blomstrende rosenbede.

- Man kan godt komme i gang nu. Det, man planter nu, skal nok nå at komme i gang, men fra midten af april bliver det for varmt og tørt, og så kommer de ikke i vækst, fortæller Per Terkelsen.


Mange sorter er i løbet af en uge eller 14 dage blevet udsolgt, så det er vigtigt, hvis man vil have en bestemt sort, at man ikke venter for længe med at bestemme sig

Per Terkelsen


Annonce

Stor efterspørgsel på roser

Hos Roser til haven oplever de en stor efterspørgsel i øjeblikket, hvor mange køber roser. De har kunne mærke det på deres webshop, hvor flere og flere har været inde på deres hjemmeside og klikket roser hjem.

- Det sidste års tid har der været meget efterspørgsel på roser. Sidste forår og i efteråret har der endda været udsolgt på nogle sorter, siger Per Terkelsen og uddyber:

- Mange sorter er i løbet af en uge eller 14 dage blevet udsolgt, så det er vigtigt, hvis man vil have en bestemt sort, at man ikke venter for længe med at bestemme sig.

Lige nu er det vigtigt at skære roserne ned, inden de får for meget fat. Når de så er skåret ned, så bruger rosen alle sine kræfter på at vokse sig stor og flot. Foto: Louise Holmgaard Nielsen

I en årrække blev der dyrket så mange roser, at der blev produceret alt for mange i forhold til efterspørgslen. Herefter gik det den anden vej, så der de sidste tre-fire år er dyrket knap så mange, men nu er efterspørgsel pludselig vendt.

- Jeg tror, der har været en generation, der ikke var så glade for at bruge roser, men det er vendt nu. Flere er blevet interesseret. Vi får ordrer hver dag, siger Per Terkelsen.

En anden grund til den store interesse kan også være covid19. Flere har gået hjemme og skulle måske finde noget at bruge tiden til. Her tror Per Terkelsen, at roser til haven kan være en af de ting, folk har kastet sig over.

Sådan skal du pleje dine roser

Per Terkelsen kommer her med sine gode råd til, hvordan man bedst plejer og forbereder sine roser til de næste måneder:

  • Den tørre jord gør det nemt og oplagt at luge ukrudt ved sine rosenbede. Man kan enten gøre det med et hakkejern eller blot med fingrene.
  • Klip grenene ned, så roserne ikke bliver alt for store. Klip dem ned lige over et skud, så kan det nemlig vokse. Klip det 10-20 centimeter over jorden.
  • Hvis der er grene, der har fået frost, skal de klippes væk. Det ses ved, at grenene er blevet brune.
  • Roserne skal gødes tre gange i løbet af sommeren. Det kan være i slutningen af april, i maj og i juni. I juli og august bliver det for sent, fordi så vil gødningen brænde af på grund af solen. Man kan bruge gødning specielt til roser eller almindelig gødning.
Annonce

Dyrker dem selv

De to rosengartnere Per Terkelsen og Lene Terkelsen dyrker selv deres roser og sælger til haveejere i hele Danmark. På deres hjemmeside kan man finde 37 forskellige sorter af barrodsroser, det vil sige dem, man planter ud i haven.

- De roser, vi har, er nogle, som er vant til det danske klima. De er hårdføre og kan klare det danske vejr, fortæller Per Terkelsen.

Den 1. januar 2016 overtog Per og Lene Terkelsen internetbutikken Roser til haven fra Frans Bruun og Anders Theisen og driver planteskolen med roser fra deres landejendom i Ullerslev, hvor der har været rosenplanteskole siden 1883.

Gamle kunder hos Frans Bruuns Rosenplanteskole vil opdage, at mange af hans roser fortsat kan købes hos Per og Lene Terkelsen.

Den bedste tid til at plante roser ud er i efteråret, hvor roserne har det fugtige efterår til at komme i gang, men hvis man mangler en rose eller flere til haven, skal man ikke fortvivle. Der er stadig tid, forsikrer Per Terkelsen.

Per Terkelsen, rosengartner, fortæller, at tiden nu kan bruges på at lure ud eller klippe roser ned. Den tørre jord gør det helt perfekt til at lure ud. Foto: Louise Holmgaard Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce