Annonce
Melfar Posten

Blomsterbonden tror på fremtiden: Har bestilt 45.000 forårsløg hjem

Blomsterbonde Regitze og ægtemanden Steffan Gaarde Bang er gået i gang fra en ende af med at forberede forårets komme af tulipaner, narcisser, perlehyacinter og mange andre. Her lægges de allerførste i jorden, og løgene her dækkes med kompostmuld. Inde i værkstedet står kasser med ca.44.500 flere løg og venter på, at det bliver deres tur. Arbejdet vil foregå hen over efteråret, men det hele skal gerne i jorden inden november, da det ellers bliver for koldt og vådt at ligge på knæ ude i marken. Foto: Mia Harm Madsen
Melfar Posten er igen taget på besøg i Regitzes Have i Gelsted, hvor efteråret har meldt sin ankomst. Selv om julen virker langt væk nu, skal blomsterbonden allerede nu til at forberede sig på den. Imens skal der også lige lægges 45.000 forårsløg. De mange løg er en del af en strategi, hvor blomsterparret tror på fremtiden som blomsterbønder.

Gelsted: I blomsterbondens værksted står næste sæsons forårsbebudere klar i store kasser. Hele 45.000 af dem ligger der og venter på at komme i jorden for igen at kunne bryde den, når solens stråler vender tilbage og varsler sommer i 2022.

Men det er et kompliceret regnestykke, blomsterbonden har lavet, da hun i maj bestilte de mange blomsterløg.

- Det er tre gange så mange forårsløg, som jeg havde i år. Jeg har forsøgt et regne mig frem til, hvor mange fester, der var i år, hvor mange jeg kan forvente næste år, og hvor mange blomster, der går til én dekoration, og så har jeg lagt lidt ekstra til, så der er til, hvis fuglene skulle spise af blomsterne, siger Regitze Gaarde Bang, der i det regnestykke så havnede på 45.000 løg.

Annonce

Sommerens flor er ved at være overstået, og efterhånden, som blomsterne takker af, ryddes bedet, så løgene kan komme i jorden. Men de skal ligge tæt. Og der skal arbejdes en del på knæene, førend blomsterbonden og ægtemanden kan krydse løgene af på to do-listen.

Skulle beregningen på 45.000 forårsløg ikke holde, tager blomsterbonden det helt roligt.

Løgene skal ligge temmelig tæt. 500 styk per kvadratmeter sådan cirka. Det skulle gerne være nok til at dække efterspørgslen på økologiske blomster fra Regitzes Have til foråret. Foto: Mia Harm Madsen

- Der kommer ikke noget dårligt ud af at have for mange blomster. Så er der til dyrene, og ellers donerer jeg mine overskudsblomster til et krisecenter i Fredericia. Men indtil videre har jeg geninvesteret alt, jeg har tjent, og derfor har jeg ro i maven, for jeg har ikke lånt penge, siger hun om sin forretningsmodel.

Mange arbejdsopgaver

Selv om haven stadig er fyldt med flere forskellige slags blomster, og der stadig kan leveres ordrer, så er det ikke nok som blomsterbonde at være til stede i nuet.

I maj bestilte blomsterbonden de foårsløg, hun skal bruge næste år, og inden ugen er omme, er hun i gang med at forberede årets juledekorationer. Dertil skal der sås visse af næste års sommerblomster, der skal have en kuldeperiode for at kunne spire. Så hele årets gang skal tænkes ind lang tid i forvejen, og det samme skal arbejdsgangene.

For nu er ægtemanden, Steffan Gaarde Bang, kommet hjem for at arbejde med sin kone i blomstermarken, og selv om der er flere hænder til det stigende antal arbejdsopgaver, så kan man lige så godt planlægge sin tid, så man får mest muligt ud af den.

Derfor lægges de mange tulipanløg oven i et netop nedlagt bed, og oven på det kommer så kompostmuld - et snedigt trick for at spare lidt arbejde.

- For hvis vi skulle fræse det hele op og lægge flis imellem gangene igen og derefter hente kompost igen til foråret, ville det blive en enorm opgave. Sådan har vi sparet en arbejdsopgave, for der er simpelthen så mange arbejdsgange i det her, siger Steffan Gaarde Bang.

Flere planter yder stadig flot i haven. Her er det georginerne, der nyder efteråret, men alle slags blomster i haven er også nøje udvalgt, så der over hele sæsonen vil være noget, der blomstrer, og som der kan sælges af. Foto: Mia Harm Madsen
Annonce

Julen banker på

Georginerne står stadig rankt og grønt i rækkerne, mens de stolte kavalerer strækker sig yndigt mod himlen, og det virker næsten helt hånligt at skulle tænke på jul allerede nu, for sommeren er kun lige gået på hæld, men ikke desto mindre er det det, blomsterbonden har på programmet.

