Annonce
Melfar Posten

Gelsted Marked blev aflyst, men formand kæmper videre: Føler et ansvar på vegne af lokalområdet

Her et foto fra 2016, hvor Torben Pløger havde travlt under selve markedet. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Torben Pløger plejer at være travlt optaget med Gelsted Marked hver sommer. Sådan blev det ikke i år, og nu føles det, som om noget mangler. Men han tror på, at markedet vender tilbage næste år.

Gelsted: Torben Pløger tilbragte uge 33 et andet sted end sædvanligt. Han hyggede med familien og børnebørnene på en campingplads i Kerteminde. Vejret var perfekt. Perfekt til camping, men også perfekt til et kræmmermarked. Mens han gik til og fra Nordstranden i Kerteminde ærgrede han sig. For det var denne uge, at det marked, han er formand for - Gelsted Marked - skulle have været afviklet.

- Det var mærkeligt. Det var det, siger Torben Pløger.

Gelsted Marked 2020 skulle have været Torben Pløgers femte som formand. Der skulle vanen tro have været proppet med mennesker på pladsen. Fyrværkeri og åbningstale. Glade dage. Og for første gang havde stort set alt været på plads allerede i januar. Musikerne, der skulle underholde i teltene var booket. Kræmmerne var booket.

Annonce

Men så lukkede landet i marts på grund af corona. Til at starte med følte Torben Pløger sig overbevist om, at markedet stadig kunne afvikles i august. Men da påsken kom, og forsamlingsforbuddet blev forlænget til september, slukkedes håbet.

- Det gjorde meget ondt

Torben Pløger og resten af bestyrelsen gik straks i gang med en redningsmanøvre og tog kontakt til kræmmere og musikere. De var heldigvis flinke til at lade sig ombooke til næste sommer.

Men det var stadig stadig hårdt at aflyse, for Torben Pløger er bevidst om, at markedet også har en værdi for de lokale foreninger, der hver sommer tjener penge på at være en del af markedet.

- Det gjorde meget ondt. For det er de penge, de tjener på markedet, de kan lave et nyt køkken i forsamlingshuset for, eller som idrætsforeningen kan købe en ny springmåtte for. De penge skal de ud og finde andre steder nu, siger han.

Helt tomt. Sådan har markedspladsen i Gelsted stået hen hele sommeren. Til manges ærgrelse. Ikke mindst formand Torben Pløgers. Foto: Mia Harm Madsen

Personligt var det også et slag for Torben Pløger. For markedet har en stor plads i hans og konens liv.

- Mine børn siger, at vi ikke snakker om andet, når de er hjemme ved os, fortæller Torben Pløger.

Dertil kommer, at han i tre uger op til markedet bruger hver aften - når han har fået fri fra sit job som skibsfører - på at mødes med medarrangørerne for at forberede markedet. De uger giver ham hvert år et ordentligt løft rent socialt, som han godt kan mærke, at han ikke har fået i år.

- Hele det der sociale fællesskab, man har med de andre, der er med til det, mangler. Det er fedt nok at være på en campingplads. Men det er ikke det samme, siger han.

Annonce

Tror på 2021

For Torben Pløger er situationen nu den, at han og de andre tilknyttede fortsætter deres arbejde med at få lavet småreaparationer ude på pladsen og med at skrive kræmmere op til næste år. For de ringer allerede og melder sig på.

Selvom der er meget, der er uvist i forhold til hvordan coronasituationen ser ud næste sommer, så tror Torben Pløger på, at Gelsted Marked 2021 bliver en realitet. I hvert fald den udendørs del, hvor folk bevæger sig rundt mellem kræmmernes boder. Han er lidt mere usikker på, hvorvidt telte med musik og dans til de sene nattetimer kan lade sig gøre. Det afhænger af reglerne til den tid.

Sådan skulle det gerne komme til at se ud igen næste år på markedspladsen. Dette er dog et arkivfoto fra Gelsted Marked 2019. Foto: Peter Leth-Larsen

Under alle omstændigheder vil han kæmpe for det. For han føler, at der hviler et stort ansvar på Gelsted Markeds skuldre i forhold til at skabe liv i lokalområdet.

- Det er Gelsted Marked, der genererer mange ting herude. Så jeg vil sige, vi har et kæmpe ansvar i bestyrelsen for at få det op at køre igen. Det skal op at køre igen, siger Torben Pløger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Mette glæder sig til at se sine kunder uden mundbind: - Mange gange har vi skullet sige 'undskyld, hvad siger du', og så bliver de irriterede

Annonce