Annonce
Melfar Posten

Henriks 20-år med Aventura: Samtalen med kronprinsessen, børnene fra Tjernobyl og de store finhvaler

Galeasen Aventura har årligt omkring 4000 gæster om bord, hvoraf omkring 1000 er udenlandske turister. 21. oktober 2020 var kronprinsessen også om bord på træskibet i forbindelse med fejringen af Den Nye Lillebæltsbro fyldte 50 år. Arkivfoto: Søren Gylling

Middelfart: For 20 år siden tog Henrik Traugott-Olsen sammen med sin ene søn Herluf en stor beslutning og købte Galeasen Aventura og stiftede et rederi.

Gennem årene er tusinder blevet sejlet ud på oplevelser på Lillebælt, hvor især de mange ture ud for at se marsvin har været populære, og som har gjort Middelfart kendt for "marsvineture".

Mange er også gået om bord på det gamle træskib for at blive sejlet på fisketure, firmaer har har rystet deres medarbejdere sammen på sejladser, der er blevet holdt runde fødselsdage, par er blevet gift, mens andre har sagt farvel til afdøde ved at sprede deres aske til havs.

I anledning af jubilæet har avisen bedt Henrik Traugott-Olsen om at fortælle om nogle af de uforglemmelige oplevelser, han har fået undervejs på de mange sejladser.

1. Mødet med kronprinsessen

Middelfart-borgmester Johannes Lundsfryd (S) holder paraplyen for Kronprinsesse Mary. der efter at hav fået hilst på de mange fremmødte middelfartere, fik sig en snak med skipper Henrik Traugott-Olsen, der kunne fornemme, hun havde forstand på sejlads. Foto: Søren Gylling

I anledningen af Den Nye Lillebæltsbros 50-års jubilæum havde Henrik Traugott-Olsen kronprinsesse Mary om bord på Aventura.

- Dels tog jeg imod hende og gav en introduktion til skibet og fortalte om sikkerheden om bord, og om hvad vi skulle ud og opleve. Så fortalte jeg også de to borgmestre og kronprinsessen, at jeg faktisk for 50 år siden selv havde været med på broen til at indvie den.

Hvordan var det at møde kronprinsessen?

- Helt fint. Hun er helt nede på jorden og førte en direkte dialog og er rar at være sammen med. Og så er hun fagligt interesseret og spurgte til skibets dybgang. Hun var naturlig og klædt på i forhold til vejret, og stod hvor det passede hende ude i regnvejret. Det var helt tydeligt, at hun var hjemmevandt.

2. Børnene fra Tjernobyl

Billedet stammer fra en folder, der blev produceret i forbindelse med en tur, Røde Kors gav en gruppe børn opvokset i ukrainske Tjernobyl. Privatfoto

En anden særlig oplevelse på Lillebælt var i 2004, da Henrik Traugott-Olsen sejlede en gruppe børn ud på Lilleælt, som var vokset op i Ukrainske Tjernobyl, der nu er berømt for en forfærdelig ulykke på et atomkraftværk.

- Det var Røde Kors, der stod for en udflugt, der kontaktede mig om en tur for at komme ud og se på marsvin. De så marsvin og blev helt vilde, ligesom når de fik lov at komme op og styre kutteren, hvilket de alle skulle.

- Der var cirka 20 børn og mange ledsagere med. Og det er det barske i historien, de var jo meget medtaget af strålingen. Det var helt tydeligt. Man kunne forvente, at de ikke havde mange år tilbage. De var blege, meget tynde og havde ikke alderssvarende udvikling rent fysisk.

3. Kæmpestore finhvaler

En voksen finhval bliver typisk 18–24 meter lang og vejer 80-90 ton. Sådan to havde på et tidspunkt fundet vej til Lillebælt, hvilket Henrik Traugott-Olsen opdagede, mens han fejrede en familiefødselsdag til havs. Privatfoto

Det tredje uforglemmelige minde opstod, da to finhvaler pludselig kom i syne, mens Henrik Traugott-Olsen sejlede på en fødselsdagstur med familien tilbage 9. september 2003.

- I ugerne før var der tale om, at der var en hval på ni meter, som blev set et sted i bæltet. Samtidig  blev den set et andet sted. Så regnede jeg ud og sagde, at det kan ikke passe, det er den samme, fordi ellers har den flyttet sig med 40 knob eller mere, og det kan de ikke.

- Så ser vi en stor blåst (vand sprøjtet ud af åndehullet, red) og en lille blåst ved siden af hinanden nord for Fænø Kalv. Det viser sig, at den lille blåst kom fra hvalen, som man troede var ni meter, men som faktisk var 20 meter ligesom den store. Den var bare svækket. Sidste gang den blev spottet var i Flensborg, hvorefter den forsvandt.

- Den anden derimod lå noget tid hos os og futtede rundt, hvorefter den blev set ved Horsens-fjorden, hvor den rammer en sejlbåd, der fik bukket kølen. Hvalen fik en hvid stribe på ryggen, så man kunne spotte den og se, at den bevægede sig forbi Grenå og forbi Skagen, hvorefter den tog afsted igen.

- Samtidig med finhvalerne havde vi to delfiner. De holdt altid til under en grøn bøjle eller en gul bøjle, men aldrig under den røde. Den ene var så nysgerrig, at når den kunne kende lyden fra kutteren, kom den os i møde og fulgte os et stykke tid. Den anden derimod var sky og kom aldrig i nærheden af os.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Nyt vaccinationssted i Middelfart er kun for de hurtigste: - Nu har jeg ventet i 13 måneder, så lad mig vente et par uger eller tre mere

Annonce