Annonce
Dette er en klumme. Den udtrykker skribentens holdning.
Lokalavisen Nyborg

Klumme: Stenfiskerskonnerten ”Else” af Nyborg

“Else”/”Zuversicht” under Fyn Rundt for Bevaringsværdige Sejlskibe i 2018. Arkivfoto: Søren Stidsholt Nielsen
Stenfiskerskonnerten ”Else” blev bygget i 1905 på værftet Fløytrup & Schmidt i Nyborg og blev her en del af landets måske største stenfiskerflåde. De seneste godt 40 år har det gode skib sejlet i Tyskland under navnet ”Zuversicht”. P.t. er skonnerten på land, og kun hvis det lykkes at skaffe midler til en omfattende renovering, kommer det ud at sejle igen.

Omkring år 1900 spillede stenfiskeriet en meget stor rolle i Nyborg, der på det tidspunkt havde landets måske største stenfiskerflåde. I 1905 blev der føjet endnu et fartøj til flåden, skonnerten ”Else”, der blev bygget som stenfiskerfartøj til N. P. Nielsen på Dyrehavevej.

N. P. Nielsen ejede flere stenfiskerskibe, var formand for byens stenfiskerforening og lød navnet ”Stenkongen”.

Der er kun få kilder til at belyse stenfiskeriets historie i Nyborg. Et vigtigt materiale er stenfisker Lars Peter Henrik Jensens levnedsskildring, som blev indleveret til Nationalmuseet i 1955. Heri fortæller Jensen – også kaldet ”Skipper-Jensen” – om livet som stenfisker. Fra 1905 blev han den første skipper på ”Else” og købte samme år en anpart i skibet på 1/9.

Annonce

Kilderne giver ikke et entydigt bud på stenfiskerflådens størrelse, men formentlig var der mellem 15 og 25 fartøjer i Nyborg i begyndelsen af 1900-tallet. Nyborg-stenfiskerne fiskede især sten til havneanlæg og høfter på den jyske vestkyst. Stenene blev primært fisket ved holmene ved Frederikshavn eller Læsø, men engang imellem også ved Sejrø, Refsnæs eller Guldborgsund.

Stenfiskerskibene var udstyret med store stentænger, der skulle løfte stenene op fra havbunden, og med et kraftigt spil var det muligt at tage store sten på hele seks-syv tons op.

Hvis stenene var for store, kunne de sprænges i mindre stykker nede i lastrummet. Omkring år 1900 var fartøjerne uden maskinkraft, men omkring 1. verdenskrig begyndte flere af skibene at få indlagt maskine, og flere fik også en dykker med. Dog ikke Jensen selv; han sejlede udelukkende for sejl, indtil han endeligt gik i land i 1938.

“Else”/”Zuversicht” under Fyn Rundt for Bevaringsværdige Sejlskibe i 2018. Arkivfoto: Søren Stidsholt Nielsen

Stenfiskeriet var et farligt arbejde, og Jensen beretter om flere ulykker. I 1914 blev han selv ramt af en stor sten, mens han var i lastrummet. Han brækkede skinnebenet og flækkede anklen. Herefter måtte han indlægges to måneder på Vestervig Sygehus og var uarbejdsdygtig i et helt år.

Samme år blev ”Else” solgt og forlod Nyborg. Siden 1980 har Nyborg-skonnerten været i Tyskland under navnet ”Zuversicht”. Skibet er hjemmehørende i Kiel og drives af foreningen ”Verein Jugendsegeln”, der sejler med unge som en del af et socialpædagogisk projekt.

Skonnerten har med jævne mellemrum besøgt Danmark – og Nyborg, men fremtiden for ”Else”/”Zuversicht” er uvis.

P.t. er skibet på land, og dets videre skæbne afhænger helt af, om det lykkes af skaffe midler til en omfattende istandsættelse af det, der formentlig er den sidste bevarede stenfiskerskonnert fra Nyborg.

Læs eventuelt mere om skonnerten her: https://verein-jugendsegeln.de/ts-zuversicht/

Kilder fra Nationalmuseet, Nyborg Lokalhistoriske Arkiv og i privateje.

Annonce
Lokalavisen Nyborg

Stort adventurerace bliver endnu vildere: Vegvisir lancerer 120 kilometer for Paddleboards, kajakker og robåde

Annonce
Lokalavisen Nyborg

Cheftræner gik fra lærer til elev: - Jeg har aldrig set samme stemning i en anden klub

Annonce
Lokalavisen Nyborg

Elitespillere fra Nyborg skal prøve at tage kegler til VM: Det første år overraskede de ved at vinde bronzemedalje som de første i Danmark

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

For første gang i Danmark: Lokal selvforsvarsklub vil udbrede ny teknik - Jeg har ikke lyst til at kæmpe, jeg vil overleve

Lokalavisen Nyborg

Svag start for Nyborg i weekendens kamp

Lokalavisen Nyborg

Nyborg sejrede over Odense på udebane

Lokalavisen Nyborg

Klumme: Dengang østfynske cykelryttere var konger af landevejen

Lokalavisen Nyborg

En af Danmarks ældste biavlerforeninger: Ulrik startede sin biavler-rejse på grund af sin kone

Lokalavisen Nyborg

Otte tips til at finde forsvundne forfædre

Lokalavisen Nyborg

Menneskeofringer og magiske skrubtudser: Østfyns Museer fortsætter jagten på de gode historier

Lokalavisen Nyborg

Grib cykelhjelmen og prøv mountainbike-ruten på Nyborg Vold: Efter cykelløb åbnes banen for alle

Lokalavisen Nyborg

Klumme: Præstesønnen fra Svindinge blev oliemagnat i Rusland

Annonce