Annonce
Melfar Posten

Klumme: Vild med (u)vilje

Søren Lau Hermansen, Melfar Postens klummeskribent, er nyere haveejer. De sidste to år har han taget kampen op mod ukrudt men overvejer i denne klumme, om det er i år, han kan lade stå til og lade haven være vild. Foto: Michael Svenningsen

For to et halvt år siden flyttede vi fra vores to-værelses lejlighed i Valby til et hus i Gelsted. Til huset hørte en velplejet have med utallige blomster og planter. Vi flyttede ind lige før jul og var enige om, at vi ikke ville lave noget om. Bare lade haven være, som den var, og så se, hvad der kom op rundt omkring. Meget af græsset lod vi dog gro for at vi i tråd med tidens havemode kunne være sådan lidt ”vilde med vilje”.

Men: Da forsommeren kom, så jeg mig hurtigt sur på græsplænens mælkebøtter. De var for mange, og de forstyrrede mit blik henover den grønne plæne. Jeg besluttede mig for at gå i kamp, bevæbnet med mit nyindkøbte mælkebøttejern. Min kæreste deltog ikke i kampen. Hun syntes, det var lidt fjollet. Jeg blev irriteret. Kunne hun ikke se, hvor VIGTIGT det var at få bugt med mælkebøtterne? Hvor god vores have ville blive, så snart vi var fri dem? Ja, at jeg var NØDT til at gøre noget, ellers ville de jo snart overtage det hele. Jeg kæmpede vildt mod dem i flere måneder periode, men da jeg begyndte at drømme om at trække mælkebøtter op, besluttede jeg mig for at se mere kærligt på dem næste år. Og i øvrigt var blomsterne jo vist nok også bi-venlige.

Men næste sommer blev det værre: Jeg opdagede til min gru en grøn plante, der grådigt tog mere og mere territorie til sig i haven. Skvalderkålen! Ak, den første sommer var jeg ulykkeligt uvidende om, at plagen overhovedet fandtes og breder sig som Sigurd Barrett på børnebogshylderne. Men nu så jeg, at kålen truede de andre planter i haven – både de uvilde planter, plantet med vilje, og de vilde, der groede med vores velvilje. Så jeg gik i kamp igen.

Annonce

Atter var min kærestes tilgang mere tilbagelænet. Hun rystede på hovedet i smug, men irriteret kunne jeg fornemme hendes tavse skepsis. Kunne hun da ikke se, at jeg gjorde det her for at gøre verden til et bedre sted? Kunne hun ikke se alvoren? Udryddelsen af skvalderkålen var et eksistentielt spørgsmål! Når du møder en fjende: Lader du så sværdet ligge eller tager du kampen op? Alene kravlede jeg rundt og fjernede skvalderkålens nedrige, hvide rødder, indtil havehandskerne sprak og neglene blev uvaskeligt sorte. Jeg vandt nogle slag sidste sommer, men jeg tabte krigen til et stykke vild natur med meget mere vilje end mig.

Alene kravlede jeg rundt og fjernede skvalderkålens nedrige, hvide rødder, indtil havehandskerne sprak og neglene blev uvaskeligt sorte. Jeg vandt nogle slag sidste sommer, men jeg tabte krigen til et stykke vild natur med meget mere vilje end mig.

Fra klummen

Nu går vi vores tredje sommer som haveejer i møde. Det er skvalderkålstid, og det løber mig koldt ned ad ryggen. De grønne blade titter frem i krat og bede. Nej det er faktisk ikke helt rigtigt. Kålen kigger op af jorden og håner mig. Den siger: ”Sidste år mødte du mig med stor kraft, men ser du nu, hvem der har den stærkeste vilje? Mig kan du ikke få ned med nakken. Jeg er for vild.”

Måske er det rigtigt? De sidste par dage har jeg gået rundt og overvejet, om jeg skal lade havefreden herske eller sætte alt ind på endnu en skvalderkålskrig. Jeg tror, jeg har besluttet mig for at give op og spare på kræfterne, for sæt nu der dukker en endnu mere plagende vildskab op, der helt knækker min havevilje. I øvrigt så må skvalderkål da også være godt for nogle insekter – ik’?

Annonce
Melfar Posten

Kæmper fortsat for salg af værtshus: - Interessen har været meget begrænset

Annonce
Melfar Posten

Fortiden kigger frem under kommende boligkvarter: Her finder arkæologerne en manglende brik

Annonce
Melfar Posten

Knud fik hjertestop i armene på sin far, da han var to måneder gammel - var død i 16 minutter

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Melfar Posten

Mindehøjtidelighed på Gals Klint

Melfar Posten

Sved på panden og dansetrin gav penge til kræftramte børn

Melfar Posten

Udflugt til Kerteminde

Melfar Posten

Kom til åben træning i Nørre Aaby Cykelklub

Melfar Posten

Skal du cykle med i Cykelløbet Fyen Rundt?

Melfar Posten

Livfuld pause i Udby Kirke

Melfar Posten

Vestfyns Kunstguide 2022 -2023 er lige på trapperne

Annonce