- Jeg skal pynte Sixtus op, og det tager mig tre-fire uger, og ellers skal jeg snart i gang med at lave juledekorationer til salg til private, siger Regitze Gaarde Bang, der også satser på at skulle lave en del dekorationer til den stand, hun har i Kvickly Middelfarts blomsterafdeling.

Lilly er en ungarsk uldgris, der udfører sin opgave med at vende jorden i den nye blomstermark. Derudover er hun en kæmpe kælepotte, der gerne smider sig ned med bugen i vejret for at blive kløet på maven. Det er da også ét af de daglige gøremål, blomsterbonden har: At nusse grisene hver dag. Når grisene er fuldvoksne, nærmer de sig 150 kilo, og så skal sådan en uldgris helst være helt tam, så den ikke kommer til at kaste sig oven på sine mennesker af ren begejstring. Foto: Mia Harm Madsen

I det hele taget har de nok at se til, og når de til næste forår kan tage den nye mark i brug, kan hun og Steffan tage imod endnu flere opgaver. På nabogrunden låner hun noget jord, som inddrages i blomsterproduktionen, og netop dette var det springende punkt for, at også husbonden kunne komme hjem og arbejde i marken. Med stigende efterspørgsel var der brug for at tage en beslutning.

- Jeg havde ikke kunnet klare mere alene, men nu er jeg optimistisk for fremtiden, siger blomsterbonden.

I drivtunnellen står de største af georginerne stadig og nyder tilværelsen. De store blomster kan ikke tåle for meget regnvejr, så bliver de grimme i kronbladene og knækker under vægten af vandet i blomsterne. Foto: Mia Harm Madsen
I værkstedet står der tulipanløg i tusindvis og atter tusindvis, der alle venter på at komme ud i haven. Foto: Mia Harm Madsen
Løgene er naturligvis økologiske. Foto: Mia Harm Madsen
I sensommeren stoppede Steffan Gaarde Bang i sit arbejde som projektbager ved Lagkagehuset for at komme med hjem i blomstermarken. Sammen klarer parret alt i forretningen. Lige fra lugning til udbringning af blomster. Og så nyder de hinandens selskab. Foto: Mia Harm Madsen
Annonce
Annonce
Melfar Posten

1340 boliger i hele kommunen: Boligforeningen Lillebælt fejrede fornemt jubilæum på Fjelsted Skovkro

Annonce
Annonce
Melfar Posten

Navnenyhed: Anna Trolles Skole har fået ny viceskoleleder

Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Nørre Aaby Open blev en succes: - Det er klart, at vi selv skal på banen, så der bliver 'udvikling' i stedet for 'afvikling'

Melfar Posten

Lokalredaktør: Byens Bedste blev et tilløbsstykke - tak for det

Melfar Posten

Nyansættelse: Kate Kongstad bliver en fast del af Helsam i Middelfart

Melfar Posten

Gæsterne udeblev, og så måtte frisøren improvisere: - Det er noget af det mest pinlige, jeg nogensinde har gjort

Melfar Posten

Spis og lær: Æblets dag på Middelfart Museum

Melfar Posten

Middelfarts Mr. volley runder det skarpe hjørne: Har været en del af sporten nærmest før han blev født

Melfar Posten

Hvaffor' en tallerken? - Børn tages med på tallerkenrejse i efterårsferien

Melfar Posten

Find din indre detektiv frem - tag på historiejagt i efterårsferien

Melfar Posten

To helt forskellige forretninger har besluttet at bo side om side: - Hvad kan det ikke udvikle sig til?

Melfar Posten

Blomsterbonden tror på fremtiden: Har bestilt 45.000 forårsløg hjem

Melfar Posten

Gode råd fra blomsterbonden fra Gelsted: Her er de blomster, du skal så i efteråret

Melfar Posten

Gæsterne til festen: Se alle billederne fra årets fotovæg ved Byens Bedste Middelfart

Melfar Posten

Før kommunalvalget: Dansk Folkeparti og Konservative går sammen i valgforbund

Melfar Posten

Propperne springer for fuld hammer hos fynsk vinkomet: Bygger 2000 kvadratmeter for at tage vin hjem i hele containere

Melfar Posten

Set og hørt til Byens Bedste: Øl-Jørgens cykeljakke, partyalarm og Middelfart-sang fra unge struber

Melfar Posten

Byens Bedste sprudlede af fest og farver: Borgmesteren tog en svingom med tv-kendis

Melfar Posten

Hvem løb med statuetterne til Byens Bedste? Gense showet her

Melfar Posten

Erhvervsfighteren fortsætter: Hjalp bolchekogeri til byen - nu vil han have mere ud af natur-dag

Melfar Posten

Fiskeri, fluebinding og øl: Stefan er en videbegærlig "nørd"

Melfar Posten

Få overblikket her: Hvem hev statuetter med hjem fra Byens Bedste-prisfest

Melfar Posten

Stefan kunne ikke lide øl, men så startede han sit eget bryghus: Nu vil alle have en tår

Annonce